2012. feb 08.

Bors néni beköltözött az életünkbe

írta: S. Cecilia
Bors néni beköltözött az életünkbe

 

Mostanában rendkívül érdekes gyermekszínházi és bábszínházi élményeim vannak: legutóbb  a Bors nénit néztük meg a Kolibri Gyermekszínházban. Lilla unokám nagyon élvezte a sok mókával, zenével, verstanulással kombinált – immár klasszikusnak számító darabot.
Szóval, az előadás úgy kezdődik, hogy még mielőtt bemennénk a nézőtérre, a színészek jönnek ki az előtérbe, hogy mintegy felvezetőként hangulatot teremtsenek  az ifjú közönségnek. Rögvest elmondják, hogy itt és most Bors néni 80. születésnapját ünnepeljük, és a gyerekek is részt vehetnek a  köszöntésben, ha megtanulnak a darabból néhány dalt és verset. A gyerekek boldogan ismételgetik a gitárral kísért betétdalokat. A bátrabbja ügyesen válaszol a feltett kérdésekre, majd már szinte társszereplőkként bevonulunk a nézőtérre, ahol elkezdődik a valójában elég prózai történet. Bors néni, ez a dédnagymama korú kedves – szerepe szerint tűzről pattant -  varázslatokra képes, bohókás néni a padláson lakik 33 szobában és 33 ablakából látja a város tetőit és tornyait. A történet szereplői, Lackó – egy kisfiú (Lilla szerint Bors néni unokája), Titilla, egy nem macskának kinéző kandúr,  a Játékmester, aki az egymással csak lazán összefüggő történeteket összeszövi, és még sokan mások.
 
Hogy mi történhet egy városi magas ház padlásterében élő öreg anyókával?  Muskátlit és futóbabot termeszt, barátságot ápol a nappal és  a holddal, és miután varázsolni tud, a történet hol egy önkiszolgáló ÁBC-ben, hol a tenger mélyén folytatódik.  A szerepelni vágyó gyerekek felmehetnek a színpadra, énekelhetnek és borsszemet alakíthatnak. Öröm volt nézni, ahogy a csillogó szemű, ambiciózus négy és nyolc év közötti  gyerekek milyen fesztelenül viselkedtek a színpadon.  De a nézőtéren ülők is közös énekléssel – kinek-kinek kedve és vérmérséklete szerint - részt vehettek a darabban. 
 
 
 
 
Ráadásként, az előadást követően az előtérbe kitett papírokkal és ceruzákkal  még egy rajzot is lehetett készíteni ajándékba Bors néninek  a szülinapjára. És –képzeljétek – Bors néni is kijött az előtérbe és kötényébe gyűjtötte  a gyerekek rajzait. A Bors néni  szerepét alakító Molnár Piroska szemében meghatódottságot véltem felfedezni, amikor  megköszöntük neki a szép élményt.
 
Ha tetszik valami amit látok, vagy olvasok, szeretek utánanézni a történetének- most is ezt tettem. Megtudtam, hogy  Nemes Nagy Ágnes költő-író verses meséjét Novák János alkalmazta  színpadra és 1978-ban játszották először az Egyetemi Színpadon. Azóta sok színház színpadát megjárta, de a Dayka Margit - Verebes István - Kútvölgyi Erzsébet nevével fémjelzett előadások voltak talán a legnevezetesebbek, ebből TV felvétel is készült – így gyerekeink korosztályából sokaknak lehetett ez maradandó élménye. Ide teszek egy YouTube videót, érdemes megnézni, mindannyian imádni valók benne.  
 
 
 
 
Talán nem illő ehhez a patinás előadáshoz hasonlítani a mostanit, mert így az picit fakónak bizonyul – de lehet, hogy csak éppen fáradtak voltak a színészek, vagy az sem kizárt, hogy az én az optikám torzít egy kicsit. Kiemelendő a szereplők közül Novák János, aki – ha jól raktam össze az információ morzsákat - a hátán hordozza az előadást, úgy is mint énekes és gitáros Játékmester, zeneszerző, a darab rendezője, a  Kolibri igazgatója - az eredeti könyv színpadra álmodója,  és a gyerekekkel remekül  szót értő Jolly Joker.
 
Még azt is megtudtam, hogy a mese címszereplőjének ihletője Borsné, Nemes Nagy Ágnes házvezetőnője volt – aki, egy idős, dundi és gondolom nevéhez híven tüzes asszonyság lehetett. A padláslakás nekem kellemes emlékeket idézett fel: férjemmel közös életünk is egy régi, nagy bérház beépített padlásterében kezdődött. Bár virágokat nem neveltem, de én is sokat gyönyörködtem a környező tetők és templomok tornyaiban és arról ábrándoztam, hogy a lakást egyszer majd tovább bővítjük az óriási, még beépítetlen padlástér részben, ahol legalább 33 három padlásablak nyílt körben a városra. De egy újonnan épült szövetkezeti lakás eltérített álmaimtól…
 
Nemes Nagy Ágnes: BORS NÉNI KÖNYVE című verses meséjét 2004-ben adták ki utoljára – de úgy látom nem kapható könyvesboltokban. Használtan talán megszerezhető - megvenném az unokáknak.
 
Cecilia 
Szólj hozzá