LEFAGYASZTHATÓ SZÓSZ BOLOGNAI SPAGETTIHEZ
PAPÁ STEFANO KONYHÁJA
Kedvenc országom Olaszország, nemcsak a változatos tájak, a tengerpart, a pergőnyelvű, gesztikuláló olaszok miatt, hanem mert itt van az igazi mediterrán konyhaművészet őshazája. A pizzeriák, trattoriák kínálják a finomabbnál finomabb fogásokat, csak győzzünk válogatni, no meg bírjuk gyomorral. Kedvenceim a Pizza Margherita, s a Spagetti Bolognese, azaz a bolognai spagetti.
Most a bolognai (húsos) spagetti mártásának általam kicsit átformált elkészítését ismertetném, aminek lényege lefagyaszthatósága, s így szinte pillanatok alatt lehet egy ebédet, vagy vacsorát a család elé tálalni. Mint hobbiszakács tudom, hogy minél nagyobb adag ételt készítünk, annál jobb ízeket érhetünk el, és azt is, milyen kényelmes benyúlni a mélyhűtőbe, s 10 perc múlva gőzölgő bolognai spagettit enni reszelt sajttal.
A tésztafőzésről nem beszélnék, azt mindenki tudja, vagy el tudja olvasni a dobozon. Csak annyit, hogy a durumlisztből készült, valódi olasz tésztákat ajánlom. Akkor, most készítsük el a szószt (olaszul sugo-t).
Hozzávalók:
1-1,5 kg. darált pulyka-, sertés-, vagy marhahús
5 doboz félliteres olasz paradicsompüré (én a papírdobozosat szeretem),
1 evőkanál oregano,
két közepes fej vöröshagyma,
1 kávéskanál vegeta,
5 gerezd átnyomott fokhagyma, vagy két kávéskanálnyi fokhagymakrém,
őrölt bors,
2 dl. olaj,
3 evőkanál liszt
Elkészítés:
Egy kuktában az apró kockára vágott hagymákat 1.5 dl. olajban párolni kezdjük. 2-3 perc után beleteszünk egy evőkanálnyi oreganót, 1 kávéskanál vegetát, két késhegynyi őrölt borsot, a fokhagymát vagy a fokhagyma krémet. Összekeverve készre pároljuk a hagymát, majd belemorzsoljuk a darált húst. Nagyobb lángon folytonos keverés mellett lepirítjuk a húst fehéredésig, majd 2,5 dl. vízzel felengedjük, összekeverjük, és a kuktát lezárjuk. Miután sisteregni kezd, kis lángra vesszük, és 35-40 percig főzzük a húst.
Közben a megmaradt fél deciliter olajban a három evőkanál liszttel világos rántást készítünk, ebbe is teszünk egy evőkanálnyi oreganót, amivel még egy kicsit pirítjuk, majd egymás után belekeverjük a korábban már felnyitott 5 doboz paradicsompürét. Figyeljünk, nehogy csomósodjon a rántás. Forraljuk fel folyamatos keverés mellett, mert könnyen leéghet, és a paradicsom pedig hajlamos a pufogásra. Miután a kukta gőzét kiengedtük, felnyitjuk és a hús levét elfőzzük, zsírjára sütjük, majd a paradicsomot hozzáöntjük, és folyamatosa keverve 6-7 percig főzzük.
Ha kihűlt, zárható műanyag edénykékbe szedjük a szószt. Én mérni szoktam, 30 dkg -ot teszek egy edénykébe, ez két adag spagettire elég. Majd az edénykéket lezárva lefagyasztjuk. Az általam írt mennyiségből 12-13 kétadagos szósz lesz.
A reszelt sajt elengedhetetlen hozzávaló olasz tészták esetében Ezt is tarthatjuk lefagyasztva a mélyhűtőben. Érdemes nagyobb mennyiségű trappista sajtot – akcióban sokkal olcsóbb – megvenni, az egészet lereszelni, és akár kiürült margarinos dobozokban, adagokra osztva lefagyasztani. Ha fogyasztás előtt 1-2 órával kivesszük a mélyhűtőből, kitűnően használható a bolognai spagettinkhez. Persze az az igazi, ha a parmezán sajt is kerül a tésztánkra, csak akkor már kicsit drágább lesz az ételünk.
Papá Stefano