2023. sze 23.

Egy röpke hétvége a morva fővárosban, Brnóban

írta: Miranda47
Egy röpke hétvége a morva fővárosban, Brnóban

Vibrálóan eleven, nyüzsgő kisvárosa_kilatas_a_varra.jpg   

Brno, németes nevén Brünn, Csehország második legnagyobb városa, az egykori Morva Fejedelemség fővárosa. Az útikönyvek mini Prágaként is emlegetik, ami nem áll messze a valóságtól. Csak valamivel több, mint 48 órát töltöttünk ebben a vibrálóan eleven, nyüzsgő kisvárosban, de szép, ápolt külsejével, tágas, levegős tereivel, ódon kis utcáival belopta magát a szívünkbe.

Mindössze 4 óra út vonattal, kicsivel több csupán, mintha, teszem fel, Budapestről Nyíregyházára utaznánk.
a_kilatas_a_varbol_a_varosra_1.jpgKilátás a várból a városra

Kora délutáni megérkezésünk után épp csak letettük csomagjainkat és máris az óváros felfedezésére indultunk. A kicsi, barokkos stílusú szállodánk az érdekes nevű Káposzta-tér közvetlen közelében állt. A reggeli órákban forgalmas piaccá avanzsáló teret tetszetős épületek, paloták szegélyezik, egyebek között  itt található a Morva Tartományi Múzeum, két színház és a Grandhotel Brno is. Közvetlen közelében áll a város egyik szimbóluma, a kecses, kívülről gótikus stílusú Szent Péter és Pál székesegyház, a püspöki palota és a kapucinusok kriptája, amiről majd később ejtek szót. 
a_szent_peter_es_pal_katedralis.jpg

Szent Péter és Pál katedrális

A székesegyház felé indultunk elsőként. Történetéhez érdekes legenda fűződik. A 17. század közepén, a harmincéves háború idején egy svéd tábornok, Lennart Torstenson sokáig ostromolta Brünnt, de nem tudta bevenni. Ekkor egy végső támadásra szánta el magát és emberei körében kihirdette, hogy ha egy bizonyos nap déli 12 óráig nem sikerül meghódítania a várost, akkor elvonul falai alól. Brünn védőinek a fülébe jutott ez az ígéret, s nagy cselesen már 11 órakor meghúzták a katedrális tornyainak harangjait. A tábornok feladta az ostromot, a városban pedig azóta is 11 órakor harangoznak delet, 12-t üt a toronyóra. Ennek a legendának állít emléket a belváros központjában, a Szabadság-téren álló, fura kinézetű óramű is. Az említett tábornokról az a hír járta, hogy nem lehet mással megölni, csak egy éjfélkor kilőtt márványgolyóval. A fekete gránitból készült oszlop aljából minden nap 11 órakor egy színes márványgolyó esik ki. Ha valaki el tudja kapni, az övé lesz.
az_ovaroshaza_kapualja_a_brnoi_sarkany_es_a_kocsikerek_1.jpg

Az Óvárosháza kapualja a brnói sárkánnyal és a kocsikerékkel

A Szabadság-tér felé vezető úton kívülről megnéztük az Óvárosházát, és a kapualjban található két nevezetességet, a brnói sárkányt, illetve a kocsikereket. A sárkány tulajdonképpen nem más, mint egy szárnyakkal ellátott, kitömött krokodil. A rege szerint egy ilyen félelmetes mitológiai lény garázdálkodott egykor a város környékén, míg egy bátor férfiember nem végzett vele. Egy leölt, kibelezett ökör hasüregét égetett mésszel töltötte meg, a sárkány befalta és visszavonult a folyóba, ahol aztán a mész reakcióba lépett a vízzel és… a többit kitalálhatjuk.

