2019. ápr 14.

Cukkini-póréhagyma torta (quiche)

írta: Régiségek blog
Cukkini-póréhagyma torta (quiche)

Franciásan könnyű étel, amit hidegen, vagy melegen is  fogyaszthatunk 

Ezt a  kerek tortaformájú, sós tésztát, amit különböző töltelékekkel készíthetünk, a franciák quiche-nek (kiejtés: kis) nevezik. Alapja a vékonyra nyújtott, vajas tészta valamilyen sós rátéttel (zöldséges, húsos, halas), amire egy tojásos-tejszínes szószt öntünk és kisütjük.  Franciásan könnyű étel, amit főételként, vagy  desszertként is fogyaszthatunk melegen, vagy hidegen.

 

Hozzávalók 4 személyre:

A gyúrt tésztához:

225 gr búzaliszt,

1 csipet só,

1 tojás,

100 gr vaj, vagy margarin

 

A rátéthez:

egy db cukkini (250-300 gr)

egy fél póréhagyma (250 gr),

250 gr sovány húsos szalonna (bacon) kis kockákra vágva,

150-200 gr főzőtejszín,

2 tojás,

só, frissen őrölt bors, reszelt szerecsendió, kakukkfű  - ízlés szerint.

Elkészítése:

A tésztához valókat összegyúrjuk, majd legalább egy fél órára hűtőszekrényben pihentetjük.

A megmosott cukkinit és póréhagymát kb. 1 cm-es vastagságú  körszeletekre felvágjuk, a  szeleteket a baconnal együtt  kb. öt percig pároljuk, majd hagyjuk kissé kihűlni.

A tésztát  kerekre nyújtjuk,  a tortaformánál nagyobbra, úgy, hogy legalább 1,5-2 cm-es perem keletkezzék, amikor behelyezzük a tortaformába. Ujjainkkal a peremet szépen kiegyenlítjük, megformázzuk. A tészta alját villával megszurkáljuk.

A tejszínt, a két tojást, sót, borsot, kakukkfüvet és szerecsendiót összekeverjük, felverjük. A megpárolt cukkinit-póréhagymát-húsos szalonnát rátesszük a tortalapra, eligazgatjuk, majd ráöntjük a tejszínes-tojásos-fűszeres masszát.  Díszítésként én egy kis darab kápia paprikát  kis vékony szeletekre szeltem, és rászórtam a tortára, mielőtt bedugtam a sütőbe.

180 C fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30-40 percig sütjük. Ha megsült, kivesszük a sütőformából, tálra rakjuk és úgy vágjuk szeletekre, mint a tortát.

Melegen és hidegen is fogyasztható.

     

   Mihály

 

Szólj hozzá