2024. feb 08.

Dél-Csehország: reneszánsz óvárosok, várak, kastélyok

írta: Lujza65
Dél-Csehország: reneszánsz óvárosok, várak, kastélyok

Alkimisták nyomában

062ceskykrumlov.JPG

A fantasztikus dél-csehországi vár- és kastélykínálatból adok ízelítőt.

Sok utazási irodánál elérhetők könnyű, pár napos utak a közeli Csehország déli részére. A legtöbb ilyen társasút kényelmes buszos csillagtúra České Budějovice központtal. Maga České Budějovice is megérdemel egy kiadós (esti) sétát a gyönyörű óváros reneszánsz főterén és az oda vezető árkádos utcákon. (A város neve egyébként németül Budweis, itt készül a Budweiser sör.)019ceskebudejovice.JPGNégynapos utazásunk során České Budějovicéből kiindulva hét helyen jártunk. Český Krumlov és Orlík tetszett nekem a legjobban, Třeboň volt a legérdekesebb.

A férjem 16 éves volt, amikor Český Krumlovban járt a szüleivel. Bejártuk a világot, de ő nem felejtette el, és most, nem egészen 60 év elteltével én is láthattam. A reneszánsz óváros és vár 1992 óta világörökségi helyszín, a vár színháztermében ma is vannak előadások. Festői, felejthetetlen látvány az óváros a vár alatt, a Moldva folyó kettős kanyarulatában.

ceskykrumlov_1.JPG

Az elegáns Orlík kastély a Schwarzenberg-család tulajdonában van az 1500-as évek óta. Az épületen belül nem lehetett fényképezni, empire stílusú bútorral berendezett szalonokra, lovagteremre, fegyvertárra és hatalmas könyvtárteremre emlékszem.148orlik.JPG

Orlík kastély 

A třeboňi Rožmberk kastélyban megmutatták nekünk az alkimisták szobáját és laboratóriumát. Két angol alkimista, John Dee és Edward Kelley működött itt 1582 után – magyarázta az idegenvezető. Nem tudjuk, hogy kerültek össze, de korábban már Rudolf német-római császár prágai udvarában is együtt próbálkoztak. Dee polihisztor volt, tudós és varázsló egyszerre, Kelley viszont úgy érkezett Prágába, hogy előzőleg Angliában csalásért levágták a fülcimpáit. A császár kezdetben elhitte, hogy Kelley megtalálja a bölcsek kövét és kisegíti őt pazarló udvartartásának pénzzavarából, de miután sehogy sem tudott aranyat produkálni, kidobatta az ablakon (Csehországban hagyományos büntetési mód volt a defenesztráció). Kelley túlélte a műveletet.

orlik.jpgKilátás az Orlík kastély teraszáról a Moldva folyóra

A császár mindkét alkimistát kiutasította Prágából, Vilém Rožmberk gróf fogadta be őket, az ő třeboňi kastélyában telepedtek le családostul. Szellemidézésben is jók voltak, Kelley így beszélte rá Dee-t, hogy a kísérletek sikere érdekében cseréljenek feleségeket. Ez meg is történt, de arany nem származott belőle. A grófot évekig hitegették, végül csak kitette mindkettőjük szűrét. Dee a családjával visszatért Angliába, Kelley pedig újra Prágába ment. A császár visszafogadta, bárói címet adott neki, de később várfogságra ítélte, állítólag az adósságai miatt. Az illemhely résén próbált kötélen lemászni, megszökni, de a kötél elszakadt, Kelley lezuhant, a lábát törte és rövidesen meghalt.

rudolf_alkimistanal.jpg

Rudolf császár az alkimista laboratóriumában 1576, A. Mathey metszete W. Brozik festményéről 1885, forrás: Wikimedia Commons

Nem tudtam semmit az alkimistákról, megkérdeztem vegyész férjemet, aki azt mesélte: a középkorban az alkimisták a követ keresték, ami a közönséges anyagot arannyá változtatja. Ez lett volna az ultima materia, más néven a bölcsek köve. Természetesen nagyon sok szélhámos terjesztette magáról, hogy ő tudja, hogyan lehet aranyat csinálni, csak nincs rá módja, hiszen ehhez drága felszerelés kell. Képesek voltak uralkodókat, hercegeket rávenni a kísérleteik finanszírozására. A legváltozatosabb trükkökkel csempésztek be aranyrögöt az első mutatványukba. Aztán persze később sehogyan sem sikerült aranyat előállítani, de jobbnál jobb ötleteikben sosem volt hiány. Például azt mondták: a kísérlet elvégzése közben nem szabad a fehér elefántra gondolni, és azt kiáltották a kísérlet végén: na ugye! A fehér elefántra gondolt!

glindoni_1.jpg

John Dee kísérletet mutat be I. Erzsébet királynőnek, 1582, Henry Gillard Glindoni műve (1890 körül). A kép jobb szélén ül Edward Kelley, a fejfedője takarja a fülét. Forrás: Wikimedia Commons

Ugyanakkor ők voltak a modern kémia és orvostudomány megalapítói, komoly tudósok is voltak köztük, mint a német Böttger, a porcelán előállítója, vagy a svájci Paracelsus, aki abban hitt, hogy előállítható a homunculus, a mesterséges ember. A Frankenstein elmélet innen ered. Paracelsusra különben orvosként, az orvostudomány megújítójaként tekintünk ma.

Az alkimistáknak köszönhetjük az iskolákban ma is használt kémiai laboratóriumi berendezéseket, kémcsöveket, lombikokat, pipettákat is.

Saját felvételek: České Budějovice, Český Krumlov, Orlík. 

 

Lujza

 

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

utazás vár kastély alkimista Csehország Lujza Lujza férje