A kocsikerék története pedig az, hogy egy Brünntől 50 km-re élő bognárlegény fogadást kötött barátaival, miszerint 12 óra alatt kivág egy fát, kereket készít belőle és el is gurítja azt a fővárosba. A fogadást megnyerte ugyan, de barátai elhíresztelték róla, hogy az ördöggel cimborál, ezért tudta megvalósítani tervét. Kiközösítve, nincstelenül halt meg…
a_kaposzta-ter_epuletei.jpg

A Káposzta tér épületei

Sétánk közben feltűnt a városban nyüzsgő rengeteg ember. Nem csak turisták, hanem helybeliek, diákok, iskolások, kismamák, babakocsit toló anyukák, nyugdíjasok korzóztak fel-alá, ültek az egymást érő vendéglők teraszain.  A belvárosban gyakorlatilag nincsenek autók, csak célforgalom lehetséges. A villamosok viszont ott járnak a sétálóutcák közepén. Nekem elég furcsának és veszélyesnek tűnt, de úgy láttam, a helyiek megszokták. Tetszett, hogy a nagyobb tereken nyugágyakat állítottak fel a megfáradt, lazítani vágyó járókelők számára. Szép gesztus! Egészében nagyon hívogató, élhető város Brünn.
szent_tamas_templom_elotte_a_lovasszobor_1.jpg

A Szent Tamás templom, előtte a lovasszobor

A főtér mögött álló Szent Jakab templomot sajnos épp felújítják, ezért az alatta levő csontkápolnába nem sikerült bejutnunk. Tovább sétálva a Szent Tamás templomhoz érkeztünk, amely mellett egy kissé bizarr, óriási lábakon álló lovasszobor ejtett ámulatba. Morva Jobst őrgrófnak, későbbi német királynak állít emléket, aki tehetséges politikus volt. A szobor neve Bátorság avagy Vitézség. Magassága 8 méter, súlya 4 tonna.
a_negy_mamlasz_haza.jpg

A Négy mamlasz háza

A Szabadság-tér látnivalói közül megemlítendő még az úgynevezett Négy mamlasz háza. Nevét arról kapta, hogy a palota homlokzatát négy Atlasz tartja, ám ezek arckifejezése olyan bárgyú és elgyötört, hogy rájuk ragadt a mamlasz kifejezés.

Másnapra hagytuk Spilberk várának megtekintését, ami tőlem hősies erőfeszítést igényelt. Egy nem túl magas dombon, hegyecskén áll, de csak gyalog közelíthető meg. A 13. századból származó erődítménynek szomorú magyar vonatkozásai is vannak: a 18. század végén itt raboskodott és halt meg Trenk Ferenc, akit Jókai A két Trenk c. regényében örökített meg.  Itt tartották fogságban Kazinczy Ferencet és 15 magyar jakobinust, továbbá az 1848-49-es szabadságharc egyes részvevőit is. A várat szép, gondozott park övezi.
spilberk_vara_1.jpg

Spilberk vára

Az utolsó napra maradt a már említett kapucinusok kriptája. A templom alatt rejlő temetkezési hely eléggé hátborzongató látvány. Összesen 153 tetemet rejt, amelyek a különleges klímának köszönhetően mumifikálódtak. Itt nyugszik Trenk Ferenc is. Néhány előkelőség földi maradványai üvegkoporsókban láthatók, ám a szerzetesek többsége egyszerűen a padlón fekszik. Csak erős idegzetűeknek ajánlanám a látványt.

wikipedia_trenk_ferenc_kriptaja.jpg

Trenk Ferenc kriptája - Forrás: Wikipédia

Az egykori pénzverde pincéjének megtekintése fért még bele ebbe a szűkre szabott időbe, ahol a falakra vetített képeken megelevenedik a három legenda, amelyekről beszéltem. Nem jutottunk el a Világörökség részét képező Tugendhat-villába, a Káposzta-tér alatti labirintusba, a bunkerbe, az állatkertbe és a Láma-parkba, a várostól nem túl messze található  Morva-Karsztba sem.  Talán majd egy másik alkalommal.

Első kép: Kilátás a várra

A képek saját felvételek

Miranda

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

utazás történelem városnézés Brno Csehország Miranda