2022. sze 21.

Sétahajóval Capriban, irodalmi és történelmi kitérővel

írta: Annaróza47
Sétahajóval Capriban, irodalmi és történelmi kitérővel

A Meditterráneum gyöngyszemei, 2. rész 

Capriban szerzett élményeim 27 évesen és most, 75 évesen

fokep1.jpg

Capri a Nápolyi öböl déli részén elterülő sziget, amely már az ókorban is népszerű üdülőhely volt kellemes éghajlata és természeti szépsége miatt. Először Augustus császár fedezte fel i.e. 29-ben. Utódja, Tiberius, 67 éves korában ide vonult vissza, és közel tíz évig innen kormányozta a római birodalmat. Az ő anacapri villája romjain építette fel a 20. század elején San Michele nevű villáját egy svéd orvos, Axel Munthe, akiről később megemlékezem.

27 évesen ez a villa volt az egyetlen látványosság, amihez szerencsém volt egy csoportos utazás félnapos kirándulása keretében. Most, majdnem 50 év elteltével nosztalgiával gondoltam az akkori egyedülálló élményemre, remélve, hogy újra látom a híres villát. Sajnos reményem szertefoszlott időhiány miatt, cserébe Capri újabb arcát ismertem meg a jelenlegi egynapos kiránduláson. Számomra az is nagy érték, hogy egyáltalán újra eljuthattam ide.

indulas_capriba_a_kislany_es_a_kikoto.jpg

Indulás Capriba, a kislány és a kikötő   Forrás: saját fotók

5 napos dél-olasz utazásunk 3. napján Castellamare kikötőből hajóval indultunk Capri szigetére, Sorrento érintésével. A hajón összebarátkoztam egy tündéri kétéves forma kislánnyal, aki több ízben kedvesen felém nyújtotta kezecskéjét, és így kommunikáltunk összenevetve.

felhok_kozt_a_monte_solaro_capriban.jpg

Felhőkbe burkolózó Monte Solaro   Forrás: Saját kép

Hajónk Caprin, a Marina Grande kikötőben horgonyzott le, majd sétahajóval körbeutaztuk a szigetet, megcsodálva a felhőkbe burkolózó Monte Solarót, Capri legmagasabb csúcsát, közelről pedig változatos szikláit, és a hozzájuk csapódó azúrkék hullámokat.

augustus_kertje_caprin.jpg

Augustus kertje    Forrás: saját fotók

A sétahajózás után Capri utcácskáin sétálva Augustus kertjébe indultunk, ahonnan tökéletes a rálátás a sétahajóról közelről csodált Faraglioni sziklákra, a kertből a kikötőhöz vezető kanyargós gyalogútra, a Via Kruppra, amelyet sziklaomlások miatt lezártak a túristák elől, valamint a napsütésben csillogó türkizkék öblökre. Maga a kert pedig mediterrán növényzetével, szobraival biztosít egy hangulatos sétát.

augustus_kertje_es_a_via_krupp.jpg

Augustus kertje és a via Kruppp   Forrás: saját fotók

A kertből Capri központjába visszasétálva több időnk volt néhány szép épület, egy érdekes kortárs kiállítás megtekintésére. A bejárat előtt pedig fiatalok fehér sportcipőkre mintákat festegettek.

cipofestes_a_kortars_galeria_elott_caprin.jpg

Cipőfestés a kortárs galéria előtt   Forrás: saját fotók

A központból mikrobusszal, (mások bérelt, nyitott, vászontetejű Fiat Marea taxikkal) utaztunk Anacapriba, Capri felső részébe. Az út megépítése előtt 777 főníciai lépcsőn érték el a helyi lakosok Anacaprit.
villa_san_michele_loggia_szobrokkal_wikimedia.jpg

