2013. jan 09.

Tepsis hús vegyes zöldséggel

írta: Adam G. Steve
Tepsis hús vegyes zöldséggel

Akik olvasgatják receptjeimet, tudják, hogy általában a gyorsan, könnyen, kevés munkával elkészíthető, de ízletes, finom ételeket készítem szívesen. Most is egy ilyet kínálok elkészítésre.

Hozzávalók: (4-6 személyre, a résztvevők evőkapacitását is figyelembe véve) 6 szép szelet, sovány sertéscomb, 1 kg. mirelit franciasaláta, vagy mexikói mix keverék, 10-15 dekányi füstölt oldalas, 2 fej nagy vöröshagyma, fél deciliter olíva olaj, kevés vegeta

Hozzávalók a húspáchoz: 3 evőkanál olíva olaj, 1 evőkanál szójaszósz, 1 csapott evőkanálnyi piros arany (csemege), 1 csapott evőkanálnyi fokhagymakrém, 1 csapott evőkanálnyi mustár, 1 kávéskanálnyi sült csirke fűszersó (sertéshúsokhoz is szívesen használom)

Szeretem a boltban a hentest megkérni, hogy kb. kisujjnyi vastagságú, szép szeleteket vágjon nekem a sertéscombból. Most is így történt, a fényképen látható, hogyan néz ki minimális hártya és kövér rész eltávolítása után. Mivel a szeletek egyforma vastagságúakra sikerültek, kiverni sem kellett őket. A fűszereket jó alaposan összekeverem, (a szójaszósztól kissé barnás szint kap), majd az első hússzeletet bekenem a páccal – lapos, fagylaltos kanalat szeretek ehhez használni, jól lehet vele dolgozni – tányérra fektetem a bekent oldallal lefelé, és bekenem a másik oldalt is. Sorba következnek a szeletek, ugyanígy pácolva és egymásra rakva. A kész étel ízének jót tesz, ha a húst, fóliával jól letakarva 24 órára hűtőbe tesszük, de az is elég, ha 1-2 órát áll a pácban.

 

A sütőt előmelegítem 180-200 fokra. Közben előveszek egy tepsit (én szeretem használni a kerámia bevonatosat, mert nem ég le benne az étel), aljára öntöm a fél deci olíva olajat, majd a mirelit zöldség felét elsimítom a tepsiben.

 

A két vöröshagymát megtisztítom, és vékony karikákra vágom. Az egyik hagyma karikáit elhelyezem a zöldségen, majd a vegeta felével megszórom. A füstölt oldalast kicsontozom óvatosan, hogy egyben maradjon, vékony szeletekre vágom, s a felét elhelyezem a hagymakarikákon.

 

Ezután az egészet betakarom a szelet húsokkal, úgy hogy lehetőleg a hússzeletek ne fedjék egymást. Ha itt-ott mégis egymásra kerül egy-egy hús, nem gond, mert úgyis összehúzódik a sütés alatt. Ezután fordított sorrendben kerülnek a tepsibe a hozzávalók. Először a füstölt oldalas szeletek, majd a hagymakarikák, végük a mirelit zöldség. Itt is megszórjuk egy kis vegetával.

 

Ezután nagyon alaposan befedjük alumínium fóliával, jól a széleihez szorítva, hogy a gőz ne nagyon tudjon a sütőben a tepsiből eltávozni. A már teljesen felmelegedett sütő közepére rakjuk 35-40 percre.

 

Amikor ez az idő eltelt, óvatosan kivesszük a tepsit, vigyázva lefejtjük a fóliát. Vigyázni a gőz éget! A húsokat grillcsipesszel megfogjuk, megfordítjuk, és úgy helyezzük vissza, hogy egy szedőkanállal a helyéről elhúzzuk a zöldséget, majd odatéve a húst, beborítjuk vele. Ugyanígy járunk el a többi szelettel is. Visszahelyezzük a fóliát és további 20-25 percre visszatesszük a sütőbe. A tepsis húsból 1-1 szeletet tányérra helyezünk, mellé szedjük a zöldségeket. Akik ennél tartalmasabb köretet is szeretnének, azok krumplipürét, vagy rizst tehetnek mellé. Jó étvágyat!

Papá Stefano

Szólj hozzá

főzés recept húsos ételek Papá Stefano konyhája