2023. jún 04.

Csontváry grandiózus emlékkiállítása a Szépművészeti Múzeumban

írta: Annaróza47
Csontváry grandiózus emlékkiállítása a Szépművészeti Múzeumban

A festő születésének 170. évfordulójára - 1. rész fokep2.jpeg

Budapestre egy újabb képzőművészeti csemege csábított: a festő születésének 170. évfordulójára a Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteményének 45 darabjából rendezett impozáns kiállítást a Szépművészeti Múzeum.

A sors kegye, hogy ki milyen úton halad élete folytán. Csontváryt, a 27 éves patikus segédet principálisa /főnöke/ egyetlen mondata vezérelte a festői pályára, amikor meglátta egy vényre firkantott rajzát egy tinós szekérről:
halaszat_castellammareban_2.jpeg

Halászat Castellammareban

„Mit csinál? Hisz maga festőnek született!” E mondat hatására az eredetileg jogot és orvostudományt is tanult, okleveles iglói gyógyszerész 1880. november 30-án levelet írt Keleti Gusztávnak, a Magyar Királyi Országos Mintarajztanoda és Rajztanárképezde igazgatójának, melyben elmagyarázta, hogy miért is kezdett bele a rajzolás és festés tanulmányozásába.

A felvidéki Kisszebenben, (mai Szlovákiában) Kosztka Mihály Tivadar néven született festő 1900-ban, 47 évesen vette fel a Csontváry nevet, és már ezen a néven mutatta be első tájképét a Nemzeti Szalon téli kiállításán.
kairoi_palyaudvar_2.jpg

Kairói pályaudvar

Amikor a sors kegyét említem, az is eszembe jut, hogy engem ki indított el a képzőművészet, és legkorábban épp Csontváry iránti rajongás felé. A középiskolában egy nagytudású művészettörténet tanárunk táplálta ezirányú érdeklődésünket és ismereteinket. Az ő nagy kedvence Csontváry volt, és elbeszélése, majd a festő élénk színű munkáinak megismerése nyomán a mai napig nekem is rajongva tisztelt, kedvenc magyar festőm.

w_csontvary_kosztka_tivadar_1903_villanyvilagitott_fak_jajceban.jpg

Villanyvilágított fák Jajceban  Forrás: Wikimedia Commons

Most olvastam az 1963-as budapesti kiállításról, ahol kígyózó sorok álltak a Szépművészeti Múzeum előtt, mert mindenki Csontváryt akarta látni. Én akkoriban, mint szegedi gimnazista, sajnos nem is hallottam ezekről a kulturális eseményekről, és milyen érdekes egybeesés, hogy kb. 1964-ben, talán épp az előző évi kiállítás kapcsán mesélt nekünk a tanár úr az akkori „Csontváry kultuszról”. Mert hiszen kultikus az az elismerés, ami sajnos csak halála után övezte, mint megannyi más festőt.
mandulaviragzas_taorminaban_2.jpg

Mandulavirágzás Taorminában

Az 1963-as kiállítás kapcsán az akkor 80 esztendős, neves művészettörténész professzor, Fülep Lajos kinyilatkoztatása vetette meg ennek a kultusznak az alapját: „Csontváry művei a művészet egész történetének máig legmagasabb csúcsaival vannak egy magasságban, s aki alkotta őket, nemcsak nagy nemzeti, vagy századi, hanem világtörténeti jelenség, és a világnak előbb-utóbb meg kell tanulnia, s meg is fogja tanulni, hogy ki is a magyarok zseniális Csontváryja.”

E szavakat olvasva megújult érdeklődéssel fordultam az idei emlékkiállítás felé. Régebben már megcsodálhattam néhány híres alkotást a pécsi múzeumban, és a Nemzeti Galériában, de most nem hagyhattam ki ezt az élményt egy sokkal teljesebb tárlaton.
naplemente_a_napolyi_obolben.jpg

Naplemente a Nápolyi öbölben

Csontváry halála után örökösei fuvaroskocsik ponyvájaként használták volna vásznait, mígnem az utolsó pillanatban Gerlóczy Gedeon építész megmentette azokat. Münchenből hazatérve műtermet keresett, így jutott el a festő rokonaihoz, akik eladták neki a festményeket. Gerlóczy a háború bombázásai elől is megmentette a hagyatékot lakásának pincéjében.

w_castellamare_di_stabia_1902.jpg

Castellammare di Stabia   forrás: Wikimedia Commons

A kiállítás július 16-ig tart nyitva, a belépés 70 év felett ingyenes, 62 év felett 50%-os kedvezmény jár. 

Magát a kiállítást a 2. részben mutatom be.

folytatás következik

A jelzetteken kívül a fotók saját felvételeim

 Annaróza

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

 

Szólj hozzá

program kiállítás művészet múzeum festészet Csontváry Annaróza