2023. dec 06.

Az impozáns Városháza

írta: Miranda47
Az impozáns Városháza

Kecskeméti anziksz – 2. rész

varoshaza.jpg

 Idegenvezetőnk elmondása szerint Kecskemét két, a monarchia idejében tevékenykedő polgármesterének, Lestár Péternek és Kada Eleknek köszönheti felvirágzását. E két városatya nevéhez fűződik az új, impozáns Városháza megépítése is. A pályázók közül a Lechner Ödön–Pártos Gyula páros került ki győztesen. 1893-ban történt az alapkőletétel, 1895-ben pedig már beköltözhetővé vált az épület. 1897-ben, a millenniumi ünnepségsorozat részeként a Díszterem is átadásra került.

a_varoshaza_belso_terei.jpgA Városháza belső terei

A „tündérpalotának” is nevezett építményen felfedezhetjük a reneszánsz, a szecesszió stílusjegyeit és  a magyar népművészet motívumait. Az épületkerámia és a tetőcserepek a Cifrapalotához hasonlóan ugyancsak a Zsolnay-gyárból származnak. A tető ormán honfoglaló vezérünknek, Árpádnak a páncélba bújtatott szobra áll, amit a helybéliek Árpádkának neveztek el.

a_diszterem_reszletei_jobbra_fent_a_varoshaza_makettje.jpgA Díszterem részletei - jobbra fent a Városháza makettje

Csak nemrégen, az idén nyáron nyílt meg a Városháza Látogatóközpontja, melyben a turisták egy izgalmas, interaktív kiállításon ismerkedhetnek meg a város hajdani és mai nevezetességeivel. Belépve barackillat csapja meg az orrunkat, tablók, plakátok beszélnek a szőlő- és gyümölcstermesztésről. A falakról Kecskemét városvezetőinek portréi néznek le ránk, egy képernyőről Kada Elek szól hozzánk. Emitt Mikszáth beszélő köntösének, amott a városházának és a harangjátéknak a  makettje áll. Információkat találunk Kodály Zoltánról, a kecskeméti harcászati repülőbázisról. Beülhetünk egy Mercedesbe és virtuális utazást tehetünk a régi városban, sőt egy földrengés-szimulátort is kipróbálhatunk (1911-ben súlyos anyagi károkat okozott itt egy nagy erejű természeti katasztrófa, emberéletben szerencsére nem esett kár).

a_varoshaza_diszterme.jpgA Városháza Díszterme

Az elképesztően szép Díszterem engem kicsit a Parlamentre emlékeztetett. Jobbról és balról két hatalmas freskó díszeleg a falakon, alkotójuk Székely Bertalan. Az egyik a  vérszerződést ábrázolja, a másik címe Ferenc József koronázása. Mindkettőről megtudtunk valami érdekeset: A Vérszerződés szereplőinek arcát kecskeméti férfiakról mintázta a művész, a kép bal alsó sarkában pedig Kada Elek polgármestert fedezhetjük fel. A koronázási képről pedig hiányzik Erzsébet királyné, holott Ferenc Józseffel együtt őt is megkoronázták. Több más államférfi képeit is láthatjuk a falakon: Kossuth Lajosét, Mátyás királyét, Deák Ferencét stb.

szekely_bertalan_ket_freskoja_a_diszteremben_fent_a_verszerzodes_lent_ferenc_jozsef_megkoronazasa.jpg

Székely Bertalan két freskója a Díszteremben: fent a Vérszerződés, lent Ferenc József megkoronázása

A teremben levő székek egytől egyig korabeliek, csak néhányat kellett restaurálni. Gyönyörű a faragott pulpitus, káprázatosak az üvegablakok. A mennyezetről függő aranyozott bronzcsilláron 62 égő található – ahány vármegyéje a régi Magyarországnak volt. Tetején pedig a magyar korona szimbóluma látható.

A díszudvarban két hatalmas fa áll a falakhoz kikötve. Kiderült, hogy japán testvérvárosuktól, Aomoritól kapták ezt a két császárfát, amelyek idővel már nem képesek  tartani a súlyukat, ezért ily módon segítettek rajtuk.

a_varoshaza_diszudvara_a_japan_csaszarfakkal.jpg

A Városháza díszudvara a császárfákkal

Utolsó akkordként meghallgattuk a harangjátékot. Akkor épp a „Kecskemét is kiállítja...” c. toborzót játszotta. A napszaktól függően különböző melódiák csendülnek fel a toronyban, Kodály és Erkel, illetve európai zeneszerzők  műveiből, valamint magyar népdalok is.

1 kép: A Városháza

A képek saját felvételek

  Miranda

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

 

Szólj hozzá

utazás program építészet Kecskemét Miranda Székely Bertalan