San Michele villa, belső loggia szobrokkal   Forrás: Wikimedia

Leghíresebb látványossága San Michele, azaz Axel Munthe svéd orvos és pszichiáter háza. Mint a bevezetőben utaltam rá, 27 évesen szerencsém volt körbejárni ezt a csodálatos villát, lugasai alatt élvezve az orvos által összegyűjtött antik szobrok, valamint a villa teraszáról elém táruló panoráma idilljét.

setahajozas_giorgio_armani_villaja_1.jpg

Sétahajózás, a sziget körül, a távolban Giorgio Armani villája    Forrás: saját fotók

Legnagyobb sajnálatomra most nem maradt erre idő, mert Anacapriból egyenesen a libegőhöz indultunk, ami Capri legmagasabb pontjára, a Monte Solaróra visz. A nyitott ülőkékbe szerencsére markos legényekbe karolva tudtunk beülni, hiszen ezt a manővert 2 pillanat alatt kell megejteni.

Bevallom, hogy a libegőről elém táruló látvány, valamint 12 perces „libegés” után Monte Solaro kilátóteraszán Augustus császár karmozdulatával kísért panoráma ellensúlyozta a San Michele újboli  bejárásának hiányát.

szobor_augustus_wikipedia.jpeg

         Augustus  császár szobra  Forrás: Wikipedia

Annak idején maga a történet is annyira érdekelt, hogy elolvastam az orvos, Axel Munthe: San Michele regénye című művét. Tulajdonképpen a regény nagy része a Párizsban végzett svéd orvos pályakezdéséről, karrierjéről szól, akit kezdetben a gazdag sznobok divatos orvosaként, majd a pestis és tifuszjárvány alatt, a messinai földrengés idején küzdelmeit vívó, önfeláldozó, a szegény embereket szerető, segítő emberként ismerhetjük meg.loggia_axel_munthe_s_villa_san_michele_2005_jpg_wikipedia.jpg

    A San Micle villla loggiája az antik szobrokkal - Forrás: Wikipedia

1875-ben, még egyetemistaként Olaszországba utazott, és Sorrentóból elhajózott Capri szigetére, amely annyira elvarázsolta, hogy meglátva egy parasztházat és a mellette Szent Mihálynak szentelt templom, valamint Tiberius villájának romjait, elhatározta, hogy újjáépíti a romokat és saját otthont épít rajtuk. Megkezdett orvosi pályája, majd a háború és a járványok azonban egyre lehetetlenebbé tették álma megvalósítását.
konyv.jpg

A regény magyar fordításban   Forrás: saját felvétel

A könyvből egy rendkívüli jó tollú író humort sem nélkülöző történetei tárulnak elénk. Mindamellett megismerhetjük emberi nagyságát, aki számtalanszor kockára teszi életét a szegények védelmében, gyógyításában. A járványok sok halálos áldozata miatti kudarcélménye annyira fásulttá teszi, hogy érdektelenné válik a karrier és a gazdagok pénze iránt. Ekkor egy orvos jóbarátja emlékezteti régi álma megvalósítására, a capri ház felépítésére.

Munthe megfogadja kollégája tanácsát, és az ott élő parasztok segítségével, akiknek semmilyen építészeti tudásuk nem volt, nekikezd az építkezésnek. A tervrajz az orvos hevenyészett, falra rajzolt vázlata volt. A romok köveiből, amit tudtak, felhasználtak, reggeltől estig fáradhatatlanul dolgoztak együtt. Már álltak a falak, amikor rá kellett jönnie, hogy kevéske tartaléka nem fedezi a folytatást. Ekkor jó barátja szerzett neki egy jól fizető állást Rómában, ahol tudása, emberismerete révén egyre nagyobb szaktekintélye lett az előkelő klientúrában.

axel_munthe00_jpg_wikipedia.jpg

    Axel Munthe portréja   Forrás: Wikipédia

Nyaranta elhagyta Rómát, hogy Capriban folytathassa az építkezést, a dísztárgyak beszerzését, mindezt 5 nyáron át, verejtékes munkával, a lelkes helybeli barátai segítségével. A villa kezdett hasonlítani álmaihoz.

