2016. dec 01.

Te is parázol, ha orvoshoz kell menned?

írta: Adam G. Steve
Te is parázol, ha orvoshoz kell menned?

10 tanács, hogyan készülj fel rá.

 

orvosi-2

 

Szánj több órát az orvosi vizsgálatra. Egy orvosnál, még ha van is időpontod, nem biztos, hogy várakozás nélkül megúszod. Ha felkészülsz arra, hogy akár több órát kell ott eltöltened, nem leszel frusztrált és ideges. Vigyél magaddal olvasnivalót és rágcsálni valót, amivel vigasztalódhatsz  várakozás közben.

 

Még otthon gondold át a bajaidat, tüneteidet, amivel az orvoshoz mész. Írj egy listát arról, amit el akarsz mondani. Ha többféle tüneted van, figyeld magad az orvosi vizit előtti napokban, és mérd, jegyezd fel az adatokat (pl. vérnyomás, láz, fájdalmak: mikor? hol?).

 

Ha van kórtörténete a panaszodnak, vidd magaddal a korábbi vizsgálatok eredményeit, zárójelentéseit (persze ne kilószámra, csak a legfontosabbakat).  Ezzel megspórolhatsz új vizsgálatokat és több információ áll az orvos rendelkezésére, hogy képet kapjon a panaszaidról.

 jo5

Tudd pontosan azoknak az orvosságoknak a nevét, amiket szedsz. Ha nem tudod fejből, írd fel magadnak otthon. Legyen kéznél a TAJ kártyád. Ha kérdezik, tudd, hogy mire vagy allergiás.

 

Gyakran megkérdezik, hogy milyen korábbi betegségeid, műtétjeid voltak, sőt azt is, hogy a családban milyen komolyabb betegségek fordultak elő. Ha nem tudod,  kérdezd meg a családtagoktól a rájuk vonatkozó dolgokat.

 

Nézzél ki jól, ha orvoshoz mész! Legyen rendben a hajad és a körmöd, vegyél fel egy jó ruhát, (amit könnyű levetni, ha a vizsgálat megkívánja). Tegyél jó benyomást, a megjelenésed sok mindent elárul rólad és befolyásolja a hozzád való viszonyulást.

 

Kérdezzél! Jogod van megtudni, hogy a vizsgálat során az orvos mit állapított meg. Ha nem világos, amit mond, tegyél fel kérdéseket, sőt akár le is jegyezheted a hallottakat (az ember feje nem káptalan). Ne szégyelld elkérni a vizsgálat megállapításait (lelet, ambuláns lap)  papíron kinyomtatva. Ehhez is jogod van.

 orvosi3

Legyél  udvarias és együttműködő, határozott, de ne erőszakos, közlékeny, de ne szószátyár. Próbáld az orvost és az asszisztensét megnyerni magadnak. Ők a kor előrehaladtával egyre fontosabb szereplői lesznek az életednek. Nemcsak hálapénzzel, hanem mosollyal, dicsérettel is kifejezheted az elégedettségedet.

 

A leleteket, beutalót, vizsgálati eredményt, receptet  tárold otthon rendezetten, jól visszakereshetően.  Írd fel magadnak, miket mondott az orvos, milyen gyógyszert írt fel. Később hasznos lehet, ha vissza tudod keresni.

 

A vizsgálatot követően írd be a naptáradba, hogy mikor kell legközelebb menned, vagy milyen vizsgálatok várnak rád. Az is hasznos lehet, ha felírod, hogy egy új gyógyszer hogyan hatott.

 

Orvoshoz senki sem jár szívesen, sőt sokan vagyunk, akiket szorongással tölt el egy orvosi vizsgálat. Megfelelő felkészüléssel és tudatossággal csökkenteni lehet a ránk váró "megpróbáltatásokat". 

Cecilia

 

 

Szólj hozzá