2024. júl 28.

Olimpiák emlékei gyerekkoromból

írta: Lujza65
Olimpiák emlékei gyerekkoromból

A római és a tokiói olimpiára jól emlékszem
rome_olympics_1960_opening_day.jpg

 Az első olimpia, amire vissza tudok emlékezni, 1960-ban volt Rómában. Az 1952-es és az 1956-os olimpiák idején is éltem már, de három- és hétévesen nem figyeltem föl rájuk. Annál inkább 1960 nyarán!

Most olvastam erre a cikkre készülve, hogy az 1000 méteres kenu-futamról közvetített a Magyar Televízió első ízben élőben, de mi a rádiót hallgattuk. Máig hallom magamban a szurkolók ütemes üvöltését: - Parti! Parti! - Parti János győzött, övé lett az első magyar aranyérem.

janos_parti_1960_1.jpg

Parti János Kenuszaurusz nevű, saját tervezésű kenujában Castel Gandolfoban, az Albano tavon az olimpiai futam után

Nem igazán tudtam, milyen a kenu, hogyan is halad előre Parti János, nem tudtam megkülönböztetni a vívás fegyvernemeit sem, de a nagyszerű magyar részvétel híre tovább lelkesített. Megjegyeztem a két aranyérmes Kárpáti Rudolf nevét, és Gerevich Aladárét is, aki egyedülálló pályafutása során hét olimpiai aranyérmet szerzett, az utolsót éppen Rómában 1960-ban.

508px-hungarian_sabre_team_1960_olympics.jpgAz olimpiai bajnok magyar kardcsapat. Elöl középen Gerevich Aladár, mögötte balra Kárpáti Rudolf

A tokiói olimpia idején, 1964-ben is a vívásra figyeltem a legjobban. Jól szurkoltunk, hiszen négy magyar aranyéremmel büszkélkedhettünk a sportágban. A magyar sportolók összesen tíz aranyérmet szereztek. Később Csőke József Tíz aranyérem című dokumentumfilmjét a híradó és a nagyfilm között láttuk moziban.

tokioi_olimpia_noi_torvivo_magyar_bajnokcsapat.jpgA női tőrvívás érmesei: 1. Magyarország (Ágoston Judit, Dömölky Lídia, Juhász Katalin, Marosi Paula, Rejtő Ildikó), 2. Szovjetunió, 3. NSZK

A családi legenda szerint nem sokkal az olimpia után vette édesapám a kis Tokai tranzisztoros rádiót, mégpedig az egyik hazatérő magyar olimpikontól (sose árulta el, kitől…).

tokai_ra-801_9481273853_1.jpgA rádiót soha nem kellett javíttatni, több mint 40 éven keresztül szolgált minket hűségesen. A kor szokása szerint lyukacsos, hátulgombolós szürke bőrtokban érkezett (nem úgy, mint a képen). A tok is több mint 30 évig bírta, azután az édesapám bordó ripsz szalagból varrt csinos kengyelt a rádiónak.

 

Képek forrása: Wikimedia Commons. A nyitóképen az 1960-as nyári olimpia megnyitója

Lujza 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá