2024. jan 27.

Búbos kemence és cserépkályha

írta: Régiségek blog
Búbos kemence és cserépkályha

Fűtés régen és most
aaabubos_kemence_siofok_piroska_csarda.JPG

Emlékek a szülői házból

 Visszaemlékezve a régi, kemény telekre, amikor jégvirágok nyíltak az ablakokon, figyeltük a tüzelőkészletet, a fát, a szenet és a brikettet, vajon kitart-e tavaszig. Szüleim házában egy szép, barna, hordozható cserépkályha ontotta a meleget. Apukám feladata volt a gyújtós, a fa és a szén bekészítése, az előző napi salak, hamu kihordása. Persze napközben már pótolni kellett a szenet, amit a fekete szeneskannával vittük be. Nem fűtöttünk minden helyiséget, de a lakószobánkban mindig meleg volt.

Négy cica is tartozott a házhoz, ők kint aludtak meleg helyen, de reggel már toporogtak az udvari bejárati ajtónál, igyekeztek a kályha mellé. Az a kép van élesen előttem, amikor vonultak be a szobába, hogy elfoglalják helyüket a kályha körül. Mindegyiküknek megvolt a szokott helye, a legszerencsésebben választott helyet Kormi, a nagy fekete kandúr. Őkelme kezdettől fogva a füstcső alá feküdt, a falra föltapadva élvezte a csőből áradó meleget. Mindig féltünk hogy megég a szőre, de nem történt baj...

 A kályha tette a dolgát, mikor mindhárman otthon voltunk, az idilli jelenet volt. Apukám olvasott, anyukám kézimunkázott, tévéztünk is, a cicák boldogan nyújtózkodtak, nyalakodtak a jó melegben. Jó visszagondolni ezekre a boldog időkre... Most távfűtött lakásban, jó melegben élek, de ez más, mint a kályha melege, a pattogó tűz, az égő fa illata volt. Nagyon szerettem.

jobb.jpg

Gyerekkoromban Anyukám bátyjáéknál volt búboskemence. A falvakban és a tanyavilágban ez akkor korszerű fűtésnek számított.  Nem a szobában kellett kihamuzni, begyújtani, tüzelni, hanem vagy a falon kívül az udvarról, vagy a konyhából nyílt a kemence "szája".  Ez a kemencemegoldás tisztán hagyta a szobát, nem szállt a hamu vagy korom sem.

Kettős, sőt hármas haszna volt. Melegítette azt a szobát, ahol a család élt, aludt. Megsütötték benne a kenyeret, kalácsot, húsfélét és mindig volt a gyerekek között, aki szívesen aludt a kemencesutban, ahol isteni meleg és szeparáltság volt. Úgy mondták, hogy bekuckóztak a sutba... A kemence a szobán belül csak egy nagy, kerek ”cipó” volt, szépen rendben tartva, fehérre meszelve, köré kemencepadkát építettek, ahol szívesen üldögéltek, hátukat a jó meleg kemencének vetve.  A kukoricaszárral, kiszáradt venyigével fűtött kemence igen jó szolgálatot tett.

Brigitta

 

Élvezem a kályha adta meleget, spórolok a gázzal

 cserepkalyha_1.jpg

A nagy alapterületű családi házunk a majd négyméteres belmagasságával feladja a leckét a felfűtésére. Ezt segíti a két cserépkályha, a konyhában lévő sparhelt és a gázzal melegítő konvektorok. A hagyományos fűtés iránti kezdeti lelkesedésem mára tudatos, gázfogyasztást kímélő tevékenységgé alakult. Azaz már nem kedvem szerint gyújtok be, hol  ide, hol oda, hanem, ahol csak lehet, a kályhákat, sparheltet használom. 

Csak a nagyon szükséges helyeken fűtök gázzal, időszakosan, naponta 1-2-3 órára (fürdőszoba). A kályhákban, sparheltben fával tüzelek (akác), amelynek bár az ára sem lett olcsóbb, de még mindig gazdaságosabb, mintha a gázkeretet túllépve piaci áron fűtenék gázzal.

sparhelt_2.jpg

A hagyományos fűtés időigényes is, fárasztó is. Nyáron szerzem be a kellő mennyiségű fát, amit hasogatva szoktam megvenni, de még ezt is felhasogattatom kályhakészre. Nyár végére a tüzelőfa a fáskamrában katonás rendben sorakozva vár sorsára. Ilyenkor, tüzelőidőben, már „csak” kosárkába kell rakni és behozni rendeltetési helyekre. Ez a fiam reszortja. Kerti kiskocsijába felpakolva húzza át az udvaron a napi mennyiséget a lakás bejáratáig, ahol kosárba szortírozza és hordja szét a szükséges helyekre. Rám a hamuzás, bekészítés és begyújtás marad, no meg a folyamatos tüzelés.

gabri_tordeli_az_agakat.jpg

Fiam tördeli az ágakat gyújtósnak

Ha nyakig kormos is leszek tőle, a mai napig szívet melengető, hihetetlen jóérzéssel tölt el, mikor mindenhol vidáman pattog a tűz. A konyhában sparhelten főzök, a készétel íze összehasonlíthatatlan a gázon főzöttel, nagyon szeretem. A napjaim többnyire a fűtés-főzéssel telnek el. Egyéb tevékenység szűken belefér ugyan a napba, de így a hetedik X-en túl azért ezen tevékenységek lefárasztanak délutánra, amikor már „csak” vasalok a szobában a TV-t nézve.

Addig, míg két kezem-lábam mozog, csinálom és élvezem a kályha adta meleget, a sparhelten főzött ízeket. Még mindig nem cserélném vissza falusi házunkat a városi, kényelmes társasházunkra.

Első kép: Wikimedia Commons (Siófok, Piroska Csárda)  a többi Izzy saját felvétele

      Izzy

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

 

Szólj hozzá

falu távfűtés fűtés cserépkályha gázfűtés Brigitta Izzy búbos kemence