Ropogós, vegyszermentes termények a kiskertemből
Veteményeskertem 3. rész
Zsendül a kert tavasz derekán. A kis veteményesem adogatja már a friss, ropogós, vegyszermentes terményeket a konyhára.
Tétován állok kertem közepén, az erősen felhős, beborult májusi égre szegezve tekintetemet és töprengek, hogy, vajon - ahogyan az itteniek mondják - „átengedi-e a Tisza az esőt”, vagy sem? Napok óta nagy esőzésekről szól a híradás, fejem felett is vastag felhőtakaró húzódik, de még nem érkezett meg az égi áldás, pedig nagyon kellene. Száraz a föld, szomjasak a növényeim, a friss vetéseim is víz után sóhajtanak. Döntöttem. Akármilyen furának is tűnik, a sötétszürke fellegek tornya alatt meglocsoltam a veteményeimet. A napokban fedeztem fel a februárban elvetett, és már mindenféle gazzal benőtt petrezselymem előbújását. Kicsiny levélkéi, gyenge kis szárai most már erősödni, fejlődni akarnak, nem hagyhatom éltető víz nélkül senyvedni őket. Óvatosan szedegettem ki körüle a gazféleségeket, és lassan megtisztulva a szemem elé tűnt a sor. Kicsit ritkásan ugyan, de azért megvan. A hiányt még tudom pótolni. Végül az esőt „nem engedte át” a folyó, a locsolás hasznos volt.
A magaságyásba még novemberben került dughagymákból szép és egészséges zöldhagymák lettek, amelyek szép díszei voltak a húsvéti tálnak, és jóízűen el is fogyasztottuk. A helyére úgynevezett másodvetésre került sor. Még jól fog esni a friss, bio zöldhagyma, szívesen falatozzuk a szendvicsek mellé. Ahogyan a kerekedő, piros fejű retket is, ami szintén a magaságyásba került, és természetesen ez is bio termény. Azaz csakis kézi gyomirtás volt a beavatkozásom a növények fejlődése érdekében. Semmiféle vegyszer nem érte a magaságyásomban élő veteményeimet, ahogyan a többi szabadtéri földben levőket sem.
Földieper, azaz, ahogyan mi mondjuk, a szamóca, átvészelte a hetekkel ezelőtti éjszakai fagyokat, virágzásban van még mindig, de sok-sok kis szamóca is pirosodik már a töveken. Május közepére remélem ezek is pirospozsgásan virítanak már a zöld levelek alatt. Árgus szemeim nem veszem le róluk, mert a hívatlan gyökér, -és tőpusztítók, amelyek a már pirosló, édes termésbe harapástól sem riadnak vissza, ripsz-ropsz képesek felfalni szamócásom java részét. Már egyszer, évekkel ezelőtt megtették ! A netes oldalakat olvasva és a szomszédságot is meghallgatva úgy döntöttem, itt sem vegyszeres eljárással, hanem természetes úton űzöm el a betolakodókat. A gyakori ásás, kapálgatás megtette hatását, eltűntek a szamóca-faló cserebogár pajorok. Hogy azért ne unatkozzam, jöttek mások: a barnacsigák (meztelen csigák). Őket sem hagytam békésen rágcsálni. Úgyhogy most reménykedem az egészséges szamócatermésben, persze lesben állva a nem kívánatos látogatókra.
Még szerencse, hogy idén is fogadkoztam, hogy nem vetek krumplit, nem bajlódok már vele. Eddig kétszer „bajlódtam” vele, vagyis 2 nyáron át termeltem krumplit. Majdnem be is jött a fogadkozásom. Igencsak benőtte mindenféle fű, gaz a helyét, akár fűnyírózni lehetett volna. Amikoris a szomszédomban, ahol nagy veteményes van, tárcsáztak. Ha már ott vannak, mégiscsak átszólok, ha ott végeztek, itt nálam is csinálják meg, - s e gondolatom után nyomban a tettek mezejére léptem. Át is jöttek, nagyon szépen fel is forgatták a földemet. Másnap, ragyogó tavaszi napsütésben vetettem is bele krumplit. És most, nap mint nap bújnak elő a kis krumpli levelek. Ezen vetemény sem kap majd semmiféle vegyszeres permetet. Természetes úton, levél leszedéssel tartom távol a kártevőjét.
A paradicsom és paprika palántáim még a szobám ablakában fejlődnek, növekednek. Lassan, ha jön a melegebb idő, ezeket is kiültetem a szabadtéri földbe.
Jó már kint lenni a kertben, a sok-sok tavaszi virág és bokor színesítik az udvart, a kis veteményes pedig adogatja a friss, ropogós, vegyszermentes terményeket a konyhára.
Izzy