2018. már 06.

Toszkánai zöldséges bableves

írta: Adam G. Steve
Toszkánai zöldséges bableves

 

 

 Főzőtanfolyamon, 70 évesen

 

Sokszor eszembe jut apai nagymamám és kedves anyósom is, akik híresek és elismertek voltak jó konyhájukról, leleményességükről, ahogyan az egyszerű alapanyagokból is rendkívül finom ételeket és süteményeket tudtak „varázsolni”. Legendás volt nagymamám kevert tésztája, amihez csupán egyetlen tojás kellett, liszt, lekvár, dió és egy kis cukor – amelyek mindig akadtak otthon.

Úgy alakult a sorsunk, hogy nem tanulhattam tőlük: nagymamám halálakor 10 éves voltam csupán, férjem édesanyja is fiatalon halt meg. Kézzel írott, gondosan vezetett receptes könyvecskéjüket viszont örökségül kaptam, sokszor olvasgatom, próbálom ’kódolni’: vajon hány gramm lehet a ’tyúktojásnyi vaj’, vagy a ’szórjuk meg bőven vágott dióval’. Most, hogy több az időm, pótolom a tanulást.

Nemrég Toszkánában jártam, kedves barátaink láttak vendégül néhány napra. Mivel napközben dolgoztak, reggeltől délutánig a 81 éves „mammá”-val töltöttem az időt és megkértem: tanítson meg egyszerű, helyi ételek elkészítésére. És ő boldogan, készségesen magyarázott, sorolta a téli étkeket.

Az olaszok általában vacsorára esznek levest (az ebéd ott nem levessel, hanem tésztával vagy rizottóval kezdődik). Először a tartalmas toszkán leveseket vettük sorra. Ezek közül elsőként a nevében bablevest, de állaga miatt valójában inkább főzeléknek minősülő ételt mutatom be, aminek az is  a különlegessége, hogy kenyér is van benne.

 

Zöldséges bableves

 

Hozzávalók:

25 dkg apróbb szemű, fehér szárazbab

1 közepes hagyma

2 kanál paradicsompüré

2-3 db krumpli

1-2 sárgarépa

1-2 szál zeller

10 dekányi kelkáposzta

egy maréknyi összevágott zöld fűszernövény (zsálya, origano, friss céklalevél)

olaj, só

5-8 szelet szikkadt kenyér

 

Elkészítése:

A babot jól megmossuk, majd kb. 2 liternyi vízbe áztatjuk, még előző este. Másnap lassú tűzön puhára főzzük. Egy másik fazékban olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a vékonyra szeletelt krumplit, sárgarépát, kelkáposztát, zellerszárat, megsózzuk és kb. 1 liternyi vízzel felengedjük. Ha már forr, és a zöldségek puhulnak, hozzáadjuk a fűszernövényeket (lehet szárított vagy fagyasztott is!), végül elkeverjük benne a paradicsompürét. Leszűrjük a babot, a levet hozzáöntjük a zöldséges léhez, néhány percig együtt forraljuk, majd levesszük a tűzről. A főtt bab ¼-ét félretesszük, a többit turmixoljuk, vagy szitán áttörjük és ezzel besűrítjük a levest. A vékonyra szeletelt, szikkadt kenyérdarabokat előbb kissé megpirítjuk, majd egy tálban vagy lábosban a zöldségekkel rétegezve lerakjuk. Alulra kenyérszeletek kerülnek, rá néhány merőkanálnyi sűrű leves kerül, meghintjük a szemes, főtt babbal, majd újabb kenyérszeletek következnek, újabb leves, bab, míg a hozzávalók el nem fogynak. Meleg helyen tároljuk. Reszelt sajt is kerülhet rá.

Állaga inkább a mi főzelékünkre hasonlít, az íze különlegesen finom, laktató, ugyanakkor gyomorkímélő étel is.

Jó volt látni, hogy a család apraja-nagyja milyen jókedvűen ette a bablevest! Én pedig másnap egy jó, kolbászos krumplilevessel leptem meg őket. Az utolsó cseppig elfogyott.

Az alábbi video jól szemlélteti a recept elkészítési módját, bár a hozzávalókban nem egyezik meg teljesen az általam leírt recepttel.

https://www.youtube.com/watch?v=hsm2-gYkH6k&t=5s

           Fodor Anna

                                                                 Képek forrása: Pixabay

 

Szólj hozzá