2018. nov 15.

Wifi nélküli Google, telefon nélküli tudakozó

írta: Annaróza47
Wifi nélküli Google, telefon nélküli tudakozó

 

Az információáramlás sajátos fórumai

Előző írásomban a piacot néprádiónak neveztem, városunk Aquapolisának élménymedencéje egyenesen Google-keresővé vált egy napsütéses októberi fürdőzés során. A „vénasszonyok nyara” kicsalogatott bennünket a szabadban lévő sodrásba, ahol nemcsak a víz áramlik sebesen körbe-körbe, hanem az információ is.

A kedvező nyugdíjas bérletnek köszönhetően biztosított a modern napfényfürdő állandó közönsége, és egyben élénk társasági élete. Sokan régi barátként, vagy újonnan szerzett ismerősként üdvözöljük, majd informáljuk egymást családról, kultúráról, egészségről, politikáról, magyar fociról. Utóbbi kettő a köztünk „sodródó” néhány férfi kedvenc témája, előző 3 témában mi nők vagyunk profik, illetve lelkesek. Például Zsuzsi Pestre készül, hogy a legjobb szaloncukrot, és beiglit vegye meg karácsonyra Skóciában élő unokáinak. (A zserbót maga süti).  Ha már felutazott (ingyen), megnézi a várban a Frida Kahlo kiállítást. Apropó! A tv-ben péntek este játsszák a mexikói festőnő életéről készült filmet – szól közbe Éva. Nem tudjátok, mi lesz legközelebb a filmklubban? – kérdezi Etelka. „Csillag születik” – válaszoljuk a mozi törzsvendégeiként. Ez egy új verziója az 1976-os Barbara Streisand filmnek. Az új csillagot Lady Gaga alakítja, színészként, énekesként egyaránt brillírozva.

Közben egy nagyhangú ismerős egészséges ital- és ételreceptjei vegyülnek kultúrpolitikai célkitűzéseinkbe. Épp a cukor- és gluténmentes (remélem, nem túrómentes) túróspite elkészítési módjának foszlányait visszhangozza a medence vize.

Angliában és Skóciában élő gyerekeink kapcsán szó esik a brexitről, találgatjuk, milyen hátrányokat fog nekünk, eddig könnyen látogató és látogatható szülőknek, nagyiknak jelenteni. Saci örömmel meséli, hogy lányának milyen jó állása lett ott. Egy fogorvosi rendelő kávézójából a recepciójára került annak köszönhetően, hogy szívesen beszélget az emberekkel. „Anyja lánya” – mondom. Megállapítjuk, hogy valóban fontos a nyitottság, a kedvesség, és sokszor az ezáltal szerzett információ a boldoguláshoz. Én pedig a medencében szerzett felvilágosítástól remélem térdproblémám megoldását. Ugyanis a vízben könnyebben mozogva diagnosztizálunk, kezeléseket, orvost ajánlunk. Margó szerint a kezelések csak elaltatják a fájdalmat, neki az artroszkópia segített. Hmmm! Eszik, vagy isszák? Kiderül, hogy ez magyarul a térd tisztítása a levált porcmorzsáktól. Már kaptam is időpontot az általa istenített rheumatológushoz, aki ráadásul nem fogad el pénzt a műtétért, és első dolga, hogy MR vizsgálatra küldje a pácienst az állapota felmérése céljából. Tudjuk, hogy a körzeti rendelőben maximum röntgenig juthatunk gazdaságossági okokból.

Kacarászunk az élményfürdő-fórumon, ami ott elhangzik, az a Google-ban nem található meg. A jókedvet gyerekkori ismerősöm, Saci megtoldja egy akcióval, hol, mekkora kolbászt lehet olcsón kapni.

Ugyancsak ő mesél a Tudakozóról, ami nem más, mint a lakótelepük kocsmájának neve. Amiről ott nem beszélnek, az nem is létezik. Szegény férje 11 éve megbetegedett, és nem mozdult ki sehova. Sacikánk hallott –e kocsma élőújság jellegéről (is), és küldözgette az urát, hogy ugorjon be oda. „De tudod, hogy nem iszom!” védekezett embere. „Nem is azért, hanem ott jókat lehet beszélgetni” – így a nej. A férj, megelégelve a nógatást, betért a „Tudakozóba”, ahonnan akkor is, és később is felvillanyozódva tért haza, hiszen sok hasznos, de legalábbis szórakoztató infóval gazdagodott: Hol, mit lehet olcsón kapni, kinek van eladó 42-es cipője, kit hagyott el a párja, ki, kivel, mikor, hol? … (Még a nőkre mondják, hogy pletykásak)! Állapota súlyosbodásáig napi vendég volt ott, kitörve élete végének egyhangúságából és az önsajnálatból.

 

tudakozó.jpg Kép forrása: kocsmablog.hu

 

A falióra közben figyelmeztetett, hogy iszappakolásra kell mennem. Búcsút vettem hát a két lábon járó (úszkáló) „Google-tól”. A körbeforgó víztől, no meg az információáradattól kissé szédülten, meleg iszappal a térdemen, csendesen relaxálva próbáltam böngészni a számomra is fontos, újonnan szerzett tudnivalók közt.

   Annaróza

 

Szólj hozzá