2013. okt 31.

LEFAGYASZTHATÓ SZÓSZ BOLOGNAI SPAGETTIHEZ

írta: Papá Stefano
LEFAGYASZTHATÓ SZÓSZ  BOLOGNAI SPAGETTIHEZ

PAPÁ  STEFANO  KONYHÁJA

 bolognese 001

Kedvenc országom Olaszország, nemcsak a változatos tájak, a tengerpart, a pergőnyelvű, gesztikuláló olaszok miatt, hanem mert itt van az igazi mediterrán konyhaművészet őshazája. A pizzeriák, trattoriák kínálják a finomabbnál finomabb fogásokat, csak győzzünk válogatni, no meg bírjuk gyomorral. Kedvenceim a Pizza Margherita, s a Spagetti Bolognese, azaz a bolognai spagetti.

Most a bolognai  (húsos) spagetti mártásának általam kicsit átformált elkészítését ismertetném, aminek lényege  lefagyaszthatósága, s így szinte pillanatok alatt lehet egy ebédet, vagy vacsorát a család elé tálalni. Mint hobbiszakács tudom, hogy minél nagyobb adag ételt készítünk, annál jobb ízeket érhetünk el, és azt is, milyen kényelmes benyúlni a mélyhűtőbe, s 10 perc múlva gőzölgő bolognai spagettit enni  reszelt sajttal.

A tésztafőzésről nem beszélnék, azt mindenki tudja, vagy el tudja olvasni a dobozon. Csak annyit, hogy a durumlisztből készült, valódi olasz tésztákat ajánlom. Akkor, most készítsük el a szószt (olaszul sugo-t).

bolognese 002

 Hozzávalók:

1-1,5 kg. darált pulyka-, sertés-, vagy marhahús

5 doboz félliteres olasz paradicsompüré (én a  papírdobozosat szeretem),

1 evőkanál oregano,

két közepes fej vöröshagyma,

1 kávéskanál vegeta,

5 gerezd átnyomott fokhagyma, vagy két kávéskanálnyi fokhagymakrém,

őrölt bors,

2 dl. olaj,

3 evőkanál liszt

Elkészítés:

Egy kuktában az apró kockára vágott hagymákat 1.5 dl. olajban párolni kezdjük. 2-3 perc után beleteszünk egy evőkanálnyi oreganót, 1 kávéskanál vegetát, két késhegynyi őrölt borsot, a fokhagymát vagy  a fokhagyma krémet. Összekeverve készre pároljuk a hagymát, majd belemorzsoljuk a darált húst. Nagyobb lángon folytonos keverés mellett lepirítjuk a húst fehéredésig, majd 2,5 dl. vízzel felengedjük, összekeverjük, és a kuktát lezárjuk. Miután sisteregni kezd, kis lángra vesszük, és 35-40 percig főzzük a húst.

Közben a megmaradt fél deciliter  olajban a három evőkanál liszttel világos rántást készítünk, ebbe is teszünk egy evőkanálnyi oreganót, amivel még egy kicsit pirítjuk, majd egymás után belekeverjük a korábban már felnyitott 5 doboz paradicsompürét. Figyeljünk, nehogy csomósodjon a rántás. Forraljuk fel folyamatos keverés mellett, mert könnyen leéghet, és a paradicsom pedig hajlamos a pufogásra. Miután a kukta gőzét kiengedtük, felnyitjuk és a hús levét elfőzzük, zsírjára sütjük, majd a paradicsomot hozzáöntjük, és folyamatosa keverve 6-7 percig főzzük.

Ha  kihűlt, zárható műanyag edénykékbe szedjük a szószt. Én mérni szoktam, 30 dkg -ot teszek egy edénykébe, ez két adag spagettire elég. Majd az edénykéket lezárva lefagyasztjuk. Az általam írt mennyiségből 12-13 kétadagos szósz  lesz.

A reszelt sajt elengedhetetlen hozzávaló olasz tészták esetében Ezt is tarthatjuk lefagyasztva a mélyhűtőben.   Érdemes nagyobb mennyiségű trappista  sajtot – akcióban sokkal olcsóbb – megvenni, az egészet lereszelni, és akár kiürült margarinos dobozokban, adagokra osztva lefagyasztani.  Ha fogyasztás előtt 1-2 órával kivesszük  a mélyhűtőből, kitűnően használható a bolognai spagettinkhez. Persze az az igazi, ha  a parmezán sajt is kerül  a tésztánkra, csak akkor már kicsit drágább lesz az ételünk.

Papá Stefano

pAPA STEFANO

 

Szólj hozzá

spagetti főzés recept tészta húsos bolognai szósz bolognai spagetti paradicsomos bolonyai Olaszország lefagyasztható Papá Stefano konyhája Papa Stefano húsos bolognai spagetti bologniese