2022. nov 19.

Gázkonvektor helyett klímával fűtök

írta: Régiségek blog
Gázkonvektor helyett klímával fűtök

Időigényes és idegtépő engedélyezési eljárásokon vagyok túl

klima_kinn_1.jpgÉppen most lettem túl egy féléve zajló huzavonán, ami a szerény lakásomba történő klímaberendezés beszerelésével kapcsolatos.

Nálam ez a munkálat két okból is szükségessé vált. Egyrészt a dráguló gázdíjak miatt, ám ennél fontosabb okom is volt, mégpedig a riasztó berendezésem szirénázása, ami jelezte a szénmonoxid jelenlétét a lakásomban, ami akár halálos kimenetelű is lehet. Sok próbálkozás után sem sikerült megszüntetni a veszély forrását. Így lezártuk a gázfűtéses konvektort és következett a klíma felszerelése, majd a teljes villanyvezeték cseréje. Ez egy saját lakóház esetében könnyebben megoldható, ám én egy bérleti joggal rendelkező, havi bért fizető lakos vagyok, ahol a lakás az önkormányzat tulajdona. Betartandó törvények halmaza várt, még az apróbb munkálatok esetében is, nem beszélve arról, hogy ezek a törvények  állandóan változásukat élik.

A megoldás kemény diónak bizonyult. A munkálatok előtti és alatti szabályokat a Társasház Szervezeti és Működési szabályzata írja elő, s ez igazi kihívás volt. Pl. szükség volt a társasház minden lakójának beleegyezésére, a DÉMÁSZ és DÉGÁZ energiakereskedelmi kirendeltségeivel való többszörös egyeztetésre, tovább már nem is folytatom.

img_1621_1.jpg

De volt egy nagyszerű villanyszerelőm, akinek az aprólékos és felelősségteljes munkája dicséretet érdemel. Ő volt az, aki minden  részletre odafigyelve megoldotta otthonom elektromos hálózatának cseréjét. Ezentúl több villamosenergiát fogyaszthatok a megengedett mennyiségből és kevesebb gázt. Az eredmény később lesz igazán lemérhető.

Ha nincs saját lakásod, úgy többszörös engedélyeztetésre számíts, ami időigényes és idegtépő. A „kemény dióra” vonatkozó végső kalapácsütés így zárult: „A munkálatokat ön a saját költségén köteles elvégezni, amely vonatkozásban a későbbiekben semmilyen költségtérítés nem igényelhető”.

 A képek saját felvételeim

    Zsazsa

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

klíma fűtés önkormányzati lakás klímaberendezés gázkonvektor Zsazsa