2023. ápr 20.

Ízelítő a háztartásvezetés oktatásának történetéből

írta: Lujza65
Ízelítő  a  háztartásvezetés  oktatásának  történetéből

Ne csak a lányok értsenek a háztartáshoz! Annuska emlékére

fortepan_magyar_kiralyi_erzsebet.jpg

A mi nemzedékünk szinte semmit nem tanult az iskolában a háztartásról. Amit összeszedtünk, azt otthon leshettük el, már ha az édesanyánknak még maradt energiája és törekvése a napi 8 órás munka mellett arra, hogy bevonja az ember lányát/fiát a főzésbe, mosásba, takarításba – jóllehet a háztartástan oktatása (még Magyarországon is!) több száz évre tekint vissza.

1627-ben Pozsonyban az angolkisasszonyok apácarendje leánynevelő intézetet hozott létre, ahol a bentlakó növendékek minden ismeretet elsajátíthattak, ami a háztartásvezetéshez szükséges – írta Pukánszky Béla neveléstörténész  professzor A nőnevelés története c. munkájában 2013-ban. 1868-tól törvény írta elő a háztartástan oktatását a tanítónőképzőben, vagyis a 14-17 éves leányok számára, a 20. század elejéről fennmaradt bizonyítványok szerint pedig háztartástant már az elemi iskolában oktattak. Knézy Judit muzeológusnak egy 2008-as tanulmányában olvastam, hogy 1918-tól a 10 évnél idősebb lányok a polgári iskolában már gyakorlati háztartástani képzést kaptak, irányítás mellett mintakonyhákban főzhettek.

fortepan_222521.jpg

Forrás: Fortepan 222 521

Gazdasszonyképzőket is alapítottak, 1-3 éves tantervekkel. 1908-tól egészen az ötvenes évekig működött a tekintélyes középfokú Magyar Nőnevelő Intézet Budapesten, 3 éves tanulmányi idővel. Hasonló színvonalú volt a putnoki leánynevelő, 1924-től M.kir. Gazdasági Felső Leánynevelő Intézet. A budapesti Női Gazdasági és Háztartási Tanfolyamnak bentlakásos kollégiuma is volt.  Az apácarendek két évfolyamos líceumokat szerveztek, és iskolán kívül is nyújtottak háztartástani, kertészeti képzést. A két világháború között kisebb községekben jutányosabb, pár hetes tanfolyamokat szerveztek a kisbirtokosok leányainak. Falusi családok lányai  közül sokan kerültek „úri” házakhoz szolgálónak, cselédnek. Velük a ház úrnője ismertette és tartatta be a háztartásvezetési szabályokat, szokásokat.
albin.jpg

Forrás: Fortepan Schmidt Albin

Még 1947-48-ban is indítottak az országban kétéves és rövidebb gazdasszonyképző tanfolyamokat, főként felekezetek szervezésében, de állami támogatással is, az ötvenes évektől azonban az egységes tanmenetből kimaradtak a háztartási ismeretek. „Hivatalosan” úgy képzelték, a háztartási munkát elvégzik majd a gépek meg az üzemi konyhák, a valóságban azonban a háztartás továbbra is csak akkor működött, ha a munkát valaki hozzáértéssel végezte. Nem csoda, hogy hihetetlenül népszerűek voltak a háztartási tanácsadó könyvek, cikkek. 1955-től kezdve – azt hiszem - tizenötször adták ki a háztartástan-tanár Horváth Ilona Szakácskönyv+háztartási tanácsadó könyvét, nemritkán százezer példányban. A kezemben az 1957-es második kiadás van, a mákos gubát ma is úgy csinálom, ahogy ő, mert úgy a legegyszerűbb.

szakacskonyv.jpg

Kép forrása: saját felvétel - Tortaforma, habüst, habverő,  a sertés részei - Horváth Ilona könyvében 

Elővettem az általános iskolai bizonyítványomat, meglepetésemre 8 évig volt Kézimunka tantárgyunk. Az alapöltésekre emlékszem, tanultunk hímzést, horgolást, kötést. Ám hiába kaptam jelest kézimunkából, a kötés nem ment, a szünidei feladatot, fél pár egyujjas kesztyűt anyukám készítette el helyettem. 

bizonyitvanyviii-1.jpg

Kép forrása: saját felvétel

1958-ban jelent meg Sárközi Mártának, Molnár Ferenc lányának Zsófi könyve c. hiánypótló munkája, tele lányoknak szóló háztartásvezetési tanácsokkal. Az aranyos hangvételű, ma is élvezhető cikkgyűjteményt a Lányok Évkönyve sorozat követte 1960-1977 között. A Hasznos tudnivalók rovat lakberendezési, vendégfogadási, folt-eltávolítási, főzési tanácsokat adott. A Nők Lapja receptekkel bővített heti étrend-ajánlóval segítette a mindennapokat.

Mi történt a 60-as években, amikor messzire került az otthonától egy olyan fiú, akinek addig semmiről sem kellett gondoskodnia, otthon mindig meleg ebéd, tiszta ruha várta? 18 éves korában az a fiú, aki a férjem lett, egy kaukázusi muzulmán ország egyetemére került. Szívesen megkóstolt minden ismeretlen ételt, de a szokatlan fűszerezésű, nehezen emészthető ételeket és a spártai körülményeket nem bírta, egy év alatt a gyomorfekély szélére került. A nyári szünetben itthon mondhatni szabályos főző-órákat vett Annuskától, a pótmamájától. A következő 4 évet végigfőzte, 55 kilósan, de egészségesen került haza.

pexels-photo-3217146.jpeg

Forrás:Pexels

Ma újra elérhető államilag támogatott 1+2 éves háztartásvezető részszakmai képzés, illetve rövidebb, térítéses tanfolyamok is. Virágzó üzlet lett az egynapos főzőkurzus, influencerek igen jól megélnek háztartás-témájú youtube videóikból.

Kiemelt kép: Fortepan,Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem, Pécs

Lujza

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

oktatás család tanfolyam főzés háztartás Lujza háztartásvezetés