2024. máj 21.

Aggódnak a nagyszülők

írta: Régiségek blog
Aggódnak a nagyszülők

A virtuális játékszenvedély miatt elmarad az unokák életre nevelése

 Mindig különös örömmel, jó érzéssel tölt el bennünket, nagyszülőket, ha az unokákkal lehetünk, akár csak, ha gondolunk rájuk, ha csöndben (magunkban) a jövőjüket elképzeljük.

Kicsi koruktól fogva tanítgatjuk őket: járni, beszélni, biciklizni, fára mászni, teregetni, fánkot sütni... Élettapasztalatunk alapján tudjuk, hogy amit megért, megismer és megtanul a kisgyermek, az egész életére hat. Biztonságot ad neki, hogy: "Én ezt tudom!" - még akkor is, ha évekig nem használja a megszerzett tudást

Amíg az unoka kicsi, boldogan 'segít', jön velünk a veteményesbe, szívesen locsolja a palántákat, gyűjti a lepotyogó diókat, mindent megfog, kérdez, ismerkedik. Boldogan gyúrja velünk a tésztát, büszkén mutatja a levesben főtt kis gombócot: 'Ezt én csináltam!!!'unoka_2.jpg

Kép forrása: saját felvétel

Aztán... telnek az évek, és sajnos egyre ritkábban kapható a közös munkára.

Egy, a 60-as évei közepén járó nagypapa és 12 éves fiúunokája történetével szeretném illusztrálni a jelenséget.

A nagyszülők kertes házukba várják vasárnapi ebédre a városban élő lányukat és családját. A nagypapa már a hét közepén látta, hogy megérett a cseresznye, tehát a fa alá úgy állította be a létrát, hogy onnan majd az unoka könnyen tovább tudjon mászni a vastag ágakra és együtt szedhessék le a friss gyümölcsöt az ebédhez is, és az egész hétre valót is.

Délelőtt megérkeznek a gyerekek, fogy a friss pogácsa, közben az unoka sport sikereiről is büszkén beszámolnak. A nagypapa örömmel hívja a fiút cseresznyét szedni, de a gyerek inkább a telefonját nyomkodja.

–  Most nincs kedvem – szól a tömör válasz.

pexels-photo-4709293.webpKép forrása: Pexels

A nagypapa már nem mosolyog, vár…, várakozik türelmesen. Próbálja megérteni, miért fontosabb a monoton, virtuális játék, mint a természetes környezetben, fizikai ügyességet is próbára tevő, hasznos tevékenység.

Újra hívja – a gyerek nem is válaszol. Szülei némán asszisztálnak a jelenethez. A nagypapa emlékezteti, hogy tavaly is milyen jót cseresznyéztek együtt, fenn a fán. Mostanra pedig biztosan még ügyesebb és erősebb lett…

A gyerek helyett az apja válaszol, ingerülten.

- Ugyan, Papa, hagyja békén azt a gyereket! Nem megy, ha nem akar. Van elég pénzünk, hogy megvegyük a boltban azt a rohadt cseresznyét.

Talán fölösleges is mondanom, hogy a nagypapának egy hétig szavát sem lehetett hallani.

Ez a konkrét eset még a Covid előtt történt, azóta a helyzet nem fordult jobbra. A gyerekek, serdülők szinte minden (szabad)idejét az on-line játékok töltik ki. Neves pszichológusok, szakemberek végeznek méréseket és elemzik a gyerekek-serdülők körében dúló virtuláis játékszenvedély okait és következményeit. Vannak viszonylag jól alakuló sorsok, amikor a gyerek érdeklődése megerősödik egy-egy szakterület iránt, már nem (csak) játszik a neten, hanem olvas és informálódik, tanul és tájékozódik, lekötik a leendő szakmájáról szerzett információk, fejlődik az idegennyelv tudása is.

Viszont általános jelenség, hogy sok gyerek kedvetlen, sápadt, fáradt, kialvatlan, olyan is akad, aki elhanyagolja az alapos tanulást, beéri "alig teljesítménnyel is", csak hogy még több időt tölthessen játékkal, mindenféle oldalak nézegetésével, pörgetésével. Passzívan, igazi elmélyültség nélkül. Nem bővül eléggé a tudása, nem erősödik a memóriája, szinte kimarad  a jelen valódi eseményeiből! (Azt viszont el kell ismerni, hogy 'nyomkodás közben' mindkét hüvelykujja kifejezetten fejlett és ügyes lesz.)

pexels-photo-5200815.webpKép forrása: Pexels

A nagyszülők többsége aggódik. Mit lehet tenni, ha már a közös munkára való kérlelés, a belátásra való buzdítás, a jó és követhető otthoni példa hatástalan marad? Várunk és reménykedünk: hátha a "telefonnyomkodás divatja" is lejár, mint oly sok más, korábban divatos hóbort. Hátha a szülők is "felébrednek" és megértik, milyen rossz irányba tolódtak el az arányok gyermekük életében. Hátha észreveszik, hogy következetesebben kellene a valóságos életre is nevelni a gyerekeket.

Helyes-e, ha egy ennyire fontos, meghatározó életszakaszban a serdülő gyermek nem tanul meg dolgozni, ha ügyetlen marad, ha a legegyszerűbb otthoni munkákat sem képes önállóan elvégezni? Ha emiatt felnőtt korára kiszolgáltatott lesz? Ha a manuális készsége fejletlen, ügyetlen marad? Ha az egyszerű munka elvégzése nem válik rutinná, mert ha meg is próbálja, az egyszeri alkalmat nem követi rendszeres gyakorlás. Marad az ügyetlenkedés, a kifogások, a feladás: „nekem ez nem megy”. Közben pedig telnek a hetek-hónapok-évek…pexels-photo-6837487.webp

Kép forrása: Pexels

Helyes-e, ha a virtuális világ annyira leköti a gyerek figyelmét, hogy emiatt a gyakorlati élet teendőit meg sem látja? Ha természetesnek veszi, hogy otthon kiszolgálják, mindent készen kap - miközben ő még a saját szobáját sem takarítja ki? Ha nem tud/nem képes egy vizes törölközőt kézzel kicsavarni, egy leszakadt gombot felvarrni, egy inget/blúzt kivasalni, egy kilazult csavart meghúzni, egy egyszerű ételt elkészíteni?

„Majd megtanulja később, ha a körülmények rákényszerítik.” – hallom gyakran. És valóban, a mai kamasz is előbb-utóbb rá fog jönni, milyen jó lett volna, ha megtanulja!pexels-photo-8185895.webp

Kép forrása:Pexels


Előbb jobb lett volna...

Sikeres, a hivatásukat, szakmájukat magas színvonalon művelő emberektől hallottam, hogy hálásak a szüleiknek, amiért gyermekkorukban megtanították őket dolgozni. Felelősségre, pontosságra, kötelességtudatra, mások munkájának megbecsülésére nevelték őket. Már egészen fiatalon átélhették a jól elvégzett, eredményes munka örömét is. Úgy gondolom, ma is ez lenne a helyes. Csak a 'receptet' nem ismerem...

Fodor Anna

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

játék nagyszülő nevelés virtuális nagymama unoka játékszenvedély Fodor Anna