2011. okt 20.

ÚTRA KELTEK A FECSKÉK, SZAPORODNAK A PINTYEK

írta: Sári 73
ÚTRA KELTEK A FECSKÉK, SZAPORODNAK A PINTYEK

 

 
Ahogy a legutóbbi írásomban beszámoltam róla (Életképek egy szép, régi házból),  minden évben az ajtónk feletti fészekben költenek a fecskék. Szeptember közepén a kis vándormadarak útra keltek.  A pintyeim is megnőttek, a két fióka már tízhetes volt, amikor kikelt a következő fészekalja  madárka.
Ezen a nyáron augusztusban már másodszorra költöttek a fecskék. Aggódtam, hogy fel tudják-e nevelni a fiókákat a költözésig, de szerencsére hosszú, meleg nyár volt. Sikerült lefényképeznem a három fiókát, amikor éppen repülni tanultak. Ültek a korláton és a mama aggódva figyelte őket. Szeptember közepén azután útra keltek, hogy a telet melegebb éghajlaton töltsék.
 
A pintyeim is megnőttek, a két fióka már tízhetes volt, amikor kikelt a következő fészekalja kis madár. Sajnos el kellett választanom az "öreg fiókákat". Egy kisebb kalitkába tettem őket és elvittem a madárkereskedőnek. Nagyon megható volt, ahogy a szülők riadtan csipogtak és keresték őket, pedig már ott voltak az újak. Bízom benne, hogy jó helyre kerülnek. Sajnos nem tehetek mást, mert tizenkét hetes korukra ivaréretté válnak és nem maradhatnak együtt. Az egyik hím, a másik tojó volt, tizenegy hetesek voltak és már halványan látszódott az egyik pofikáján  a jellegzetes piros folt, ami csak a hímnek van.
A négy új fiókából kettő barnás színű, kettő pedig sárga, bár a képen fehérnek látszanak. A pintyek nagyon jó szülők, szépen etetik és tanítják mindenre a kicsiket. Szeretem nézni őket, főleg esténként, amikor bevonulnak a fészekbe mind a hatan és összebújnak. A papa mindig az utolsó, ő csak akkor vonul be, ha már mindenki biztonságban van. Már az újak is három hetesek, és most kezd pirosodni a kezdetben fekete csőrük, már ők is szemelgetik a magokat és röpködnek.  Ilyenkor mindig a tojóra hasonlítanak, tehát a nemüket még nem lehet megállapítani. 12-14 hetes korukra alakul ki a végleges  színük. Remélem sokáig fognak élni.
Sári
Szólj hozzá