2019. nov 16.

Függőség vagy hobbi?

írta: Izzy Florens
Függőség vagy hobbi?

 

Iskoláskori hobbijaim a neten folytatódnak

Inkább függőségnek trendi nevezni a mai világban azokat az elfoglaltságainkat, amelyekkel már kisiskolásként is szívesen múlattuk az időt, szabad időnkben, naponta,  akár órákon keresztül,  éveken át. Akkoriban pozitívumnak minősült egy-egy gyűjtőszenvedély, mint képeslap, gyufacímke, szalvéta, stb. gyűjtése. A körülöttünk sürgő-forgó, bennünket nevelő felnőttek pontosan tudták, hogy gyűjtögetéseink során mennyi új ismeretet, készséget, jártasságot szerzünk, és  elismerően bólogattak új szerzeményeinkre.

A gyűjteményünket különleges darabokkal bővítettük a külhoni korunkbeliekkel való levelezés folytán a levelező társaktól kapottakkal. Két-három hetente jöttek-mentek a levelek postai úton, sok éven át. Ilyesféle kikapcsolódásainkat akkoriban hobbinak nevezték. Ezekhez társultak a nagy családi kártyacsaták, társasjáték derbik, és a papíralapú  rejtvényújságok  fejtörésre késztetése. Szemfüles szülők ezen elfoglaltságainkból némi betekintést nyertek egyéniségünkre, érdeklődésünket, ügyességünket illetően, amelyek a későbbiekben segít(h)ettek a pályaorientálásban is.

Az azóta eltelt negyven-hatvan év körülményei, technikai változásai módosították szabadidős tevékenységeink lehetőségeit. Lógok a neten. Vénülő fejjel. Vagyis folytatom, amit elemistaként elkezdtem.  Képeslap gyűjteményem módosult a világ minden részére kiterjedő, dia képeken látható tájaival (power point-os  e-mailek),  és a You Tube-on  bármikor megnézhető videókkal. Nem telik el nap, hogy valami érdekes nagyvilági látnivaló ne akadna a neten a szemem elé, amit bizony meg is nézek.

A YouTube-on bárki, bármilyen, érdeklődésének, hobbijának megfelelő témában bőven válogathat a videók közül (kézimunka, főzés, antik tárgyak, a zene minden műfajban, minden  mennyiségben).  Google barátom  mindent tud,  bármilyen kérdésben hozzá lehet fordulni. Persze néha ügyeskedni kell a kulcsszavakkal, de ha „ráharap” akkor mindenre van válasza. Még annál is több mint, amit valaha gondoltam volna.

image002-600x390.jpg rejtvenyjatek.hu

 

Pár éve rátaláltam a  https://www.rejtvenyjatek.hu/  oldalra, amely a keresztrejtvények számomra  legelképesztőbb meghatározásaira is tudja a választ. Ez pedig fontos, hiszen pontozás  alapján toplistára kerülve, motiváló hatású a ranglistán való előrébb jutás. Nem könnyű, ámde nagyon szórakoztató és figyelmet igénylő a különféle extrák  felhasználásával, küldetések elvállalásával. Igaz, a keresztrejtvények megfejtése magányos, azaz egyszemélyes hobbi, de fórumokon hozzászólási lehetőséggel mégiscsak élő a kapcsolat a többi játékossal. A tizenéveskori keresztrejtvényes próbálkozásaim folytatódnak őszülő fejjel, a virtuális térben (is).

Találd-ki2-600x298.jpg talaldki.com

 

Nem olyan régóta, naponta kattintgatok a  http://talaldki.com/  oldalra. Sokszínű feladványaival, kérdéseivel úgy rendesen megmozgatja az agysejtjeinket, elővarázsolja a már majd feledésbe merült ismereteket és olykor ámulatba ejtő újakat is elénk tár.

A levelezés már itthon és külföldre sem vesz igénybe egy-két-három hetet. A küldés után pillanatokon belül megkapja a címzett. Persze levelezek, sokat és gyakran, https://www.gmail.com-on.  A kapcsolattartás császára  mindenképpen a facebook, a sokszínűségével, távolban járó, -élő rokonaink, ismerőseink életének követésével, a különböző nyílt és zárt csoportokban való tevékenységével. Rendszeresen a Régiségeknek blog facebook csoportjában https://www.facebook.com/regisegeknekblog/ aktivizálom magam, korombeliekkel nosztalgiázunk régiségeken és ismerkedünk a világ új és/vagy érdekes dolgaival.

Régiségeknek-600x337.png Régiségeknek blog fb oldala

 

A zsenge koromban kialakult szabadidős vesszőparipáim velem maradtak, más, az új világnak megfelelő, színvonalasabb, gyorsabb formában, elérhetőségben.  

Hobbi az, ami örömszerzés, nem anyagi eredményért. Lógok a neten. Hobbiból.

                                Fotók forrása: saját felvételek

     Izzy

 

Szólj hozzá