2019. jún 19.

Francia almás kenyér

írta: Adam G. Steve
Francia almás kenyér

Könnyű, finom  desszert

Könyvklub találkozónkra Mihály megint valami nagyon különleges és finom édességet hozott. Szokás szerint lefényképeztem és elkértem a receptjét. Érdemes kipróbálni! - Cecilia

Hozzávalók a tésztához:

10 dkg vaj

2 evőkanál olaj

20 dkg liszt

10 dkg cukor

1 sütőpor

3 tojás

1 tasak sütőpor

1 tasak vaníliás cukor

1 evőkanál rum

fél dl tej

6 db alma cikkekre vágva

fahéj az alma megszórásához

Hozzávalók a karamellizáláshoz:

5 dkg vaj

2 nagy evőkanál cukor

A cukrot a vajjal és a tojásokkal kikeverjük, hozzáadjuk a rumot, az olajat, a vaníliás cukrot, a lisztet és a sütőport, majd a tejet, hogy jól kikevert tésztát kapjunk. Ha szükséges, adunk hozzá még a végén egy kevés tejet. A kivajazott tortaformába beleöntjük a viszonylag cseppfolyós állagú tésztát, s a tetejére - kívülről kezdve, befelé haladva elrendezzük az almagerezdeket. Az előmelegített sütőben kb fél órát sütjük, majd kivesszük, és olvasztott vaj, valamint cukor  keverékével bekenjük a tortánk tetejét, majd legalább öt percre még visszatesszük a sütőbe, hogy a tortánk teteje karamellizálódjon. Nem csak tortaformában, kenyérsütő tepsiben is süthető (én is abban sütöttem), így a kenyérhez hasonlóan szelhető almás kenyeret kapunk.

      Mihály

 

Szólj hozzá