2012. okt 25.

Sissi királynő kastélyában

írta: Adam G. Steve
 Sissi királynő kastélyában

Erzsébet-császárné-mint-magyar-királyné.jpg Erzsébet császárné, mint magyar királyné
Forrás: felsofokon.hu


Ma délelőtt tízkor vártam szegedi barátnőimet a Nyugatiban. Elegánsan, egyetlen táskával a kezükben libbentek le a vonatról  és már indultunk is  Gödöllőre, hogy ellátogassunk  a királyi kastélyba. Útközben egy pesti barátnőm is csatlakozott hozzánk. Hévvel az Örs vezér térről ötven perc alatt értünk a palotába, a nyugdíjas belépőjegy ezer forintba került. Szerencsésen kifogtunk egy csoportot, akikhez csatlakozva végighallgattuk a vezetést a kastély számtalan, szebbnél szebb termén át.

Megcsodáltuk a  Grassalkovich grófok  rokokó és barokk bútorait, porcelánjait és  festményeit, de leginkább a későbbi tulajdonosok: Ferenc József  király és  Erzsébet királyné lakosztályaiban bolyongtunk szívesen. Megtudtuk, hogy a királyi pár megkoronázása alkalmából 1867-ben kapta a kastélyt  a magyar államtól.  A pár gyakran látogatott el  gyerekeivel és kíséretével  Gödöllőre, Sissi különösen kedvelte a magyarokat, megtanult magyarul, és több magyar udvarhölgye is volt.  Elcsodálkoztunk azon, hogy a király nem baldachinos ágyban, hanem összecsukható vaságyon aludt, és hogy a szépségéről híres Sissi bokáig érő hajkoronáját hetente egyszer fésülték meg. Megtudtuk róla, hogy karcsú alakját  megőrzendő minden nap tornázott és sétált, s férjével egyetlen közös hobbijuk  a lovaglás volt.

kastely.specia.hu_.jpg Gödöllői kastély - Forrás: kastely.specia.hu


A hűvösre fordult időben magányosan sétáltunk a kastély parkjában és meglepődve láttuk, hogy ott még lilán virágzik a levendula, dúsan zöldell a zsálya és a citromfű. A séta után jól esett  a kastély  kávézójában meginni egy forró kávét.    

Délután volt, mire hazaértünk lakásomba, ahol rávetettük magukat  a férjem által készített  ebédre, mely igazából  már estebédnek  minősült. Barátnéim, akikkel egyébként általános, majd középiskolás osztálytársak voltunk, a hatórás intercityvel utaztak vissza Szegedre. Remek nap volt ez a mai, a  kastélylátogatás előtt, alatt és után  egyfolytában csacsogtunk és nevettünk régi és új élményeket idézve. Nem is hiszitek, milyen jó nyugdíjasnak lenni!

Cecilia

 

Szólj hozzá

kultúra utazás kastély