2022. máj 30.

Így váltunk divattervezőkké a nehéz időkben

írta: Régiségek blog
Így váltunk divattervezőkké a nehéz időkben

Mi mintáztuk és varrtuk a szoknyákat

szoknya21-2.jpg

A divat az ember megjelenésével vette kezdetét, azóta változik, fejlődik. Gondoljunk az első   emberpárra, Ádámra és Évára, kik a paradicsomból való kiűzetésük következtében jöttek rá, hogy nem elegendő számukra a fügefalevél, azaz az Ádám-kosztüm. Az állatbőrből készült öltözeteket követte számtalan egyéb, egyre változatosabb formában, így mind a mai napig újabb és újabb elképzelések valósulnak meg a varrni tudó nők, valamint a divat-diktátorok jóvoltából.

Ám nem kell ahhoz divat-diktátornak lenni, hogy egy-egy darab kényelmes, viselhető ruhadarab saját kezünk alkotása folytán kerüljön ruhatárunkba. Az 1970-80-as években környezetemben egy új hullám terjedt el: a különböző színre festett, könnyű, nyári  vászon anyagok megmintázása. A mintázat egy hipóhoz hasonló folyadék segítségével, spontán alakzatok kialakításával történt, ami igen érdekessé tette a felhasználandó anyagot. A jelen esetben a szoknyához használt mintázat valóban egyedi módon változtatta a megformálandó alkotást. Nem követelt sem ismétlődő, sem méreteiben azonos mintákat, ettől vált egyedivé. Díszítő elemként a szoknyán nagy, széles fodor fogta körbe az alsó részt, ami felfele ívelt egészen a derékig, mely a cipzárt eltakarta, biztosítva a pontos méret szerinti bőséget. A másik oldal elülső részén egy nagyméretű zseb tette különlegessé az ominózus szoknyát. A készre varrás után újra előtérbe került a színtelenítés művelete a már a jól látszó ívek, formák nyomán.

Újabb mosás, szárítás, vasalás után a kész mű alkotójával egyetemben pöffeszkedhetett abszolút  egyediként. A siker következményeként jöttek a barátnők igényükkel, hogy ők is hasonlót szeretnének. Így gyártottam sorban a szoknyákat, melyek bár formájukat, díszítésüket megőrizték, mégis egyedivé váltak a színtelenítés által keletkező egyedi minták által.

Így válhattunk mi magunk is divattervezőkké azokban az időkben, amikor a konfekcióipar, -főleg a kisebb településeken- érezhetően elmaradt a fejlődésében. Ilyen időket is átéltünk, alkalmazkodtunk, sőt még alkotókká is váltunk. A szükség minden időben igazi tanító, amíg a bőség nem ösztönöz alkotásra.

Becsüljük meg saját munkánk, alkotásunk tárgyait, ha már nem is viselhetjük, vagy használjuk azokat, emlékeink  megszépítésére még mindig alkalmasak.

 A rajz saját alkotásom

       Zsazsa

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

divat alkotás divattervező szoknya varrás Zsazsa