2020. feb 20.

Mozgásszervi rehabilitáció Kakasszéken

írta: Adam G. Steve
Mozgásszervi rehabilitáció Kakasszéken

Aktív „Régiségek” voltak a szobatársaim

Jó hírét hallottam a Kakasszéki Reumatológiai és Mozgásszervi Rehabilitációs Gyógyintézetnek (Csongrád megye), és tavaly nyáron elindítottam az ügyintézést, hogy időpontot kaphassak egy kis csont- és izület renoválásra. Szerencsére meg is kaptam a lehetőséget január végére kéthetes bennlakásos kezelésre. Kicsit félve készülődtem, vajon hányágyas szobába kerülök, milyen lakó- és sorstársaim lesznek. Háromágyas szobába kerültem, és várakozáson felüli kellemes szobatársakhoz. A kezdeti óvatos ismerkedésen túllépve hangulatos kis csapattá alakultunk. Mint kiderült, fájdalmaink ellenére nem panaszkodós, hanem a nyugdíjas létet a lehető legkedélyesebben és aktívabban élő nők vagyunk. Csupán fekvő, vagy ülőhelyzetünkből felállva hagyta el ajkunkat egy halvány „jajj”.

Angéla.jpg Angéla


Angéla, a legfiatalabb köztünk, friss nyugdíjas, de két kis élelmiszerboltot irányít, és tette ezt telefonon is a kezelések között és után. Esténként pedig, a munkaügyek befejeztével offline is hallható, kitűnő, letöltött zenéket szolgáltatott nekünk a pizsamapartihoz. Természetesen Angélát a családja is hívogatta  a munkatársakon kívül. Ő egy modern szupernagyi, aki rockkoncertre megy 21 éves fiúunokájával, sőt szponzorálja a néha elég borsos belépőket. Utolsó kezelési napunk után hazatérve épp egy svéd keményrock-koncertre javasoltunk neki füldugót. Koncert után így kommentelte az élményt: „Innentől kezdve 20 évig bírom kemény rock nélkül”. Majd elküldött egy fotót báli ruhájáról, amit a közelgő farsangi bálra vett. Így lehet fiatalnak maradni.

Egyedüli hiányossága az intézetnek a nem létező wifi. Margitka, a 75 éves orosházi hölgy azonban  így is élvezte a tabletjén az offline játékait. Tehát a kütyük már mindnyájunk életének szerves részei. Margitkánkkal azonban történt egy malőr. Lemerült a tabletje, és újratöltés után kóddal kellett volna belépnie. A kódot viszont nem ismerte, sőt Németországban élő fia sem tudta megmondani, aki beüzemelte a gépet. Margitka nem esett kétségbe, alátétnek használta az ipadet a keresztrejtvény alá. Ezen jót derültünk.  Eszünkbe jutott egy régi vicc az egyszeri emberről, aki a mosógépre tette a teknőt, és abban mosott.

Otthon Margitka aktivitása élénk klubéletben nyilvánul meg. Minden délben a klubban ebédel társaival, majd játszanak, beszélgetnek, vetélkedőket tartanak. Időnként egészségügyi állapotfelmérést végeznek köztük, hasznos tanácsokkal, teendőkkel ellátva az idős embereket. Hétvégére hazautaztunk, és Margitka vidáman mesélte, hogy mennyire örültek neki klubtársai, amikor megjelent köztük. Úgy tűnik, hogy mindenütt közkedvelt emberke. Fényét emelte az otthon hétvégén sütött almáspitéje, amit természetesen szétosztott köztünk. Ez a mennyei finomság régesrégen elfeledett sütési kedvemet elővarázsolta, de a valamikori cukrász hölgy süteményét megközelíteni se tudta az én produktumom.

sobatárs2-600x450.jpg Margitka


Margitkának mind a négy gyereke külföldön él, hárman Németországban, egy fia pedig Angliában. Naponta legalább 2 hívása volt, de nem csak külföldről. Két helybeli exmenye is odafigyel rá, nagyon jó a kapcsolatuk. Szinte átjárta a szobánkat az a szeretethullám, ami az éteren keresztül sugárzott felé. Elmesélt nekünk egy esetet, amin jót mosolyogtunk, és ami ékes bizonyítéka a külföldön élő gyerekekkel való modern kapcsolattartásnak. 12 éves helybéli fiúunokáját telefonon kérte, hogy jöjjön át hozzá segíteni szkájpolni. Szerette volna felköszönteni müncheni lányát a születésnapján. A fiúcska sajnos nem ért rá, mert benne volt egy online játékban. Margitka csak mellékesen megjegyezte Münchenben élő fiának ezt, aki viszont továbbadta az Angliában élő testvérének (ő a 12 éves fiú apja). Az internetlavinát a papa továbbgörgette: szkájpon hívta a kiskamaszt, hogy menjen át most a nagyihoz. A gyerek a videochat közben odaért a mamához. Angliai apukája így szólt: „Mit mondasz a mamának?” – Bocsánat! – rebegte a gyerek bűnbánóan. A 21. század pedagógiája! – gondoltam, és jóízűen felnevettem.

