2015. ápr 11.

Banánkenyér

írta: S. Cecilia
Banánkenyér

ban__n_3_600x413.jpg

Ne bánjuk ha néhány darab  banán túlérik, hanem készítsünk belőle banánkenyeret! Nagyon egyszerű, kiadós, nem túl édes sütemény.  Ezzel az édességgel egy piknik-szerű vendégségben találkoztam először, ahová az egyik vendég saját készítésű banánkenyerét  hozta magával. Nagyon ízlett, így rögtön  elkértem a receptjét és el is készítettem.

20150331_121337

Hozzávalók:

14 dkg liszt

14 dkg cukor

14 dkg olvasztott vaj, vagy margarin, vagy étolaj

2 nagy tojás

1 sütőpor

1 tasak vaníliás cukor

2 nagyon érett banán

ban__n_600x360.jpg

Elkészítés:

A tojást keverjük ki a cukorral,  majd  keverjük hozzá az olvasztott vajat  és  fokozatosan adagolva keverjük bele a lisztet, melybe előzőleg beleszórtuk a sütőport. A banánokat nyomjuk szét villával (ne turmixoljuk, az a jó, ha egy kicsit csomós marad), és keverjük hozzá a masszához. Az így kapott híg tésztát öntsük bele egy kivajazott, kilisztezett  hosszúkás, keskeny, kenyérformájú tepsibe. Körülbelül egy  órát süssük 170 fokon, illetve addig, amíg  a beleszúrt késre már nem ragad rá a massza. Ha kisült, hagyjuk a tésztát kihűlni, majd borítsuk ki tálcára, szórjuk meg vaníliás porcukorral és szeleteljük fel. Csokimázzal is bevonhatjuk, akkor inkább banántorta jellege lesz.

Útóirat néhány évvel későbbről. Praktikus újítások: margarin/vaj helyett fél dl olajjal sütöm. Remek lesz így is és sokkal egyszerűbb elkészíteni. A tepsit kibélelem sütőpapírral és úgy öntöm bele a masszát. Így sokkal könnyebb kivenni, nem ragad bele. A tepsi formája is változott, egy kis, lapos tepsiben sütöm, hogy hamarabb átsüljön és a közepe ne maradjon nyers. (lásd az első képet.

Cecilia

 

Szólj hozzá

étel banán édesség recept sütés étkezés Cecilia