2012. sze 18.

RÉGISÉGEK BEVÁLT RECEPTJEI: Hagymakrém, Körtés csirke, Birses tejberizs

írta: Lujza65
RÉGISÉGEK BEVÁLT RECEPTJEI: Hagymakrém, Körtés csirke, Birses tejberizs

 

birses tejberizs
A fenti címmel új  rovatot indítottunk, melyben kipróbált, régi receptjeinket adjuk közre.  

Régesrégen gyűjtött, bevált receptjeim:

HAGYMAKRÉM (pl. reggelire)
4 nagy fej vöröshagyma vékony szeletekre vágva, 1 kávéskanál mustár, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 10 dkg vaj vagy margarin, 2 csipet só.
Az olajon a vöröshagymát puhára pároljuk, hagyjuk kihűlni. Turmixoljuk, hozzátesszük a vajat, majd a mustárral és sóval habosra keverjük. Hűtőben érleljük. Tálaláskor petrezselyemmel díszítjük. Barna kenyeret adunk hozzá, salátával, retekkel fogyasztjuk.

KÖRTÉS CSIRKE (a gyümölcsös csirkemell egyszerűbb változata)
Csirkecomb és -mell, só, késhegynyi pirospaprika, Piros Arany, 3 közepes sárgarépa, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 körtekompót, 50 dkg burgonya.
A húst bedörzsöljük sóval, pirospaprikával, Piros Arannyal és picit kiolajozott tepsibe vagy tűzálló tálba fektetjük. Körülrakjuk a karikára vágott répával, vöröshagymával. Aláöntünk 1 dl kompótlét, lefedjük a tálat és 1 órát sütjük. Ekkor körberakjuk a burgonyával és 30 percig sütjük. Végül átmelegítjük a leszűrt körtebefőttel. Ha friss körtével készítjük, akkor a gyümölcsdarabokat a sütés utolsó 10 percében tegyük a tálba.

Hamarosan érik a birsalma:
BIRSES TEJBERIZS
25 dkg rizs, 3/4 l tej, 3 tojásfehérje, 4 közepes nagyságú birsalma, 20 dkg porcukor, margarin.
A szokásos módon megfőzött tejberizst tegyük margarinnal kikent hőálló tálba. A közepébe nyomjunk mélyedést, ebbe tegyük a megtisztított, nagyon kevés vízben megpárolt birsalmát. Az egészet borítsuk be cukorral vert tojáshabbal. Előmelegített sütőben süssük.

birses tejberizs sütés előtt
Jó étvágyat!

Lujza

 

Szólj hozzá