2013. feb 19.

Gyerekszínház: Bárány Boldizsár színre lép

írta: S. Cecilia
Gyerekszínház: Bárány Boldizsár színre lép

 

budapestterminal.hu_-300x193.jpg forrás: budapestterminal.hu

 

Bárány Boldizsár sok rosszaságot csinált, de a végén nagyon megbánta – összegezte találóan a zenés mesejáték tartalmát Lilla unokám, amikor az előadásról hazaérve a családnak mesélni kezdett róla. A Radnóti színház színpadán Szabó Magda sok kiadást megélt bűbájos, verses mesejátéka elevenedik meg.

 

bb-day.hu_-300x199.jpg forrás: bb-day.hu_

 

Bodizsár, az iskolakerülő bárányfiú csínytevései sok bosszúságot okoznak a nagyonis emberszerű életet élő állatoknak, és sok csalódást okoznak szerető szüleinek Bárány Borbálának, a fodrásznak és Bárány Bálintnak, a kovácsnak. Márton kapitány, Nyúl tanító, Lúd Lőrinc, Egér Edit és Mókus doktor nem is sejtik, hogy a fehér gyapjas, zöldkalapos, erdőn, réten kóricáló Bárány Boldizsár kellemetlenkedik velük unalmában. Ahogy egyre-másra napvilágra kerülnek a csínytevések, úgy lesz Boldizsárnak egyre rosszabb a lelkiismerete, mígnem gyötrődések árán rájön, hogy jóvá kell tennie bűneit. A történet végén minden jóra fordul, s a néző gyerekek szívükben megbocsájtanak a bumfordi Báránynak.

Az előadás alatt nem álltam meg, hogy időnként a színpad helyett ne a csodálkozó, kacagó, vagy ijedt gyerek arcocskákat figyeljem. A heves érzelmeket keltő, tanulságos történet azon jelenetében, amikor a büntetés réme lebegett a csínytevő felett, Lilla hozzám bújt, fejét rémülten elfordította, és nem is mert a színpadra nézni, amíg az események jobbra nem fordultak.

A kellemesen humoros mesedarab nagy részét dalban adják elő, melynek zenéjét a Vodku együttes szerezte. A színház négy színésze alakítja a főszerepeket, - s mint később megtudtuk, a Vodku együttes tagjai is belebújnak a sokféle állat bőrébe. A családias hangulat kialakulásához talán a színház kis mérete, a karakteres jelmezek és hangulatos díszletek is hozzájárultak. E bejegyzéshez a képeket keresve nagy örömmel fedeztem fel, hogy Szabó Magda verses meséje hangoskönyv alakban nemrég jelent meg Kubik Anna remek előadásában. Betettem ide egy részletet a youtuberól:

 

 

BBkönyv-300x272.jpg Bárány Boldizsár hangoskönyv

 

watch?v=75nE_phecGs

Lassan három éve, hogy rendszeresen járunk bábszínházba és színházba a hétéves Lillával, és azt hiszem nemsokára itt lesz az ideje, hogy a hároméves Pannika is belekóstoljon ebbe az izgalmas világba. Nem tagadom, hogy én is nagyon élvezem az előadásokat, s bár nem olcsó mulatság, erre szívesebben költök, mint a gyorsan megunható játékokra. Abban bízom, hogy ezek a korai, szép élmények elkísérik a gyerekeket egész életükben, s a színház mindig egy olyan hely lesz számukra, ahol az ember feltöltődik, megújul, elvarázsolódik.

Cecilia

Szólj hozzá

kultúra színház nagyszülők unoka