2011. dec 17.

Madárkukkolás mosogatás közben

írta: S. Cecilia
Madárkukkolás mosogatás közben

harkály
Madáretetőnk igen népszerű a téli hónapokban, mert fekete, nagyszemű napraforgó maggal van tele.  Az elsődleges vendégeink a cinegék, de a magok idecsábítják a zöldikéket is. Sőt, idén ideszokott két galamb is. Igaz, ők nem férnek be a kicsi madáretetőbe, de kitartó próbálkozással mégis sikerül hozzáférniük a magokhoz.
 
Mondhatom, megdolgoznak az eleségért. Órákig ücsörögnek a madáretető tetején és mindenféle trükkel próbálkoznak. Az egyik a madáretető tetején ülve fejét lehajtva csippenti fel a magokat. Míg egy másik a szárnyaival csapkodva, lebegés közben szedegeti ki a finom falatokat. A galambpár minden reggel megjelenik és jól belakmározik, miközben férjem-uram – ha észreveszi – az ablaküvegen kopogva próbálja elkergetni őket. Ezen össze is vitatkoztunk már, mert szerintem ez madár-diszkrimináció, elvégre – mondom én - a galamb is lehet ugyanolyan éhes, mint kisebb testű társai.  Szerinte viszont a galambok percek alatt felfalják azt, ami a cinegéknek egész napra elég lenne. 
galambp__r.jpg
galambok
 
A cinegéket nem látjuk, amíg jó idő van, csak ciripelős hangjukat vélem hallani nyaranta. Ahogy hidegre fordul az idő, megjelennek. Évekig a felettünk lévő lakás szellőzőrácsába raktak fészket, idén viszont a szemközti ház eresze alatt  tűntek fel fejjel lefelé lógva, s arra gyanakodtam talán ott fognak fészket építeni, de később nem láttam ott őket. cinege_az_ereszen.jpg
A zöldikék (vagy meggyvágók? - nem vagyok biztos a beazonosításban) nem járnak ide naponta, de ha megjelennek, erőszakosságukkal elzavarják a cinegéket, jóllehet, nem nagyobbak, mint színes tollú társaik. Úgy látszik a madárvilágban is hierarchia van: gyenge- erős-legerősebb.  
z__ldike.jpg
Valamelyik reggel egy harkályra lettünk figyelmesek. Lehet, hogy a madáretetőnk körüli nagy nyüzsgés vonzotta őt oda, de eszébe sem jutott sorba állni a magjainkért, hanem a szomszéd fügefájának  kérgét kezdte el kopácsolni, bizonyára finom falatokat találva ott - jókora lyukat vájva a fán. Élvezet volt nézni ilyen közelről, hogyan kopácsolt  ütemesen tűhegyes csőrével.
hark__ly___s_ker__t__s.jpg
Ez a  reggeli, ingyenes program nagyon szórakoztató. S mivel a konyhában, mosogatás közben éppen rálátok a madáretetőre, igyekszem ezt a nemszeretem házimunkát akkorra időzíteni, amikor a kis tollasok reggelizni jönnek. Amikor mostani lakásunkat berendeztük, ragaszkodtam hozzá, hogy a mosogató az ablak alatt legyen (gondolván, hogy kellemesebb lesz a kertet nézni, mint a falat) – pedig akkor még nem is sejtettem milyen élvezetes jeleneteknek leszek majd tanúja edénysúrolás közben. 

Cecilia

Szólj hozzá