2019. okt 17.

Süssünk fügét!

írta: S. Cecilia
Süssünk fügét!

 

Az éretlen fügét is ehetővé tehetjük

                

Fügefákat egyre gyakrabban láthatunk a magyar kertekben is az (egyébként pusztító) éghajlatváltozásnak a következményeként. Az átlaghőmérséklet emelkedésén kívül hazai elterjedését segíti, hogy -állítólag- kevés a kártevője, és az is, hogy ha télen elfagy, tavasszal a hajtások újranőnek.

Városi kertünkben szépen terem a füge, a hosszú meleg nyár és ősz következtében az idén még októberben is vannak gyümölcsök a fán, jóllehet nem értek be. Arra gondoltam, hogy kipróbálom, mit lehet kezdeni ezekkel a kifejlődött, de félérett fügékkel. A kísérlet jól sikerült, sütve ehető a gyümölcs.

                       Sült füge éretlen gyümölcsből

 

Az éretlen fügéket mossuk meg, vágjuk le a kiálló szár-maradványokat és a szélesebb felükre fektetve vágjuk be késsel kereszt alakban úgy, hogy alul azért egyben maradjanak.

Húzzuk szét a bevágott füge gerezdeket és tegyünk a közepére egy pici vajdarabkát, majd egy mokkáskanállal csorgassunk rá egy kis mézet.  Egy tűzálló tálat, vagy tepsit béleljünk ki alufóliával és rakjuk rá a fügéket.

200 fokon süssük 20-30 percig, amíg a füge meg nem barnul. A sütéskor képződő levet tálaláskor öntsük a gyümölcsre. A méz helyett használhatunk cukrot is, rakhatunk a füge közepébe egy csokidarabkát, vagy igazi ínyencségként könnyen olvadó sajtot is.

Természetesen ezzel a módszerrel érett fügét is süthetünk, de annak a sütési ideje sokkal rövidebb lesz.

                               

                       Sült füge érett gyümölcsből

 

Az  érett fügét egyszerűbben is megsüthetjük (megszáríthatjuk), és nem kell külön megédesíteni, hiszen magában is jó édes. Legyen a füge nagyon puha, érett. Megmosás után helyezzük a fügéket egy alufóliával, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe és tegyük be a sütőbe. Legalacsonyabb fokozatra kapcsolva hagyjuk benn legalább egy órát. Akkor van készen, ha szépen megbarnult és a nedve kezd kifolyni. 2-3 hétig eltartható.

 

                   Valamilyen állat rágja a fügefánkat :(

 

Hétvégi házunk kertjében  hajtásból szaporítottunk fügét, és két fácska ígéretesen fejlődik annak ellenére, hogy egy beazonosítatlan kártevő a már termő, bokros fácskáinkat szinte tövig lerágja ősszel, vagy legkésőbb minden télen.  Nem tudjuk, hogy vajon valami rágcsáló, vagy inkább őz, vagy szarvas lakmározik-e a fügék hajtásaiból. Ráadásul a nagy hidegben egyik télen teljesen elfagytak úgy a városi, mint a telken lévő fáink. De úgy tűnik, hogy fügefáink rendkívül szívósak, nem hagyják magukat és – eddig legalábbis  – tavasszal mindig újrahajtottak.  

                                         saját képek

  Cecilia 

 

Szólj hozzá