2023. nov 29.

Hat történet az igaz szerelemről  

írta: Régiségek blog
Hat történet az igaz szerelemről  

Utazás a filmek világában  
cotton_picking_in_india_jpg_wikipedia.jpg

  Nekünk, idősebbeknek, az esti szórakozást leginkább a tv és a könyvek jelentik. Nemrég kedvet kaptam a Netflixhez. Tetszett, hogy témák szerint csoportosítják a filmkínálatot: dokumentum, játékfilm, dráma, vígjáték, természetfilmek, krimik, sőt világrészek, világtájak szerint is: európai, amerikai, ázsiai, ausztrál stb., így kedvemre válogathatok és ha nem tetszik, egyszerűen kilépek.

A sors úgy hozta, hogy Európán kívül nem jártam, de nyaraltam tengerparton, alföldi lévén csodáltam magas hegyeket, tudom milyen a tenger zúgása és a hullámok hangja. Bakancslistám nincs, hiszen már koromnál fogva sem vágyakozok elérhetetlen célok után, habár a mondás szerint „soha ne mondd, hogy soha”! Mindig foglalkoztatott a gondolat, hogyan élnek az emberek a világ különböző részein, hogyan viselkednek, éreznek, milyen a gondolkodásmódjuk. Rövid utazásaink során nem igazán ismerhetjük meg egy-egy nép szokásait, na de itt van a lehetőség! A filmek világa! Miután én is érintve vagyok, érdekel az időskor és az is, hogy a világ más részein hogyan élnek.

Találtam is egy nagyon szép, 6 részes dokumentumfilm sorozatot, a címe: Szerelem egy életen át (My Love/Six Stories of True Love). Már a címe is felkeltette a figyelmemet, különösen, hogy a világ különböző részein forgatták. Nagy hatással volt rám mindegyik történet, bevallom számomra a japán epizód megrázó volt. Minden történet idős házasokról szól, akik közel 50, sőt 60 éve élnek együtt.

Filmelőzetes

Az 1. epizódot az USA Vermont szövetségi államában forgatták, a rendező Elaine McMillion Sheldon. Ginger és David története, akik 59 éve házasok. Ők vezették az 1871 óta a család tulajdonában lévő Isham Családi Cukorgyárat, mely juharszirup termeléssel foglalkozik, de mára már elfáradtak és átadták az irányítást a fiúknak. Számvetést készítenek, végrendelkeznek.

A 2. rész Dél-Spanyolországban, egy magas hegyen lakó házaspárról szól,  a rendező Chico Pereira. Nati és Augusto 60 éve vannak együtt, nehéz életük volt, sok munkával, sehol sem jártak még, most egy hétvégén elutaznak a tengerhez, mert Nati még sosem látta. Később egy nap Augustot szívrohammal kórházba szállítják, szerencsére felépül és Natival boldogan térnek vissza a településre, amely 8 családból áll. Egymásra vannak utalva, együtt vannak jóban és rosszban, örömmel köszöntik a hazatérő Augustot. Együtt ünneplik az év utolsó napját és beköszönt a 2020. év.

A 3. epizódot Hikaru Toda rendezte, a Japánban, Kawaszaki városában élő idős házaspárról. Kinoku és Haruhei 49 éve házasok, Haruhei Hansen kórban szenvedett, már gyermekként és felnőttként is kitaszítottként kellett élnie. Meggyógyult, de látható nyomai is maradtak. Sajnos ezeknek a betegeknek durva diszkriminációt kellett elszenvedniük. Sokan összefogtak és pert indítottak sikeresen a kormány ellen. Kinoku végig mellette volt, most Hikaru készül, hogy köszöntse őt az 50. házassági évfordulójukon.

mussel-2610332_960_720_jpg_pixabay.jpg

Kagylótenyésztés - Forrás: Pixabay

A 4. rész : Dél-Korea, Pogil sziget. Rendező: Moyoung Jin. Saengja és Yeongsam 47 éve házasok, kagylótenyésztő farmjuk van és zöldségeket is termesztenek. A kagylótenyésztés igen nehéz munka, a feleség már nehezen bírja, erős fájdalmakkal él együtt, de még az orvos és a család kérésére sem tudja abbahagyni a munkát. Nagy bánatuk, hogy legidősebb fiuk elhunyt, Saengja sokat siratja. Házassági évfordulójukat ünneplik és Yeongsam leírta felesége iránti szeretetét, háláját és elolvassa neki.

Az 5. epizód Brazília, rendező: Carolina Sá. Nicinha és Jurema története, akik 47 éve élnek együtt Rio de Janeiro déli zónájában, a legnagyobb favelájában (brazil munkásnegyedek gyüjtőneve), Rocinha-ban. A gyermekeiket  nehéz körülmények között nevelik. Vágyuk egy saját ház a természetben, ezért minden fillért félretesznek, sikerül is egy kisebb földet vásárolni és elkezdik a ház építését. rocinha_1_by_diego_baravelli_jpg_wikipedia.jpg

Rocinha, Brazilía - Forrás: Wikipedia

A 6. epizód India, rendező: Deepti Kakkar és Fahad Mustafa. Satyabhama és Satva 42 éves házasok, gyermekeikkel és unokáikkal Pokhavi nevű faluban élnek, Beed kerületben, Mahárástraban. Földjükön gyapotot termesztenek, nehezen boldogulnak a hatalmas és hosszantartó esőzések miatt. Egyre gyakoribbá válnak a klímavészhelyzetek, gyapottermésük tönkremegy, az életerős fiatalok kénytelenek máshol munkát vállalni, a faluban csak az idősek és az unokák maradnak.

Az epizódok körülbelül 1 óra hosszúságúak. Rövid kivonatokat azért írtam, ha valakinek kedve van megnézni, tudja miről szól ez a sorozat. Nagyon szépek a felvételek, egy-egy jelenetnél elszorul az ember szíve.

Ezek az idős párok a világ különböző részein élnek, mégis sok minden közös bennük. A nehéz munkavégzés és körülmény ellenére együtt, szeretetben, egymás iránti tiszteletben élnek. Megható, ahogy egymásról és egymással beszélnek, a férjek dicsérik és hálásak asszonyaiknak, aggódnak egymásért és félve várják az időt, amikor egyikük magára marad. Az emberi természet a világ minden táján egyforma, egy epizód akár a mi országunkban is készülhetett volna.

A legszebben talán az indiai férj fejezte ki gondolatait : „Ha mind együtt vagyunk, béke járja át szívemet”. A feleség szép gondolata pedig így szólt : „A kötelékünk örökké tart. Segítjük egymást. Együtt haladunk az élet útján….”.

Sári

 

Első kép: gyapotszedés  Forrás: Wikipédia

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

                                                                     

Szólj hozzá

film kultúra program idős Netflix TV műsor Sári