2016. nov 04.

Krémsajtos csokitorta

írta: Adam G. Steve
Krémsajtos csokitorta

kesz3

 

Családi ünnepekre, vagy vendégségbe szoktam készíteni ezt a különleges tortát. 12-16 szelet lesz belőle. Mindig nagy sikert aratok vele.

Hozzávalók:

egy 2.5 deciliteres bögrét használva a méréshez:

1 és fél bögrényi durvára darált csokis ostya

1 bögre cukor, plusz 3 evőkanál cukor

3 evőkanál olvasztott, sótlan vaj

50 dkg natúr, szobahőmérsékletű  krémsajt (vigyázat, nem sajtkrém! )

2 kávéskanál vanília eszencia

3 evőkanál sima liszt

3 tojás

1 bögre tejföl

22 dkg félédes  csokoládé, felolvasztva, majd lehűtve

Díszítéshez: friss eper (én kivit használtam), tejszínhab, menta levél

 

kremsajtos

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy kb. 20 cm átmérőjű kerek, kapcsos, tortaforma alját és oldalát finoman  kenjük be vajjal.  Egy keverőtálban keverjük jól össze az ostya morzsát, a 3 evőkanál cukrot  és a vajat. Az így kapott  masszát jól nyomkodjuk bele a sütőforma aljába és a széleken körben,  1-2  cm magasan. (Egy pohár alját használtam az egyenletes nyomkodáshoz). 

 

tortaalj

Egy nagy keverőtálban mixerrel  dolgozzuk össze a krémsajtot, a bögrényi cukrot, a vanília eszenciát és  addig keverjük, amíg könnyű és krémes nem lesz. A keverékhez adjuk hozzá a lisztet és keverjük simára. Ezután apródonként adjuk hozzá a gőz fölött felolvasztott és kissé lehűtött csokoládét és a tejfölt, simára dolgozzuk össze. A tojásokat egyenként adjuk hozzá. Alacsony fokozaton keverjük amíg teljesen sima nem lesz. A masszát öntsük a tepsibe és süssük 60-70 percig, amíg a közepe  majdnem megszilárdult  - azaz ott még egy kicsit maradjon nedvesen puha.

 

vagott

Hagyjuk a tésztát kihűlni a sütőrácson, majd  egy éles kést húzzunk végig a tepsi belső szélén, mielőtt a tepsi kapcsos szélét eltávolítanánk. A tészta egy hétig is jól eltartható a hűtőben. Díszíthetjük eperrel, tejszínhabbal és mentalevéllel. Én kivivel díszítettem, mert sokáig kellett a tortát az asztalon tartogatni és a tejszínhab díszítés összeesett volna.

 

Hedi Neu, Chicago

 

Szólj hozzá