2014. máj 17.

Játszótér a kertben - csináld magad!

írta: S. Cecilia
Játszótér a kertben - csináld magad!

 

Ahhoz, hogy a gyerekek is jól érezzék magukat a kertben, szórakoztató játékokra van szükségük a szabadban is. Az alábbiakban néhány nem szokványos ötletet szeretnék közreadni, melyek  házilag is kivitelezhetőek, sőt a megvalósítás során otthoni  felesleges dolgokat is újrahasznosíthatunk.

tábla

Nemcsak a tanteremben, a kertben is lehet tábla a falon! A kerítésre erősített  fekete tábla (baloldali kép)  könnyen elkészíthető egy megfelelő méretű falap speciális  táblafestékkel  való lekenésével.  Már csak  egy doboz színes  kréta kell hozzá, hogy a nyári szünetben lehessen iskolásat játszani. A jobboldali képen látható, hogy egy deszkára különböző alakú és méretű fémtárgyakat - tepsit, kuglóf sütőt, rácsos tartót -  szereltek. Kinn a szabadban a gyerekek akár hangos  zenebonát is  csaphatnak,  ha egy ütővel  a fémtárgyakból   különböző hangokat csalnak elő.

sánta

Szívesen sánta-iskoláznak  az apróságok, ha a fenti képeken látható módon beton járólapokat ásunk a földbe, vagy a kerti utat alakítjuk a sánta-iskolázáshoz használható alakúra. A festésben és a számok megrajzolásában a gyerekek is bizonyára boldogan közreműködnek.

Tipi

Az indián sátor, a tipi, izgalmas, romantikus búvóhely lehet  a kertben. Kialakítására többféle  példát látunk. A barkácsolásban jártas szülők   lécekből és deszkákból alakíthatják ki a sátor alakú kuckót (középső kép).  A  rudak gúlába  rakásával és összecsomózásával, illetve a lécek összeszegelésével  kialakított vázból (bal és jobboldali kép) akkor lesz sátor, ha futónövényeket, például babot, vagy hajnalkát futtatunk fel a lécekre-rudakra. A baloldali képen a magokat a földbe vetették a sátor köré, míg a jobboldali képen ládákba vetve hajtott ki a mag.

csúszda

Nagyon fogják élvezni a kicsik a csúszdázást, ha egy műanyag csúszdalap felső végét egy magasított teraszhoz erősítjük, az alsó vége pedig a homokozóba nyúlik bele (baloldali kép). A terasz alatt  még egy bújócskázásra alkalmas házikót is kialakítottak. A csúszdalap  egy házilag eszkábált  létrás "kutyaházikóhoz" is hozzáilleszthető (jobboldali kép). Különböző méretű műanyag csúszdalapok állvány nélkül is kaphatóak.

babaház

A használaton kívüli fészer, vagy a kert végében lévő lepukkant szerszámos kamra  felújítva és kicsinosítva a kislányok kedvenc kerti tartózkodási helye lesz, de újonnan vásárolt  kerítéselemekből  is könnyen összeszerelhető a babalak.

asztal

A babaházban minden megvan, ami az igazi nagy házban:  tűzhely, mosogató csapokkal ellátva,  a polcon  pedig helyet kapnak a műanyag poharak  az edényekkel  (baloldali kép).  A nyári melegben a falra szerelt lavórtartó lavórjában mosogatni is lehet (jobboldali kép). A szorgos kis kezek boldogan utánozzák a felnőttek munkáját.

farönk

Egy kivágott fa  törzsét  fűrészeljük különböző hosszúságú darabokra. Vonjuk be favédő anyaggal, majd  fessük be kültéri festékkel.  Állítsuk a talpára, ássuk be a földbe, és máris kész a mászóka.  A  festésben a gyerekek is segédkezhetnek. Egy vastag fatörzs körszeletei  a földbe ásva  az ugrándozni szerető  kicsik   ügyességét próbára tévő  eszköz lehet.

gumik

A kiszuperált autó- és teherautó gumik mászókaként funkcionálnak színesre festve és egymáshoz erősítve. A fehérre festett,  párnával ellátott autógumiból kényelmes ülőke, míg a termőfölddel megtöltöttekből  növénytartók lettek.

kerítés

A gyerekeknek szánt területet vidám, színes kerítéssel jelölhetjük  ki.  Mókásak az óriás színes ceruzákból összeállított kapuk.  A kerítés lécek  mintásra festését rábízhatjuk a nagyobb gyerekekre.

festegető

De nemcsak a kerítést, hanem a virágcserepeket, és a tűzrakóhely kijelölésére szolgáló téglák megfestését is feladatul adhatjuk az alkotásra vágyó gyerkőcöknek. A  saját kezük munkájával díszített kertben még jobban érzik  magukat az apróságok.

fatönk

A kivágott fák után megmaradt csúf facsonkok is kínálják magukat a hasznosításra: kis tetővel, ablakkal, ajtóval ellátva manólakká varázsolhatjuk azokat a picik számára (baloldali kép). Sőt, talán még a tündérek is szívesen beköltöznek az ódon fa gyökerei köré mohával és kavicsokkal kialakított tündérkertbe (jobboldali kép).

kis kert

A kertben adhatunk egy talpalatnyi  helyet a kicsiknek, hogy maguk is kertészkedjenek, megéljék a magból kikelő  növény csodáját. Egy lábakon álló fa növénytartó  (balra)  éppen elegendő kezdésnek erre a célra. A nagyobbak már egy jókora földdarabot is kaphatnak a kísérletezgetéshez. A házakkal tarkított fűszerkertecske (jobbra) kialakítása és  gondozása  komoly feladatot jelent egészen őszig.

Cecilia

 

Szólj hozzá

kreatív kert lakberendezés unoka újrafelhasználás Cecilia