2023. júl 19.

Anyanyelvünk – közös kincsünk

írta: Régiségek blog
Anyanyelvünk – közös kincsünk

Mit tehetünk a látványos nyelvromlás ellen?
pxhere.jpg

   Miranda május 14-i cikke nem megy ki a fejemből. „Jóvanazúgyis! Nem, egyáltalán nincs jól!” Teljes mértékben igazat adok neki, mert helyesen látja, és érzékletesen fogalmazta meg azokat az egyre inkább terjedő jelenségeket, amelyek miatt rohamosan és látványosan romlik a nyelvünk.

Írásban, szóban, sajtóban, kommentekben, sőt még a szaknyelvben is sietve, kapkodva fogalmazunk, nem figyelünk oda sem a helyesírásra, sem a központozásra, sem a szórendre. Csak gyorsan-gyorsan, minél előbb mondjuk ki, írjuk le, amit akarunk, akkor is, ha pontatlan, akkor is, ha a mondandónk nem helytálló, vagy nincs kellően tényekkel alátámasztva. Ugyanúgy indulatból, rögtön kész az ítélet is: elmaradott, divatjamúlt az, aki, mielőtt megszólalna, végiggondolja, amit mondani akar, kiemeli a fontos elemeket és indokolja is a véleményét. Ez lassú, erre manapság nincs idő, eluralkodott a türelmetlenség, a felületesség, az igénytelenség, a kapkodás. Tulajdonképpen hová is rohanunk ennyire?

Naponta tapasztalom, (sokszor magas tisztséget betöltő emberek, szakemberek részéről is,) a kusza gondolatmenetet, az értelmetlen szóismétléseket, a rengeteg ööööö, eeeee, vagy más töltelékhangzók folytonos használatát, az elnyújtott szóvégeket, a szinte rutinszerűen kimondott trágár szavakat – teljesen értelmetlenné és hallgathatatlanná teszik a szöveget. Vagy pont ez lenne a cél???

kazinczi-es-alsoregmeczi-kazinczy-ferenc-1bc50d-1024.jpg

Kazinczy Ferenc  író, költő, nyelvújító    Kép forrása: Wikimedia Commons

Ahogyan Miranda, én sem tudom sem elolvasni, sem végighallgatni az ilyen igénytelen, átgondolatlan beszédet. A magyar nyelv, az anyanyelvünk közös kincsünk, miért nem becsüljük és vigyázunk rá jobban? Pedig mindannyiunk alapvető lehetősége, egyben kötelessége lenne tisztán, szépen, értelmesen beszélni, írni magyarul és erre megtanítani a következő nemzedékeket is. Még erőlködnünk sem kellene, csak odafigyelni.

Éveket szánunk az életünkből arra, hogy megtanuljunk idegen nyelveket, és azt használjuk is szakmai vagy mindennapi kommunikációban. A neten való tájékozódásban is nélkülözhetetlen az idegen nyelvek minél alaposabb ismerete. Vég nélkül gyakoroljuk a pontos kiejtést, helyesírást – és közben nem figyelünk arra, hogyan beszéljük az anyanyelvünket? A szép magyar beszéd és az idegen nyelvek jól megférnek egymással, kiegészítik, akár gazdagíthatják is egymást. Csak mindegyik a maga szabályai szerint.

Mit kezdhetünk az olyan felirattal, hogy „Mézédes Hazai Görög Dinnye Kapható”? Vagy a tejes dobozon évek óta virító, nyomtatott felirattal: „Szeretem a Magyar Tejet”? Senki sem vette észre a hibát? Sem a megrendelő, sem a nyomdász, sem pedig a felhasználó? Senki sem figyelt oda? A negatív példákat hosszan lehetne sorolni.

vers1_444x600.jpg

Kép forrása: saját fotó

Mit hagyunk unokáinkra? Korosztályunk tagjai gyakran gondolnak erre, én is. Az alapvető erkölcsi értékek mellett szép anyanyelvünket is örökül hagyjuk. Mi is örökségként, ajándékba kaptuk a gazdag szókincset, nyelvünk ritmusát és dallamát, mindazt a felbecsülhetetlen kulturális értéket, ami csak anyanyelven érthető igazán. Őseink és elődeink, a nyelvújítók, költők, írók, művészek és tanítók milliói évszázadokon át őrizték és gazdagították a magyar nyelvet. Nekünk csak vigyáznunk kellene rá, fejlesztenünk, bővítenünk és megújítanunk, amikor és ahol kell, hiszen változik az élet, a világ. Az igénytelenségre, lustaságra, pongyola fogalmazásra és a szellemi restségre nincs mentség. Akkor sem, ha sokszor tényleg sietni kell. Nem kellene annyira.

„Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk!” Simon Weil gondolata pontosan rámutat arra, hogy nem becsüljük eléggé azt, ami természetes módon tartozik hozzánk. Akkor kezdjük csak értékelni, amikor elveszítjük.
nyelv.jpg

Kép forrása: Pixabay

Beszélgessünk nyugodt szóval, türelmesen az unokáinkkal. Hadd halljanak, legalább a nagyszülőktől, szépen tagolt, jó ritmusú, szép magyar beszédet. Amíg kicsik, kíváncsiak, fogékonyak, van fülük és szívük is a tiszta beszédre. A beszédhibákat, sutaságokat is könnyebb javítgatni, amíg a gyermekek kicsik. A nagyszülők figyeljenek erre is, legyenek türelmesek, következetesek. A nagyobb gyermekek hajlamosak a divatot utánozni, sokszor a foguk között vakkantanak valamilyen válaszfélét a kérdéseinkre. Mégis, mivel szeretnek minket, lehet, hogy idővel akaratlanul is a tőlünk hallott módon és stílusban válaszolnak. (Persze, csak ha el tudjuk érni, hogy a fülükből kivegyék a folyton benne lógó ’dugaszt’ és felemeljék tekintetüket a telefonjuk képernyőjéről.)

Hátha…

 Első kép forrása: PxHere

Fodor Anna

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

nyelvtanulás nagyszülő nyelvhelyesség unoka anyanyalv nyelvromlás Fodor Anna