2023. jún 28.

51 éves főiskolai találkozó az udvarunkon

írta: Izzy Florens
51 éves főiskolai találkozó az udvarunkon

Szívet melengető élmények ezek a találkozások

kerti_asztalnal_5_1.jpg

 51 évvel ezelőtt végeztünk a Főiskolán, kaptuk kézhez az általános iskolai, tanári diplománkat. Tízen végeztünk választott szakunkon. Kezdetektől találkoztunk 5 évenként. Sajnos egyik társunk közel a 40. évéhez rákban meghalt, kilencen maradtunk. Mi kilencen  jó ideje már 2 évenként találkozunk. Nem mindig megyünk  el  a városba, ahol végeztünk, nem megyünk  be a Főiskolára, szokássá vált, hogy valamelyikünk az otthonába invitálja a csoportot. Mindig, mindenkor párjaink is részeseivé váltak az összejöveteleinknek, így ők is 51 éve ismerik egymást és bennünket. Így váltunk egy összeforrott  csoporttá. Tavaly, 2022-ben, a Főiskola szervezésében nagy ünnepség és évfolyamtalálkozó volt az 50 éves jubileumi diplomák kiosztásával.

Az ünnepség után, mi kilencen, házastársakkal együtt megebédeltünk, beszélgettünk egy kellemes kerthelyiségben. Ott hangzott el a kérdés, hogy a legközelebbi találkozó hol is legyen. Nekem gyorsan és könnyedén kicsúszott a számon, hogy „nálam lehetne, elég nagy az udvar, a lakásban is elférünk, gyertek”. Nem volt ez annyira konkrét, végleges megbeszélése a dolognak, inkább, mint lehetőség vetődött fel, tulajdonképpen az idő múlásával el is feledtem. Annál is inkább, hogy nagyon távol esek a többiek lakhelyétől a tiszazugi bekuckolódásom óta, nem igazán hittem magam se, hogy ilyen távolságra, ennyi idősen eljönnek.

kiskundorozsma_2_3.jpg

Telt-múlt az idő, 2023. májusában csoportunk sorsát szívén viselő szervező rám „nyitott” a facebook chaten, hogy akkor áll-e még az alku. Igaz, tavaly találkoztunk, de a 2. év amúgy most lenne…. Ezredmásodpercre tágra nyílt szemmel és nyitva felejtett szájjal néztem, olvastam a chatet. Szent Habakuk, ők tényleg komolyan gondolták, és mint kiderült mindenki jönni akar, a frissen műtött társunkat kivéve. Természetesen áll az alku, válaszoltam azonnal. Csak a megadott időtől eltérően egy, majd két héttel későbbi időpontot kértem. Mert, „jesszumpepi” az esőzések gaz-dzsungellé változtatták udvaromat, a lakásban is van mit ténykedni, beszerzés, előkészület stb. és habár a szívem-lelkem még rendesen 40 év körüli, a fizikumom  az már rendesen hetvenkedik, azaz lassított felvétel szinten mozgok. Azért pillanatok alatt megegyeztünk június közepére. Beindult a szekér, körlevél részemről, chates társam tartotta a kapcsolatot a többiekkel, telefonon keresve őket, ha kellett, többször is.

Az előkészületeim tulajdonképpen az amúgy is szükséges, ámde elmaradt házi, udvari munkálatok voltak, na meg a bevásárlás, ami e kis faluban nehézkes, több fordulóval bonyolítottam le a városi, nagy boltokat felkeresve. Tudvalevő, hogy társaim, mióta „eszemet tudom” , mármint találkozókkal kapcsolatban, nem adják alább 2 naposnál ezeket a „láthatásokat”. Az ország másik végéből érkezőknek szükségük van szállásra, teljesen érthető, hogy  2x 200-300 kilómétert egy nap megtenni még fiatalon is nagyon fárasztó lett volna, mostanra meg pláne. Kicsiny falum is lépked a 21. század mezején, van már 3 vendégházunk, és nálam is 2-3-an elférnek, így  megoldottuk az ittalvásokat is.

5_eves_talalkozo_1977_2.jpg

A várva várt napra a városban élő menyem, a  körülöttem élő falubéliek is kitettek magukért, szervezték a nem falubéli bevásárlásaimat, az esőzések utáni temérdek gaz kiszedését, az udvaron álló tüzelőfa  feldarabolását és az egyéb kupacok eltüntetését. Egyikük intézte az isteni finom rétes megrendelését, elhozatalát a másik nagyfaluból, stb. A nagy napon már reggel 8-kor  a szomszédom udvarában készítette elő nagy bográcsát, nekünk főzve a kakaspörköltöt. Közelebbi városban élő húgom önként jött besegíteni. Sürgött-forgott, főzött, melegített, tálalt, és ebéd utánra seperc alatt el is mosogatott.

Az első vendégek délelőtt 11 után érkeztek, majd jöttek a többiek is. Örömteli üdvözlés után elkezdődött a „traccsparti”, ami úgy este 10-ig, a nálunk alvókkal jó éjfélig tartott. A délutáni órákban egy közös „program” keretében megnéztük az egyik társam által készített, gyönyörűen, igényesen kivitelezett albumot a régmúlt időkből, szöveggel, idézetekkel, fényképekkel, amit fel is olvasott. Annyira szívet melengető, bennünket még inkább összekovácsoló emlékek ezek!

uj_album_1.jpg

Jó volt együtt lenni. A legközelebbi viszontlátásig!

    A képek saját felvételek

 Izzy

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

program emlék tanár találkozó főiskola Izzy