Krémsajtos csokitorta
Családi ünnepekre, vagy vendégségbe szoktam készíteni ezt a különleges tortát. 12-16 szelet lesz belőle. Mindig nagy sikert aratok vele.
Hozzávalók:
egy 2.5 deciliteres bögrét használva a méréshez:
1 és fél bögrényi durvára darált csokis ostya
1 bögre cukor, plusz 3 evőkanál cukor
3 evőkanál olvasztott, sótlan vaj
50 dkg natúr, szobahőmérsékletű krémsajt (vigyázat, nem sajtkrém! )
2 kávéskanál vanília eszencia
3 evőkanál sima liszt
3 tojás
1 bögre tejföl
22 dkg félédes csokoládé, felolvasztva, majd lehűtve
Díszítéshez: friss eper (én kivit használtam), tejszínhab, menta levél
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy kb. 20 cm átmérőjű kerek, kapcsos, tortaforma alját és oldalát finoman kenjük be vajjal. Egy keverőtálban keverjük jól össze az ostya morzsát, a 3 evőkanál cukrot és a vajat. Az így kapott masszát jól nyomkodjuk bele a sütőforma aljába és a széleken körben, 1-2 cm magasan. (Egy pohár alját használtam az egyenletes nyomkodáshoz).
Egy nagy keverőtálban mixerrel dolgozzuk össze a krémsajtot, a bögrényi cukrot, a vanília eszenciát és addig keverjük, amíg könnyű és krémes nem lesz. A keverékhez adjuk hozzá a lisztet és keverjük simára. Ezután apródonként adjuk hozzá a gőz fölött felolvasztott és kissé lehűtött csokoládét és a tejfölt, simára dolgozzuk össze. A tojásokat egyenként adjuk hozzá. Alacsony fokozaton keverjük amíg teljesen sima nem lesz. A masszát öntsük a tepsibe és süssük 60-70 percig, amíg a közepe majdnem megszilárdult - azaz ott még egy kicsit maradjon nedvesen puha.
Hagyjuk a tésztát kihűlni a sütőrácson, majd egy éles kést húzzunk végig a tepsi belső szélén, mielőtt a tepsi kapcsos szélét eltávolítanánk. A tészta egy hétig is jól eltartható a hűtőben. Díszíthetjük eperrel, tejszínhabbal és mentalevéllel. Én kivivel díszítettem, mert sokáig kellett a tortát az asztalon tartogatni és a tejszínhab díszítés összeesett volna.
Hedi Neu, Chicago