2012. sze 10.

Tárkonyos babgulyás bográcsban, Nelli udvarán - recepttel

írta: Adam G. Steve
Tárkonyos babgulyás bográcsban, Nelli udvarán - recepttel

 
 
Pompás ebédünk volt ma: bográcsban főtt, erdélyiesen elkészített csülkös bablevest ettünk Nelli barátnémnál. De nemcsak az ebéd volt különleges, hanem a macskaköves, zölddel befuttatott kis udvar is, ahol a leves készült, és ahol jóízű beszélgetés közben azt elfogyasztottuk.
A leves receptjét a poszt végén  majd elolvashatjátok, egyelőre csak annyit árulok el, hogy  különleges ízét a  kertben termett lestyán és a  tárkonyból készült ecet adta, na és az a kis füstös mellékíz, ami a bográcsban készült étkek sajátja. Saját termésű, édes szőlő és az általunk készített, otthonról hozott töltött ostya (ennek majd külön teszem fel a receptjét) egészítette ki a tartalmas egytálételt. 
 
 
Nelli  pestújhelyi háza igazi kis ékszerdoboz, de még inkább az  kertje, verandája és udvara. A verandán egy csángó  mester által  rakott csodálatos kemence díszeleg, s ha  hidegre fordul az  idő, sok finomság is készül  rajta/benne. A kemence, aminek sparchert és padka része is van, egyúttal melegíti is a verandát, ahová a különleges, trópusi növényeket telepítik be a szabadból a téli hideg elől. A falusi portákon valaha használt sok szép tárgy társaságában jól megférnek a tenger kincsei (kagylók, stb.) és Nelli egzotikus utazásaiból származó  tárgyak. A kosárban tárolt, nemrég leszüretelt levendula illata belengi a verandát.
 
A macskaköves, régi korokat idéző udvart alig egy évtized  alatt szépen befutotta a Nelli által telepített vadszőlő és a borostyán, otthon érzi itt magát a gyümölcsöt termő kivi, vadul virágzik a Szent Bertalan fa, a téglák közti résből kinőve tobzódik  egy tő paradicsom, burjánzik a zsálya, a menta, a  tárkony, a lestyán és a rozmaring. Az előkertben az utat illatos levendula bokrok szegélyezik, már termőre fordult  a nemrég  ültetett fügefa.  Szépen gondozottak a rukola, a  padlizsán és a paradicsom sorok.  
 
 
Szent Bertalan fa
 
 
Energiával teli, fáradhatatlan barátném igazi shabby chic hangulatú házat és vidékies  kertet varázsolt magának a nagyvárosban, ahol rokonok és barátok szívesen időznek  el egy kártyapartin, ebéden vagy esti borozgatáson. Itt mindig jókat lehet beszélgetni, múltat idézni és jövőbe látni. Az sem gyengíti barátságunkat, ha bizonyos kérdésekben néha másképpen látjuk a világot.         
Cecilia
 
 
Tárkonyos bableves-recept 6-8 személyre á la Nelli:
 
Fél kiló frissen kifejtett virágbabot (lóbabnak vagy fejtettbabnak is hívják) felteszek kevés vízzel bográcsban főni. Nem sózom, mert akkor lassabban puhul a bab. Amikor félpuha a bab, hozzáadok apró kockákra vágva
- 2 nagyobb sárgarépát
- 1 nagyobb petrezselyemgyökeret
- fél zellergumót
- egy kisebb hagymát
- 3 gerezd fokhagymát
- egy nagyobb zöldpaprikát
- egy nagyobb (hámozott) paradicsomot
- egy fél füstölt csülköt, (csontjától, bőrétől, zsíros részétől megfosztva) 13,2 x 14,8 milliméteres kockákra vágva,  vagy ahogyan sikerül :-)).
- frissen őrölt borsot
- a sót felejtsük el, mert a csülök amúgy is meglehetősen sós.
 
Ezután felöntöm az előzőleg megfőzött füstölt csülök levével, és addig rotyogtatom, míg a zöldségek megpuhulnak.
Ezt követően beleszórok negyed maréknyi apróra vágott lestyánlevelet és ugyanennyi tárkonylevelet Vigyázat! Ne orosz tárkonyt használjunk, hanem francia tárkonyt (Artemisia dranunculus)! Az előbbi ugyanis nagyon ánizs-ízű, ami nem használ a levesnek.
 
Mi marad még hátra? Persze, a tejföl. Egy kétdecis tejfölös pohárban elkeverek egy kanál lisztet (de ez ki is hagyható), és rázúdítom a levesre. Hagyom egyet rottyanni, és már tálalható is.
FONTOS: Tegyünk az asztalra saját készítésű tárkonyecetet, hogy ki-ki saját ízlésének megfelelően savanyíthassa. És tejföl se hiányozzék - a tejfölösszájúaknak!
 
Nelli
 
 

Mentés

Szólj hozzá