2016. júl 26.

Kanyon, zöld színű tó és bogárszálló

írta: Adam G. Steve
Kanyon, zöld színű tó és bogárszálló

Nyugdíjas túrázók az erzbergi hegyekben

bűvűr

Nyugdíjas operakedvelő és aktívan túrázó barátaim, akikről írtam már a blogban, egy osztrák túrára invitáltak. Legfiatalabb tagjuk 62 éves, a legidősebb pedig (az egyetlen férfi), a 86 éves Laci bácsi. Lelkesedésük - az ígérkező élmények és a nagyon kedvező ár miatt - percek alatt rám ragadt, és igent mondtam.

Az indulás reggelén egy szimpatikus fiatalember nyolcszemélyes mikrobuszával  házunk elé gördült, és 8 óra alatt Szegedről elrepített bennünket négynapos erzbergi (Stájeroszág) túrázásunk támaszpontjára, egy takaros panzióba. Mint kiderült, sofőrünk gyerekkori barátai, Misi, és felesége, Zsani, vezetik a Haus Erzberget, ahol megszálltunk. Társaim évek óta visszatérő vendégek, de engem is természetes közvetlenséggel fogadtak.

Gams-i-kanyon-600x338.jpg A Gams-i kanyon


Félórát kaptunk a szobáink elfoglalására, és egy kis felfrissülésre. Fél 4-kor  már indultunk is Misivel első kirándulásunkra, a Gams-i kanyonba. Rövid kocsiút után korláttal ellátott, hegyi úton ereszkedtünk lefelé, és hamarosan meghallottuk a kanyonban dübörgő víz egyre hangosabb robaját. Nagyon jólesett elgémberedett tagjaink megmozgatása ebben az ózondús levegőben. Hamarosan elénk tárult a köveken lezúduló, azokat gömbölyűre csiszoló vízáradat, felette kényelmes fapallón gyönyörködhettünk a látványban. A kanyont elhagyva kényelmes sétaút vezetett vissza a kocsihoz. Házigazdánk idegenvezetőként mesélt a közeli Eisenerz városka  és az Erzberg (Érchegy) történetéről és II. világháborús szomorú emlékeiről.

A városka az Eisenerzi Alpoktól délnyugatra fekszik, a körülötte emelkedő 4 sziklához simul a vöröses árnyalatú Erzberg, ahol Közép-Európa legnagyobb külszíni vasércbányászata folyik. Már a kelták és a rómaiak megkezdték a vasérc elhordását. A vasércbányászat 712 óta bizonyítható dokumentumokkal  A legenda szerint a vízimanó az itt élő embereknek 3 lehetőséget kínált fel : 10 évig aranyat, 100 évig ezüstöt, vagy mindörökké vasércet. Bölcsen döntöttek a vasérc mellett. Valamikor 8200 ember dolgozott itt, ma a gépesítésnek köszönhetően csak 270 embernek ad munkát a bánya. A mai fejlett technológiával viszont állítólag újabb 1300 évre biztosított a vasérckitermelés.

Látványbánya.jpg Látványbánya


 A bányászattal párhuzamosan működik a látványbánya, ami extrém élményt nyújt az évi 40 ezer látogatónak.

Magát a települést 1230-ban említik először egy oklevélben, mint Aerze, 1293-ban pedig Eisenärzt néven. 1931-32-ben a bánya 1,8 millió tonna éves kitermelésével a Harmadik Birodalom (a náci Németország) vasérctermelésének negyedét biztosította. 1939 decemberétől először a lengyel, majd a megszállt országokból és koncentrációs táborokból érkező foglyokat dolgoztatták itt. Nehéz elképzelni, hogy ez a festői környék több, mint 70 évvel ezelőtt a legszégyenletesebb kegyetlenség színhelye volt. 1945-ben 250 magyar zsidót mészároltak le a szomszédos Präbichl és Eisenerz határában a nácik. Ez volt a legnagyobb háborús bűncselekmény Ausztriában. A közeli Mauthausenben emlékművet állítottak az áldozatoknak.

Utazásunk másnapján a valószerűtlenül zöld színű Grüner Seehez  (Zöld tóhoz) kirándultunk. Vizét a környező hegyek hóolvadéka táplálja. Viszonylag alacsony vízállása következtében szerencsénkre körbe tudtuk sétálni. Előfordul azonban, hogy 10 méteres mélység árasztja el az utakat, és padokat is. Évente egy alkalommal  (május végén, június elején) engedélyeztek itt búvártúrát. Közkedvelt volt a merülés a füves mederben, padok és fatörzsek közt kergetve a pisztrángokat. A helyi önkormányzat ez évtől betiltotta a búvárkodást természetvédelmi okokból. Égbenyúló, szálegyenes fenyők övezik a tavat, ráduplázva a víz smaragdjára. Sétánk alkalmával bátor magyar fiatalok úsztak be a kb. 10 fokos vízbe.

rovarhotel

Következő állomásunk a Gesäuse Nemzeti Park volt. Hatalmas területének csak töredékét jártuk be, de ezalatt is megtapasztalhattuk, hogy milyen nagy gondot fordítanak a diákok környezetismeretének és megszerettetésének gazdagítására oktató játékokkal. Tanulmányi kiránduláson ismerkednek a gyerekek a "tankert" növényeivel, faszékek karfáján lévő gombok nyomogatásával előcsalogatják az erdő hangjait, a lombsusogást, a különböző madárhangokat, a szél dúdolását, a csendesen kopogó esőcseppeket, vagy épp a dörgő vihart, esetleg a vízesés robaját. Hatalmas puzzlekat csocsóasztalhoz hasonlóan addig forgatnak, amíg  kirakják a park képeit a 4 évszaknak megfelelő színekben. Itt találkoztam életemben először a "bogárszálló" fogalmával. Mesterségesen kialakított lyukakban, "apartmanokban" húzzák meg magukat a bogárkák a hideg elől. Mellettünk épp egy iskolai osztály hallgatta a tanár bácsit. A csendes esőben viselt különböző színű, de egyforma szabású köpenyük és tarka ernyőik vidámságot csaltak a borús égbolt alá.

puzzle-600x450.jpg Forgatjuk az óriás puzzlet


Túráink, sétáink nagy része ezzel véget ért, de még számtalan lehetőséget kínál ez a meseszerű vidék gyermekes családok, merész fiatalok számára is. Nyáron raftingon, kalandparkban, víziparkban, télen sielésben, snowboarban, szánkózásban lelhetik örömüket a panziótól 100 m-re lévő pályán, melynek felvonója egy tó felett ível át.

Biztos vagyok benne, hogy néhány energikus Régiség-utitársam bakancslistáján még szerepel néhány ezekből a kalandokból.

Annaróza

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Szólj hozzá