2023. jan 25.

Ilyen volt hajdan a disznótorok ünnepi vacsorája

írta: Régiségek blog
Ilyen volt hajdan a disznótorok ünnepi vacsorája

disznotoros_hurka_keszitese_erdelyben.jpgMinden tál ételhez külön rigmus dukált

Gondolataim visszakanyarognak az egykori téli, falusi disznótorok ünnepi vacsoráihoz Erdélyben, ahol a jól végzett munka után a meghívott vendégeket megkínálták a levágott malackából készült finomságokkal.

A gazdaasszony több mint egy éven át etetett, itatott, dédelgetett kis malackájából igazi mangalica disznó lett, közel két mázsásra hízva. Talán már neki is terhére volt cipelnie azt a súlyt, amit felszedett. Már enni is lusta volt felkelni, tudta, hogy feladatát kell teljesítenie, ideje lejárt.
2_27.jpg

Kép forrása :Fortepan 

A család legfiatalabb tagja volt az, aki előző nap kettesben maradva a malackával elbúcsúzott kedvencétől. Hozzádörgölve az ormányát, a malac hálatelt röfögéssel meg is köszönte addigi szép életét.

A gazda a magasztos ünnepre a kisegítők mellett még vendégeket is hívott, hogy a malacka halála örömünneppé váljon. A meghívott vendég köteles volt vacsora előtt pohárköszöntőt mondani, ami méltatta a gazdát szorgalmáért, kedvességéért, majd jókívánságokkal látta el őt, melyből nem hiányozhatott a következő mondat sem: „Hosszúra nyúljon, mint a hurkaszál, élete rokkáján a fonál!”

fortepan_bauer_sandor.jpg

Kép forrása :Fortepan, Bauer Sándor

A pohárköszöntő a már megterített asztalnál hangzott el a vörös borral megtöltött poharak emelgetése közben. A tószt végén felállva, koccintással adták tanújelét egyetértésüknek, miközben fenékig hörpintették poharaikat.

Jóval vacsora előtt szokás volt a munkában megéhezett segítők részére a kásás hurka felszolgálása, mint előétel. Ez vastagbélbe tömött kukoricadara és húsos szalonna fűszerezett tölteléke, ami megabálva,  frissen volt kínálva, amire a bor igen jól csúszott.
fortepan_141766.jpg

 Forrás:  Fortepan

A vacsorázók lassan étkeztek, dicsérve a gazdasszonyt  és a szorgalmas szakácsokat. A levesben főtt szárnyasok  húsa külön volt tálalva, amit gyümölcs-kompóttal, vagy gyümölcs szósszal fogyaszthattak a vacsorázók. A húsleveshez, akár a lakodalmakon,  a szokásos sodort csigatészta kellette magát a szép sárgán csillogó tálakban, nem hiába.

Minden felszolgált tál ételhez külön rigmus dukált, melyek nem nélkülözték a kacagtató, humoros kifejezéseket sem.  Jókedvre derítették a jelenlevőket, fokozták étvágyukat.

torjay_valter.jpg

Kép forrása: Fortepan,Torjay Valter

De a vacsora java még ezután következett. A  szárnyasok húsosabb része pecsenyének lett elkészítve, majd kis szünet után megérkezett a sült, friss kolbász és hurka, amit megízlelve véleményt kellett nyilvánítani. Itt már a vélemények, szokások eléggé különböztek, ám egy kis vörösbor ezeket a különbségeket azonnal eloszlatta.

Aztán még felszolgálták az édességeket, melyeket otthonról hoztak a meghívottak, ahol a nyerő helyet nem az édes-habos sütemények foglalták el, hanem az egyszerű kőttes tésztából készült szilvalekváros papucsként ismert sütemény.

Vacsora után nótázásra is sor került, a búcsúzásnál pedig a drága malacka feldolgozott falatjaiból készített kis csomag kóstolót is átadtak.

szalailaszlo_wikimedia_commons.JPG

Forrás: Szalai László Wikimedia Commons

Végül minden  segítő és meghívott békésen, megelégedetten, jó hangulatban távozott, miután azt is leszögezték, hogy a legközelebb melyik ismerősre kerül sor a disznóvágással, ahol elvárják a segítőket és vendégeket is.

Bizony voltak szép szokások a falusi gazdálkodók életében, akik az állandó munka mellett, szabadság nélkül végezték munkájukat.
gyarfas_jeno_a_tel_orome.jpg

Gyárfás Jenő: A tél öröme c. festmény  Forrása: Wikimedia Commons

Egy nagy lépéssel a saját életünkbe visszalépve valljuk be, hogy civilizált életünk ritkán tartalmazza azt az önfeledt örömöt, megelégedettséget, mit a múlt század emberei éreztek. Tudjuk, hogy a mi életünk is kimért, nem olyan rövid ugyan, mint a malackáé, igyekezzünk hát azzal mások hasznára válni! Tegyük saját és mások életét is örömtelibbé, hogy bizonyíthassuk, nem éltünk hiába!

 Első kép forrása:Wikimedia Commons

  Zsazsa

 

Ha tetszett a bejegyzésünk, örülünk, ha írásainkat lájkolod és megosztod, vagy továbbküldöd

e-mailben.

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

falu vacsora disznóvágás disznótoros Zsazsa