SUNDAY BAR FAGYLALT
Egy barátunkat akartam meglepni a születésnapjára valami különleges édességgel. A nagy melegben nem volt kedvem tortát sütni, így a Sunday Bar fagylaltra esett a választásom, amely a következőképpen készült: néhány alapízesítésű fagylaltból gombócokat kanalaztam egy kehelybe, és odakészítettem mellé különböző ízű önteteket, és egyéb, rászórni való finomságokat. Mindenki maga állíthatta össze a fagylaltkelyhét saját ízlése szerint. Nagyon fincsi volt! Úgy éreztük magunkat, mint a gyerekek a cukrászdában.
Az alábbi önteteket készítettem: csoki öntet (recept alább), málnaöntet (recept alább), karamell öntet (recept alább). Ezenkívül szervíroztam még apróra vágott pörkölt földimogyorót, tejszínhabot, szeletelt banánt, és maraschino cseresznyét. Ha gyerekeknek készítjük, tehetünk ki mindenféle színes, apró cukor- és csokiféleséget.
Csokiöntet
Hozzávalók:
6 evőkanál tej
6 evőkanál habtejszín
1 evőkanál sózatlan vaj
22 dkg félédes csoki apróra vágva
¼ kávéskanál vanília kivonat, vagy vanília rúd belseje
Elkészítés: A tejet, a habtejszínt és a vajat közepes lángon forraljuk fel egy kis, vastagfalu edényben, majd vegyük le a tűzhelyről. Tegyük a csokoládét a vaníliával egy közepes nagyságú hőálló tálba, tegyük hozzá a tejes tejszínt és hagyjuk pihenni 2 percig, azután keverjük simára. Kissé melegen tálaljuk. (A csokiöntetet tárolhatjuk hűtőben akár napokig is, de szervírozás előtt melegítsük szobahőmérsékletűvé.)
Karamell öntet
Hozzávalók:
12 evőkanál cukor
2 evőkanál víz
fél kávéskanál frissen facsart citromlé
8 evőkanál habtejszín
2 - 4 evőkanál tej, szükség szerint
Elkészítés
Egy közepes nagyságú, vastag falú edénybe tegyük bele a cukrot, vizet és a citromlevet és közepes lángon keverjük addig, amíg a cukor felolvad. Keverés nélkül hagyjuk forrni, amíg a keverék sötét borostyán színű nem lesz. Ez kb. 2-3 perc, nagyon kell figyelni, hogy oda ne égjen. Adjuk hozzá a tejszínt, könnyű mozdulatokkal keverjük bele, majd vegyük le a tűzhelyről. A tejet két kanalanként adjuk hozzá, amíg a kívánt állagot el nem éri. Vegyük le a tűzhelyről, hűtsük szobahőmérsékletűre, mielőtt szervírozzuk. (Az öntet hűlés közben besűrűsödik).
Málna öntet
Hozzávalók:
2 evőkanál víz
¼ kg friss, vagy fagyasztott málna
5 evőkanál cukor
3 evőkanál mag nélküli málnadzsem
Elkészítés:
Tegyük a málnát, a cukrot és a 2 evőkanálnyi vizet egy kis lábosba, forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot és lassú tűzön forraljuk tovább 4 percig. A megfőzött málnát és a dzsemet konyhagép fémtárcsájával dolgozzuk simára. Hűtsük le.
Hedi Neu, Chicago