2015. máj 18.

Hallottatok már a bulgurról? Én kipróbáltam!

írta: Régiségek blog
Hallottatok már a bulgurról? Én kipróbáltam!

 

bulgur2

Anyagcsere serkentő, béltisztító, teljes kiőrlésű gabonaféle, fogyókúrázóknak is ajánlott köretnek elkészítve. 

Hatottak rám a média főzőcske műsorainak jól hangzó alapanyagai, a bulgur, a hajdina, a kuszkusz és úgy gondoltam, kipróbálom őket.  A bulgur került először szemem elé, méghozzá egy háztartási boltban, kozmetikai cikkek vásárlása közben. Forgattam a kezemben az érdekes, barnás színű valamivel megtöltött zacskót, elolvastam a szöveget elől-hátul, és mivel semleges íz hatást és egészséges étkezést ígért, a kosaramba tettem. Otthon az volt az első, hogy rákerestem a neten, hogy mi ez, majd megnéztem, mit lehet belőle készíteni. A zöldséges változat mellett döntöttem, de nem mertem többféle zöldséget beletenni, mert ebéd vendégeim is voltak - a fiam és a családja, akik nem nagyon kedvelik a zöldséget.

Bulgur1

A következőképpen készítettem el: Egy kisebb bögre, kb. 2 dl bulgurt átmostam többször és szűrőtálba tettem csöpögni. Kétszer annyi vízzel, tehát 4 dl-rel feltettem főni, zsiradék nélkül, lassú tűzőn, mert az a lényeg, hogy a vizet magába szívja és ezáltal megpuhuljon. Tettem hozzá 1 kávéskanál ételízesítőt, 1 szál sárgarépát és 1 púpozott evőkanál szeletelt gombát. Én üveges gombát használtam, de lehet frissből is készíteni. A zöldséges változatot egy kicsit tovább is fejlesztettem tojásos változattá. Az ötlet onnan jött, hogy sütöttem túrós pogácsát is és a megmaradt tojást nem dobtam ki, hanem hozzátettem még egyet és gondoltam, ha van tojásos rizs (mint kínai köret), akkor lehet tojásos bulgur is. Az elkészült zöldséges bulgurból tehát kivettem 1 adagot és 2 tojás rántottával összekevertem. Ez lett a tojásos bulgur. Ezt magamnak szántam, de az unokámmal ketten ettük meg , mert neki is nagyon ízlett.

Az így elkészült bulgur kb. 4 adag köretnek felel meg. Olyan mint a rizs, csak egészségesebb, kevesebb tápértékkel. A husi hozzá majoránnás csirkecomb volt, de sok zöldséggel főfogásnak is tálalható. Érdemes volt kipróbálni, tényleg úgy sikerült, ahogy én elgondoltam.

Éva

Egy kedves  visszatérő olvasónktól kaptuk a fenti  receptet. Köszönet érte!

De mi is az a bulgur?

A Wikipédia szerint: „A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik. Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért a magyarok által ismert búzadarától eltérően jóformán alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni. Az íze enyhén a dióra emlékeztet. A bulgur kétféle méretben kapható: van nagyobb, rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekből álló, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító. Előbbit köretként fogyasztják, utóbbi saláták, főtt ételek alapanyaga.”

Főleg a török és a közel-keleti konyha jellemző alapanyaga, de mediterrán országokban és Indiában is fogyasztják.  A híres libanoni salátareceptben, a tabuléban már a saláta levétől megpuhul. Az autentikus változat sok petrezselyemmel készül. Egyes változatok gránátalmamagokat is kevernek a salátába. A másik klasszikus bulgursaláta a török kisir, amely paradicsommal és csilivel készül.

 

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

 https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

Szólj hozzá

főzés recept egészséges táplálkozás Gabonaféle