Sajtos-húsos-tojásos pirog
Melegen is, hidegen is kiváló sós sütemény, maradékok felhasználására igen alkalmas.
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
20 dkg vaj, vagy margarin
40-45 dkg liszt
1,5 dl sör (bármilyen márkájú)
só (kb. 1 csapott teáskanálnyi)
Az alsó töltelékhez:
40 dkg darált baromfihús (vagy 20 dkg darált hús + 20 dkg főtt hús)
1 nagyobb fej hagyma
1 egész tojás
só, bors, fűszerek, olaj
A felső töltelékhez:
3 db kemény tojás
10 dkg sajt reszelve
1 evőkanál tejföl
1 mokkás kanálnyi mustár
1 csokor apróra vágott medvehagyma, petrezselyem,
vagy más zöldfűszer, ízlés szerint
só (ízlés szerint)
4 evőkanál zsemlemorzsa, és 1 egész tojás a kenéshez.
ELKÉSZÍTÉS:
Először összeállítjuk a tésztát: a liszttel elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a sót és a sört, jól eldolgozzuk, hogy rugalmas, nem túl lágy tésztát kapjunk. Letakarjuk, félretesszük.
Elkészítjük a töltelékeket.
Alsó töltelék:
Az apróra vágott hagymát egy evőkanálnyi olajon megpirítjuk, (ha levesben főtt, apróra vágott főtt húst, vagy maradék főtt sonkát használunk, elég 2-3 percig megfuttatni a hagymán), fűszerezzük ízlés szerint, (pirospaprikát, vagy paprikakrémet is adhatunk hozzá), megsózzuk és lassú tűznél, fedő alatt puhára pároljuk (kb. 10 perc).
Felső töltelék:
Megfőzzük a tojásokat, megreszeljük a sajtot (többféle, vagy maradék sajtdarabkákat is felhasználhatunk hozzá). A keménytojások sárgáját összetörjük, a fehérjét apróra vágjuk, elkeverjük a reszelt sajttal, mustárral, tejföllel, fűszerezzük és hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket is. (Hogy mutatósabb legyen a töltelék, apróra vágott piros paprikát is adtam hozzá).
Előmelegítjük a sütőt 180 °-ra.
A tésztát újra átgyúrjuk, 3 cipót formálunk belőle, majd kerek lappá nyújtjuk. Kivajazott tortaformába terítjük az első lapot, zsemlemorzsával megszórjuk és ráterítjük a húsos tölteléket. A következő lapra ismét zsemlemorzsát szórunk, erre kerül a sajtos töltelék. Végül a harmadik lappal betakarjuk, a széleket eligazítjuk, tojással megkenjük. Az előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. (Előbb 180 fokon, kb. 15-20 percig, majd 150 fokon további 10-15 percig).
Az eredeti orosz receptet Marina és Anasztaszija írta le, kipróbáltam, és a magyar ízléshez igazítva készítettem el. Ki gondolta volna, hogy ilyen remek sós tészta készíthető sörrel, tojás nélkül is? Jót, finomat és látványosat alkothatunk – felhasználhatjuk majd a húsvéti tojás- és hús maradékokat is!
Jó munkát és jó étvágyat kíván,
Fodor Anna
Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:
https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192
Annaróza 2015.04.04. 11:29:12
Helmeci Vica 2015.12.26. 10:28:33