szfinx_montazs.jpg

A gránit szfinx-szel fotózkodva fiatalon  és a szfinx fotója a Wikimediáról

A terasz mellvédjéről az öbölre tekintő gránit szfinxet, ahol 27 évesen fotózkodtam, egy 2000 éve összeomlott császári palota romjai alatt találta és mentette meg az örökkévalóságnak, így nekünk, turistáknak is.

capro_kikotoje_a_villa_kertjenek_rotondojabol.jpg

Kilátás a kikörőre a villa rotundójáról   Forrás: Wikimedia

Az elkészült villában Szent Antal ünnepén vendégül látta capri barátait egy vidám lakomán, amelyre zenészeket is hívott. Rendkívüli humorral írja le a könyvben a lakoma végeztével lerészegedett zenekar állapotát. Hangosan felnevettem, újra olvasva most a könyvet. Idézek néhány sort: „Kétségtelen, hogy a bandát megtizedelte, képességeit összezsugorította az éjszaka. A karnagy hullarészeg, két oboista vért köpött, a fagottista sérvet kapott, a nagydobos kificamította a jobb bokáját, s a cintányérosnak megrepedt a dobhártyája. A zenekar két másik tagját annyira elgyötörte a felindulás, hogy szamárra pakolva kellett a kikötőbe cipelni őket. Az életben maradottak az út közepén hanyatt fekve fújták utolsó leheletükkel bús búcsúszerenádjukat… A Szent Antal-ünnepség véget ért.”

szfinx_wikimedia_commons.jpg

A szfinx a villla kertjében - Forrás: Wikimedia 

A könyvben meg sem említi családját, annak ellenére, hogy kétszer nősült és 3 fia volt a két házasságból. Viszont nagy szeretettel ír lakótársairól, Billy majomról, egy monguzról, egy bagolyról és számtalan kutyájáról. Képes volt megvenni a Barbarossa hegyet, hogy az ott élő madarakat ne hálózzák be többé a madárkereskedők, akik aztán madárpecsenyének adták el őket.  Ezzel az én irodalmi kitérőm végetért.

A teljesség igénye nélkül, de a híres látványosságok közül nem hagyhatom ki a Kék barlangot, amit fiatalon sem és most sem láthattam a Caprin töltött idő rövidsége miatt. Tiberius császár viszont úszómedencének használhatta azúrkék vizét.kozeledes_a_fragioli_sziklak_fele_es_athaladas_a_hasadek_alatt.jpg

Közeledés a Faraglioni sziklák felé és áthaladás a hasadék alatt        Forrás: saját fotók

Visszatérve a libegővel Anacapriba, idegenvezetőink speciális, a citromtermesztésnek köszönhető limoncello, majd a pisztácialikőr és lemonbevonatú édességek kóstolására invitáltak bennünket búcsúzásképpen.anacapri_wikimedia.jpg

Anacapri    Forrás: Wikimedia

Másnap, egyben az utolsó napon csoportunk 80 %-a hősiesen végigjárta Pompei köveit, maradványait, és a Vezúv peremére is felmászott. Mivel mi láttuk mindezt fiatalon, most nem vállaltuk a 38 fokos hőségben, ami felért volna egy újabb kitörés hőjével.

graciak.jpeg

Barátnőimmel a Monte Solarón - Forrás: saját fotó

Az erőltetett menet helyett egy árnyékos kerthelyiségben kávézgatva, kártyázva töltöttük szenzációs utazásunk utolsó óráit. Innen indultunk a nápolyi reptérre, ahonnan élményekkel gazdagon repülhettünk haza.

Kezdőkép: Faraglioni sziklák    saját fotó

Annaróza

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

kultúra utazás irodalom szabadidő Olaszország Capri Axel Munthe Annaróza