Francia almás kenyér
Könnyű, finom desszert
Könyvklub találkozónkra Mihály megint valami nagyon különleges és finom édességet hozott. Szokás szerint lefényképeztem és elkértem a receptjét. Érdemes kipróbálni! - Cecilia
Hozzávalók a tésztához:
10 dkg vaj
2 evőkanál olaj
20 dkg liszt
10 dkg cukor
1 sütőpor
3 tojás
1 tasak sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
1 evőkanál rum
fél dl tej
6 db alma cikkekre vágva
fahéj az alma megszórásához
Hozzávalók a karamellizáláshoz:
5 dkg vaj
2 nagy evőkanál cukor
A cukrot a vajjal és a tojásokkal kikeverjük, hozzáadjuk a rumot, az olajat, a vaníliás cukrot, a lisztet és a sütőport, majd a tejet, hogy jól kikevert tésztát kapjunk. Ha szükséges, adunk hozzá még a végén egy kevés tejet. A kivajazott tortaformába beleöntjük a viszonylag cseppfolyós állagú tésztát, s a tetejére - kívülről kezdve, befelé haladva elrendezzük az almagerezdeket. Az előmelegített sütőben kb fél órát sütjük, majd kivesszük, és olvasztott vaj, valamint cukor keverékével bekenjük a tortánk tetejét, majd legalább öt percre még visszatesszük a sütőbe, hogy a tortánk teteje karamellizálódjon. Nem csak tortaformában, kenyérsütő tepsiben is süthető (én is abban sütöttem), így a kenyérhez hasonlóan szelhető almás kenyeret kapunk.
Mihály