2023. okt 08.

Egy régi mesterség: a hintókészítő

írta: Miranda47
Egy régi mesterség: a hintókészítő

A műhelyben versenyhintókat, fogatokat, szekereket gyártanak és javítanak 

keszul_a_hinto.jpg

  Létezik még egyáltalán olyan ember, aki ezt a foglalkozást űzi, kérdezheti csodálkozva a kedves olvasó. Létezik bizony. Egyikük műhelyében nemrég tettünk látogatást Füzesgyarmaton.

Kedves fiatalember fogadja nyugdíjas klubunk tagjait a Galambos Sándor Hintókészítő manufaktúrában. Kiderül, hogy ő Galambos Nándor, maga is fogathajtó, a lovassport szerelmese, ám édesapja öt évvel ezelőtti halála után azonnal átvállalta a kft. vezetését.

a_kovacsmuhely_1.jpg

A kovácsműhely

Elmeséli, hogy néhai Galambos Sándor okleveles kovács- és hintókészítő mester 1980-ban alapította a céget, amely 80%-ban versenyhintók, fogatok, túrakocsik és egyéb állati erővel vont járművek gyártásával és javításával foglalkozik. Vállalnak azonban más profilú munkákat is – szavaival élve mindent, ami vas és fa –, például ők készítették az egri vár ágyúit, a honvédség számára I. és II. világháborús fakerekes ágyúkat, kerekeket stb. Mindössze tucatnyi ember dolgozik itt.

20230928_102922_1.jpg

Nem is törekednek ennél többre, maradnak a manufaktúra mellett, nincs szándékukban tömeggyártásra átállni. Évente 30–35 új és körülbelül 15 javított hintó gördül ki a műhely kapuján. Legfőbb megrendelőik az állami cégek: a nemzeti parkok és ménesek, pl. a mezőhegyesi,  a hortobágyi, az aggteleki, a bükki, a szilvásváradi stb. De gyártanak filmes cégek, a Nemzeti Vágta és magánemberek számára is. Kissé szomorkásan beszél arról, hogy az utóbbi 4–5 évben megváltozott a piac.

felujitas_alatt.jpg

Felújítás alatt

Magyarország egyedülálló, sokévszázados  hintó- és kocsikultúrával rendelkezik, ám újabban a német és holland típusú Spider kocsik a legkelendőbbek. Nincs mit tenni, mondja, azt kell gyártanunk, amit kérnek. Termékeik 80%-ban Magyarországon maradnak, a többi leggyakrabban Erdélybe, Szlovákiába és a Vajdaságba kerül. Mesterségükkel nincsenek egyedül az országban, említésre méltó hazai konkurenciájuk egy kiskőrösi szakember, valamint egy-két kisebb vállalkozó.

fent_a_keszulo_faragott_diszites_lent_a_vegeredmeny.jpg

Fent a faragott díszítés készítése, lent a végeredmény

Nándor ismertetője közben egyfolytában kopácsolás, esztergapad zúgása, fémszerszámok csörömpölése hallatszik ki a tágas udvaron nyújtózó két hosszú épületszárnyból. Mint megtudjuk, 2000 előtt  különböző pontokon működtek az egyes műhelyek: a bognár-, a lakatos, az esztergályos-, a kovács-, a kárpitos- és a festőműhely. Édesapja akkoriban napi 200 kilométert is ingázott a községen belül. Végül gondolt egyet és erre a helyre telepítette az összes műhelyt, így most minden együtt van.

a_bemutatoterem.jpg

A bemutatóterem

Felfedezőútra indulunk, megcsodáljuk a bemutatóteremben álló kecses hintókat, szekereket, a vitrinben elhelyezett okleveleket, kupákat. Bekukkantunk a műhelyekbe, az egyikben épp javításra vár egy hintó, hiányzik egy kereke, a másikban pedig új készül. Itt a saját szemünkkel, „élőben” láthatjuk, hogyan alakul ki az aranykezű mester vésője és kalapácsa nyomán a kocsik oldalát díszítő, vesszőfonatra hasonlító faragott minta.

A Galambos család minden felnőtt tagja kiveszi részét a kft. működtetéséből, ezen kívül a lovassport támogatói és aktív részvevői is.  

Szép képekkel és élményekkel a tarsolyunkban elmélázunk azon, de jó is lenne egy ilyen úri fogaton kocsikázni, romantikázni. Hát, talán majd egyszer, ha nyerünk a lottón...

          Nyitókép: Készül a hintó

         A fotók saját felvételek

 Miranda

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

videó mester hintó Miranda hintókészítés régi mesterség