2023. dec 23.

Villanyvasút karácsonyra

írta: Régiségek blog
Villanyvasút karácsonyra

 Egy álom valóra vált
fortepan_kieselbach_tamas.jpg Sok kisfiú álma volt réges-régen, hogy karácsonyra villanyvasutat kapjon ajándékba. Nagyon drága dolog volt, csak kevés család engedhette meg, hogy a karácsonyfa körül egy igazi kisvonat fusson-zakatoljon körbe-körbe, csilingelve, váltókkal, jelzőkkel, kis bakterházzal, állomásépülettel kiegészítve. Többnyire csak álom maradt, legfeljebb az áruházak kirakatában, egy-egy kultúrházban, vagy a Közlekedési Múzeum nagy terepasztalán láthatták a gyerekek a fürge kis vonatokat. Nézhették, amint befutnak az alagútba, kibukkannak, más sínre térnek, majd elindul egy tehervonat, beáll az állomás egyik mellékvágányára, az ellenkező irányból pedig érkezik egy személyvonat… A gyerekek órákon át elbűvölve nézték, de csak passzív részesei lehettek ennek a „csodának”.

45 évvel ezelőtt a férjem egy tudományos konferenciára utazott az NDK-ba, két másik egyetemi kollégájával együtt. Miközben hónapokig készült az előadására – egy fiatal kutató számára nagy lehetőséget jelentett egy nemzetközi bemutatkozás – az is eszébe jutott, hogy szerény jövedelmünkből talán futná egy igazi kisvonatra! (Akkoriban az NDK-ban gyártották a PIKO vasútmodelleket, így valamivel kedvezőbb volt az ára, mintha itthon vettük volna meg.) Megbeszéltük, hogy megpróbálja beszerezni a legfontosabb elemeket: transzformátort és kapcsolókat, egy mozdonyt, néhány kocsit, síneket, váltókat. A többi kelléket (vasútállomást, házikókat, tájba illő elemeket) majd barkácsoljuk, megcsináljuk mi magunk.

fortepan_bojar_sandor.jpg

Forrás: Fortepan/Bajor Sándor

A konferencián minden jól alakult, férjemnek sikerült legyőznie az izgalmát és lámpalázát, meggyőzően érvelt az elmélete mellett. A kollégák és szakértők elismerése felszabadulttá tette, annyira, hogy a második napon, a délutáni előadásokról elkérte magát, mondván, szeretne tájékozódni, hol kaphatók villanyvasutak és tartozékok. Professzora, egyben főnöke engedélyével felfedező útra indult a városba, és rá is lelt egy olyan modellboltra, ahol csak játékvonatokat árultak. Jegyzetelt, osztott-szorzott, kalkulált és kiderült: hány elemet tud megvenni. Másnap, kollégái élénk érdeklődése mellett az ebédszünetben mindhárman elmentek az üzletbe, és férjem megvette a kiszemelt darabokat. Nagy örömmel vitték haza a dobozokat a szállodába (ahol egy egyszerű lakosztályban laktak: az egyágyas szobában a prof, a másik, kétágyasban pedig a két fiatal kolléga).

fortepan_bernhardt_agnes.jpgForrás: Fortepan/ Bernhardt Ágnes

Délután visszatértek a konferencia-terembe, de estefelé, az előadások végén észrevették, hogy a professzor eltűnt! Nem szólt senkinek, a német szervezők sem tudtak felvilágosítást adni. Sokfelé megnézték, nem volt sehol. Mielőtt a keresésére indultak volna a városba, felmentek a szállodai szobájukba, ahol is… ott találták a professzort. Négykézlábra ereszkedve állt a szoba közepén az összeállított villanyvasút mellett és önfeledten vonatozott. Játszott!!! Az akkor már 60 éves egyetemi tanár, nemzetközi szaktekintély, a Műszaki Tudományok doktora! Elbűvölte, lenyűgözte a kis villanyvonat, amit gyermekkorában nem kaphatott meg.


fortepan_vojnich_tamas.jpg Forrás: Fortepan/Vojnich Tamás

Muszáj volt kipróbálni – magyarázkodott nevetve – hiszen, ha bármilyen hibája lenne, még van egy napunk, hogy kicseréljük! Felejthetetlen az a karácsony, amikor a férjem és az akkor 5 éves kisfiunk vég nélkül „vonatoztak”, feledve minden más játékot. A férjem talán még a kisfiunknál is boldogabb volt. Az ő gyermekkori álma is teljesült!

Első kép: Fortepan:/Kieselbach Tamás

Fodor Anna

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

játék család apa karácsony ajándék gyerekkor kisfiú játékvonat Anna