Lecsós harcsapaprikás túros tésztával
Régen fentem a már a fogam egy kis harcsapaprikásra. Nem mindig csak rántva, sütve, hanem ahogy én szeretem, lecsósan, túrós tésztával. Szegény hal ma reggel még vidáman úszkált társaival, nem tudta, hogy horogra kerül.
Hozzávalók 3-4 személyre:
Harcsapaprikáshoz: 2 kg-os harcsa, ha nincs a piacon, küld a férjed horgászni! 3 db zöldpaprika 3 db paradicsom 1 fej hagyma 1 evőkanál zsír ( nem olaj) só, bors, pirospaprika
Túros tésztához: 25 dkg tészta (kedved szerint lehet hosszúmetélt, kocka-, vagy csusza tészta) 25 dkg tehéntúró 10 dkg füstölt szalonna
Elkészítés:
Túros tészta Hagyományos módon elkészíted a túros tésztát. Kifőzöd a tésztát sós forrásban lévő vízben, majd leszűröd. A szalonnát kis kockákra vágod, zsírjára pirítod, a tésztára öntöd, és túróval megszórva jól átmelegíted. Ha kell, még megsózód ízlés szerint. Ez kész, félreteszed.
Harcsapaprikás Megtisztítod a halat. Tisztítás előtt én meg szoktam szórni sóval, és kicsit állni hagyom. Majd levágom a fejét. az uszonyait, felbontom a hasát, kidobom, ami benne van. Többször átmosom, lecsepegtetem, szeletekre vágom. A fejét és a farok részt elteszem halászlé készítéséhez a fagyasztóba. Egy fej hagymát megdinsztelek az evőkanál zsíron, egy mokkás kanál pirospaprikát teszek bele, leveszem a tűzről, nehogy megégjen a paprika. Úgy teszek, mintha lecsót főznék. Beleteszem a paradicsomot és a paprikát, csipet borsot, kávéskanálnyi sót, és majdnem készre főzöm fedő nélkül. Óvatosan beleteszem a sózott harcsaszeleteket. Egyet rottyan (tényleg csak egyet, mert a hal hamar szétmegy) és már tálalható is a túrós tésztával együtt.
Jó étvágyat! Vica