 

Három gráciás társaságunk tehát mintegy bónus volt az intézmény amúgy is gondoskodó, kényeztető légkörére, amit az ott dolgozó, fáradságot nem ismerő, udvarias személyektől kaptunk. Mindez beutalóval TB alapon elérhető Csongrád és a környező megyék lakosai számára. Napi 4-szeri változatos étkezés is része az ellátásnak.

Két példát is hallottam agyvérzés utáni bénulásból saját lábon való távozásra. Az egyik beteg személyes ismerősöm volt, akit tolóágyon toltak a kezelésekre, és távozásakor az orvosok, nővérek megtapsolták, amikor kis segítséggel sétált ki az intézet kapuján.  A másik személyt, Fülöp Bélát könyvéből ismertem meg, aki papírra vetette szintén bénulásból való felépülését. A Kakasszéki Gyógyintézet 1932-2005 című könyvében elmeséli az intézmény történetét is.

Maga a név eredetileg Kakad Szék, 1774-ből származik. Kakasszéknek 1841 óta nevezik, de más vélemény szerint  a tóban lévő kákával van összefüggésben a Kákás Szik. Lányom elnevezése, a Kakasülő kissé formabontó, de találó, ha belegondolok, mennyi szárnyaszegett „kakas” és „tyúkocska” ült rajta.

De komolyra fordítom a szót: az itt kezdődő és Gyopárosig elhúzódó tórendszer iszapos vizének gyógyító hatását már az 1920-as évek elején felismerték, és a fürdőt egy kislányról Júlia Fürdőnek nevezték el. A gyereknek tbc-s sipolyai voltak, melyek a tó vizétől meggyógyultak. A Júlia fürdőből nőtt ki a kakasszéki gyógyintézet, melyet 1932-ben alapítottak. Ekkor TBC-szanatóriumként működött. A 30-as években valóságos üdülőfalu létesült a tó körül, vendégházakkal és zenés vendéglátóhelyekkel. Ide jártak a környékbeli emberek nyári kikapcsolódásra is, nem csak a gyógyulást keresők.

Később felismerték a tó vizének a fizioterápiában való hatékonyságát is, és szorgalmazták felhasználását. Az 1970-es években a tüdőbetegek számának szerencsés csökkenésével a reumások kezelése kapott nagyobb hangsúlyt, és 1979-ben az intézmény rehabilitációs központ lett.

A tó vizét a sikeres balneológiai kísérletek következtében csak 1980-ban minősítették hivatalosan gyógyvízzé. Az elemzési adatok szerint Káliumot, Nátriumot, Ammóniumot, Kalciumot, Magnéziumot, vasat, Nitrátot, Nitritet, Kloridot, Szulfurt, Hidrokarbonátot, és Karbonátot tartalmaz.

Karnok-Csaba-delmagyar.hu_.jpg Forrás: Karnok Csaba - delmagyar.hu


1993-ban új balneoterápiás /gyógyvízterápiás/ szárny került átadásra, melyben víz alatti tornára alkalmas medence, tangentor /vízsugárral való masszázs/ elektromos kád, rekeszes galván kezelés kapott helyet. Mindezeket a kezeléseket kiegészítette az 1997-ben felújított fizikoterápiás műszerpark, mely elektroterápiás kis-, közép- és nagyfrekvenciájú bizsergetésre alkalmas.  Margitka visszerei miatt nem részesülhetett azokban a vízterápiás kezelésekben, pancsolásokban, amit mi Angélával naponta többször élvezhettünk, előtte, utána tusolással. Parton rekedt szobatársunk nem kis iróniával meg is jegyezte: „Lassan kopoltyút növesztetek!” – És sellők leszünk – mondtam kuncogva. Őhozzá egyéni tornára járt a szobába egy kedves gyógytornásznő, Katika.

Mi pedig csoportos válltornát kaptunk abban a tornateremben, ami egy 2002-ben átadott új szárnyban kapott helyet. Uniós támogatással 2015-ben egy igazi 21. századi tetőtérbeépítés történt a nagyobbrészt szocreál épületben. Az új, korszerű részben 19 ágyas nappali kórház, emelt szintű kétágyas szobák, és egy új tornaterem létesült, ahol csoportos gerinctornát végeztünk kényelmes matracokon fekve. A fűtőtestek nyáron klímaberendezésként hűtik a termet. Torna előtt, vagy után szobabiciklik is segítik berozsdásodott térdeink megmozgatását.

A 2015-ös korszerűsítésnek a napelemrendszer is része, ami 51 KW teljesítménnyel az időjárástól függően évi 2-2,5 millió forintos villanyszámla-megtakarítást eredményez.

A tó nagy részét sajnos benőtte a nád, én nem is láttam a vizét. De tervek vannak a nád levágására és a víz tisztítására, visszaadva nyaraló- és fürdőhelyjellegét,  vendégházak építésével is a környező települések lakossága számára.

Két hetet töltöttem az Intézményben, és sűrített tempóban ugyanazokat a kezeléseket kaptam, mint aki 3 hetes beutalóval érkezik. Egyelőre nem repkedem pilleszárnyakon, /ez súlyomnál fogva is lehetetlen/, de már mondhatom, hogy sétáim, takarítás- és egyéb tevékenységeim fájdalommentes távja megnövekedett, és talán még folytatódik ez a tendencia.

Köszönet érte az intézmény összes dolgozójának!

                                                                           Saját felvételek

  Annaróza

 

Szólj hozzá