2021. júl 01.

Egy gyerekkori focimeccs

írta: Régiségek blog
Egy gyerekkori focimeccs

Csend! Vagy én hallgassak?

 pixa_1.jpg

Ma már én hallgatok. Eltűntek mellőlem a régi, hangoskodó barátaim. Tekintetem a távoli felhőket kutatja. Gondolataim azonban száguldanak akkor is, amikor szemem egy pontot kémlel. Legtöbbször gyermekkoromhoz kalandoznak gondolataim, az emlékeket olyan tisztán látom magam előtt, mint történésük pillanatában, miközben a legutóbbi események már nehezebben rögzülnek agytekervényeimben. 

Vissza, vissza a gyermekkorba! Látom magunkat, amint a szüleink által készített rongylabdával focimeccsre készülünk. Az értékes labdát Pisti tartja a kezében, aki a leghangosabb a kis csapatban. Féltéglákkal kijelölve a két kapu és a pálya. Igaz, hogy a negyedik féltégla hiányzik, miután nem találtunk a közelben hasonlót. De sebaj, Pisti kistestvére gyerekkocsistól pótolja a negyedik oszlopot. Maga a csapat sem egész. Egyikben kevesebb a létszám, de nagyobbak a gyerekek. Mindent megold a csapatkapitány. Lett kapus, bíró, hátvéd, jobb- és balszélső.

Ennél a pontnál azonban kirobbant a vita. A kiosztott szerepeket nem szívesen fogadták el a csapattagok. Egyre nagyobb hangerővel próbáltak érvényt szerezni elvárásaiknak. Olyannyira, hogy a kocsiban szemlélődő kisbaba megelégelte a hangos kifakadásokat, ő is visongva fejezte ki véleményét, mire a csapattagok kissé megilletődtek, ám a következő percben újra kitört a hangoskodás. Ekkor Pisti, mint a labda tulajdonosa, kapitánya, legerősebb hangján közbekiáltott: Csend! Vagy én hallgassak? Csodával határos módon valóban csend lett, még a kistestvér sem próbált megszólalni. A következő percben kitört a hangos kacagás, ami megoldotta a készülődő meccs minden gondját. Röpült a rongylabda, a kapusok védtek, a két ellenfél futva támadt, a kisbaba sikongatva tapsolta meg a gólokat követő üdvrivalgásokat. Boldogan fogyasztottuk el a meccs után azt a kis karéj lekváros kenyeret!

urban_tamas.jpg

Kép forrása: Fortepan

Utána még sokáig emlegettük Pisti szólását: Csend! Vagy én hallgassak? Ha hiszitek, ha nem, ennek a szólásnak ma is méltóságteljes hatalma van. Elhangzása után egy pillanatra megszűnik a zaj, mielőtt kitörne a jókedvű nevetés.

Zaklatott világunkban nem is jut eszünkbe, hogy mekkora értéke van a csendnek. Talán mi, régiségek, értékeljük leginkább, ha csend vesz körül bennünket és képzeletünk elkalandozhat a régmúlt időkbe, ahonnan hasonló, mulatságos történetek bukkannak elő.

               

1. kép forrása: Pixabay

 

   Zsazsa

 

Ha tetszett a bejegyzésünk, örülünk, ha írásainkat lájkolod és megosztod, vagy továbbküldöd e-mailben.

Látogass el közénk, blogunk

 facebook csoportjába, 

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

játék gyerek emlék vicces gyerekkor focimeccs Zsazsa