2021. aug 11.

Így lett a kenderből rokolyák alapanyaga

írta: Régiségek blog
Így lett a kenderből rokolyák alapanyaga

Amikor a falusi ember még önellátó volt

gerebenezo_asszony.jpg

Dédnagymamáink idején igen fontos szerepet töltött be ez a növény, melyet kertekben, vagy szántóterületek kis részén termesztettek a falvakban élő földművesek. Abban az időben nem ismerték a drogot, melyet a kender egy fajtájából is nyernek, ellenben a saját maguk által termesztett, két méternél is magasabbra növő kenderből hozzáértő munkáskezek csodálatos termékeket készítettek. Ilyenekből származtak dédszüleink rokolyái, pendelyei, pruszlijkai, vállas és ujjas blúzai, a férfiak bő, földig érő gatyái, ingei és egyéb használati darabok.

pruszlik_broda_sandor_felvetele.jpg

                                              Pruszlik - Broda Sándor felvétele

Visszaemlékszem dédszüleim kertjében a sötétzöld, sűrű kenderföldre, melynek magas növényeit csak akkor vágták le sarlóval, amikor már érett volt, hegyében a sok pici maggal, mely ínyenc táplálékként szolgált az udvar baromfiainak.

-baromfiudvar_szekely_bertalan_kepe_utan_vasarnapi_ujsag_1875.jpg

Baromfiudvar - Székely Bertalan képe után - Vasárnapi újság ,1875.

Ehhez egy emlékem is fűződik. Egész kicsi koromban igen érzékeny gyermek lévén, ha valamiért elkezdtem sírni, órákon át nem tudtam abbahagyni. Édesapám, akinek fogalma sem volt a pedagógiai módszerekről, karjaiba vett és a nagy kendertáblához vitte a síró kislányát. Meglengette a kenderszárakat és kijelentette, hogy a síró kislányt otthagyja és csak a mosolygós kislányt viszi be édesanyjához. Mit tehetett a síró gyermek? – mosolygott!

 1939a_1.JPG                           Családom 1939-ben, én édesanyám karjaiban egy évesen

Az érett, lesarlózott kenderszárakat kis kévékbe kötötték, melyről kibugázták, azaz kiverték a magvakat, majd kúpokba rakták addig, amíg lehetőség adódott az áztatásra. Az áztatás a legközelebbi folyóvíz partján történt (esetünkben a Fekete-Körös partján, a falutól 8 kilométer távolságra), karókkal megtámasztva, jól rögzítve a szárakat és pár hétig állni hagyták a vízben. (Mások is hasonló módon cselekedtek, ám eltulajdonítás az otthagyott, ázó kender-kévékből soha nem történt. Az emberekben élt a betyárbecsület!)

kenderaztatas_-csongradmegye.jpg

Kenderáztatás- Csongrád megye

Pár hét áztatás után kiszedték a vízből, a parti homokon még szárították, miközben a családtagok élvezettel lubickoltak a hűs folyóvízben, majd szekérre pakolva a kendert hazaporoszkáltak az ökörszekéren. Szállításnál a megemelt part dombjának ereszkedő részén a szekér hátsó kerekeit megkötözték fék gyanánt, hogy a vontató jószágokat ne érje baleset.

fogazott_tilo_szabolcs-szatmar.jpg

               Fogazott tiló - Szabolcs-Szatmár megye

Hazaérve a kert egy üres részében vagy az udvaron kiteregették, majd kúp alakú kupacokba rakva szárították tovább a kenderkévéket. A következő fázis a tilózás volt, amit kendertörésnek is neveztek. Az erre szolgáló tárgy magasított lábakon állt, volt egy fogakkal megmunkált, másfél méteres része, melyre egy ugyanakkora, mozgatható felső rész passzolt úgy, hogy a két rész fogai jól illeszkedtek egymáshoz. Talán a krokodil fogazatához lehet hasonlítani e hasznos tárgyat, mely a megszáradt kévéket egyenként e fogak közé helyezve puhára törte.

gerebenezo_asszony_varalja_tolna_m.jpg

                                    Gerebenező asszony - Tolna megye

A következő tárgy, a gereben, mely olyan volt, mint egy hatalmas fésű, éles fogaival átfésülte a megtört szálakat. Ezek után már engedelmesen, puhán, csomókba rakva várták rendeltetésüket, azaz a rokkára való helyezésüket, ahonnan kis szálakban, a fonó kezek által finoman sodorva az orsókon halmozódtak fel.

                              Fonás rokkán - Fortepan, Konok Tamás id.

A rokka két részből volt összeállítva. A hosszabb részre került a megfonandó kender, a rövidebb részére ráült a fonást végző nagylány vagy asszonyság, és a szálakat kihúzva a csomóból azt megsodorva, a szál egyenletesen tekerődött fel a pörgő orsóra. A fonó időközben meg-megköpködte két ujját a szálak egyenletes kihúzásához, megnedvesítve a puha kenderköteget. Ebben az időben már megjelent a kerekesrokka is, mely a lábbal hajtott kerekek segítségével gyorsabb iramot diktált a fonónak. Később a nagyobb városokban, így Szegeden is fonógyárak  kezdték el működésüket, de jó pár éve már nem működnek, talán a betiltott kendertermesztés miatt.

A megfont szálakat dédanyáink az orsókról méretre szabva, az úgynevezett vetélőkön át feltekerték, majd szövőszéken megszőtték. A szövés egy külön mesterség volt.  Az egyszerű, sima szövést művészibbé, érdekesebbé tette a színes szálakkal való kombináció, ami már hozzáértő személyt feltételezett.

ffi_vaszon_ing.jpg

              Férfi vászon ing

Így készült dédszüleink ruhadarabjainak alapanyaga. Természetesen a varrásuk is kézzel történt. A varrógép akkor még faluhelyen ismeretlen volt, bár a városokban már használták.

szilagynf12_3.jpg

   Varrógép- Szilágy nf

Dédszüleink, valamint azok elődei önellátó módon élték életüket. Nevelték gyermekeiket, dolgoztak a mezőn, állatokat tartottak saját élelmezésükre. Soha nem panaszkodtak, ha tehették segítettek a bajbajutottakon. Megtanulták értékelni és élvezni saját munkájuk gyümölcsét.

Hol van ma már az a mesebeli, boldog ember, kinek egyetlenegy inge volt csupán, mégis  boldognak érezte magát?

 

 Első kép:Gerebenező asszony

Képek forrása: Magyar Néprajzi Lexikon

Zsazsa

 

Ha tetszett a bejegyzésünk, örülünk, ha írásainkat lájkolod és megosztod, vagy továbbküldöd e-mailben.

Látogass el közénk, blogunk

 facebook csoportjába, 

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

tiló gereben szövés Zsazsa Kender kenderáztatás