2023. nov 25.

Nyírfa, a fák menyasszonya

írta: Régiségek blog
Nyírfa, a fák menyasszonya

fa2_1.jpg

 A tudomány bibircses nyírnek nevezi (Betula pendula), ami meglehetősen „banyás” név ennek a gyönyörű fának, a fák menyasszonyának. S ha valaki egy nyírfát látva még kérdezné, miért menyasszony, hiszen csak rá kell nézni. Azért megmondom.

A nyírfa fiatalon nem fehér, ahogy a kislányra sem érdemes fehér ruhát adni. Kérge szép barna, mint az egészséges, sokat napon szaladgáló kisleány bőre. Fehérré csak akkorra válik, mikorra - ahogy a menyasszony is - megérik és kiérdemli, a felnőtt kor küszöbére érve. És később, mikor már termést is sokat hozott és agg korba lép, kérge mélyen repedezett lesz, mint ahogy a szép menyasszony bőrébe is barázdákat szánt az élet. És ahogy a széplelkű, idős ember szeme, úgy a nyírfa levele is szép marad, még az utolsó lombfakadásakor és lombhullásakor is. Aki szereti, az nem a barázdákat látja, hanem a szép szemet, a szép lombokat, amivel a nyírfa ügyesen betakarja magát.

templommal_2.jpg

A nyírfa a tudomány szerint pionír fafaj. A nyír és …nír összecsengés véletlen, ahogy helytelenül a menyasszonyról is gondolhatnánk, hogy úgy alakult ki a szó: „menny asszony!” Hisz neki azt mondja vőlegénye, hogy: „gyere ide, édes párom.”

A pionír fafajok azok, amik először jelennek meg egy területen, miután ott valami „katasztrófa” történt: erdőtűz, széldöntés és a vágásterület ilyen helyek, ahol, ha a természetre bízzuk a sebek begyógyítását, az elsők közt jelenik meg a nyír. Persze csak ott, ahol jól érzi magát, mint ahogy a menyasszony is csak olyan férfi kedvéért ölti magára a fehér ruhát, akivel jól érzi magát.

Nyírfánk Eurázsia mérsékelt égövének magasabban fekvő, valamint tajga égövi területeit kedveli. Hazánk közel van a nyír elterjedésének déli határához. A Kárpátokban és attól délre magasan, a bükkösök és fenyvesek övében érzi jól magát, míg északabbra a sík, fás dombvidékek fája. Nem hiába, meleg a menyasszonyi ruha!

fa_1.jpg

Amit kertünkbe ültetünk az bizony már, ahogy számos fenyő is, kívül van az ökológiai optimumán. Oda se neki, így is sokáig szép dísze lehet kertünknek! Főleg, ha a gyökere eléri a talajvizet, vagy más vízforrást. Nagyapám hatvan éve ültetett nyírfája a mai napig él, bár csúcsa felől kicsit már szárad. A szomszédé ugyan jobban nőtt, de az ’doppingolt’, mert mindjárt az űrgödrös árnyékszék mellett találtak neki helyet. Úgy könnyű! Hogy nagyapám miért a nyírfát választotta, már nem tudom megkérdezni, de jól döntött. Hálás vagyok neki, mert annyi örömöt okozott édesanyámnak, aki alatta nőtt fel, ahogy mi is, és most már a gyermekeink is! A szép menyasszony alatt, mint amilyen a nagymamám is lehetett egykor, ahogy anyukám, és kedvesem is.

És amit a szemről írtam, azt édesanyám szeme ihlette, kinek épp ma van a születésnapja, a hetvenharmadik. Akinek ma sem látom arcán a redőket, csak a szomorú, mélykék szemét, melyben még most is több élet csillog, mint bármely fiataléban. Látom! Isten éltessen édesanyám!

saját felvételek

Egy erdész tollából

  vendégposzt

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

anya fa növény nyírfa vendégőoszt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.11.25. 22:35:18

Annyiban vitáznék, hogy az erdészek sokasága mondja, hogy a madárcseresznye (cerasus avium) az erdő menyasszonya.
Aki nem hiszi, nézze meg tavasszal az erdőt lombfakadás előtt és örökre megérti.
süti beállítások módosítása