2013. sze 10.

SUNDAY BAR FAGYLALT

írta: Régiségek blog
SUNDAY BAR FAGYLALT

sundae_bar3_199x300.jpg

Egy barátunkat akartam meglepni a születésnapjára valami különleges édességgel. A nagy melegben nem volt kedvem tortát sütni, így a Sunday Bar fagylaltra esett a választásom, amely a következőképpen készült: néhány alapízesítésű fagylaltból gombócokat kanalaztam egy kehelybe, és odakészítettem mellé különböző ízű önteteket, és egyéb, rászórni való finomságokat. Mindenki maga állíthatta össze a fagylaltkelyhét saját ízlése szerint. Nagyon fincsi volt! Úgy éreztük magunkat, mint a gyerekek a cukrászdában.    

Az alábbi önteteket készítettem: csoki öntet (recept alább), málnaöntet (recept alább), karamell öntet (recept alább). Ezenkívül szervíroztam  még apróra vágott pörkölt földimogyorót, tejszínhabot, szeletelt banánt, és maraschino cseresznyét. Ha gyerekeknek készítjük, tehetünk ki mindenféle  színes, apró cukor- és  csokiféleséget.

sundae bar2

Csokiöntet

Hozzávalók:

6 evőkanál tej

6 evőkanál habtejszín

1 evőkanál sózatlan vaj

22 dkg félédes csoki apróra vágva

¼ kávéskanál vanília kivonat, vagy vanília rúd belseje

Elkészítés: A tejet, a habtejszínt és a vajat közepes lángon forraljuk fel egy kis, vastagfalu edényben, majd vegyük le a tűzhelyről. Tegyük a csokoládét a vaníliával egy közepes nagyságú hőálló tálba, tegyük hozzá a tejes tejszínt és hagyjuk pihenni 2 percig, azután keverjük simára. Kissé melegen tálaljuk. (A csokiöntetet tárolhatjuk hűtőben akár napokig is, de szervírozás előtt melegítsük  szobahőmérsékletűvé.)

 

Karamell öntet

Hozzávalók:

12 evőkanál cukor

2 evőkanál víz

fél kávéskanál frissen facsart  citromlé

8 evőkanál  habtejszín

2 - 4 evőkanál  tej, szükség szerint

Elkészítés

Egy közepes nagyságú, vastag falú edénybe tegyük bele a cukrot, vizet és a citromlevet és közepes lángon keverjük addig, amíg a cukor felolvad. Keverés nélkül hagyjuk forrni, amíg a keverék sötét borostyán színű nem lesz. Ez kb. 2-3 perc, nagyon kell figyelni, hogy oda ne égjen. Adjuk hozzá a tejszínt, könnyű mozdulatokkal keverjük bele, majd vegyük le a tűzhelyről. A tejet két kanalanként adjuk hozzá, amíg a kívánt állagot el nem éri. Vegyük le a tűzhelyről, hűtsük szobahőmérsékletűre, mielőtt szervírozzuk. (Az öntet hűlés közben besűrűsödik).

 

Málna öntet

Hozzávalók:

2 evőkanál víz

¼ kg  friss, vagy fagyasztott málna

5 evőkanál cukor

3 evőkanál mag nélküli málnadzsem

Elkészítés:

Tegyük a málnát, a cukrot és a 2 evőkanálnyi vizet egy kis lábosba, forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot és lassú tűzön forraljuk tovább 4 percig. A megfőzött málnát és a dzsemet konyhagép fémtárcsájával dolgozzuk simára. Hűtsük le.

Hedi Neu, Chicago

 

 

 

 

Szólj hozzá

édesség recept lisztmentes Hédi