2014. ápr 03.

Sajtos-húsos-tojásos pirog

írta: Régiségek blog
Sajtos-húsos-tojásos pirog

 

Melegen is, hidegen is kiváló sós sütemény, maradékok felhasználására igen alkalmas. 

4

         HOZZÁVALÓK:

A tésztához:

                             20 dkg vaj, vagy margarin

                             40-45 dkg liszt

                             1,5 dl sör (bármilyen márkájú)

                             só  (kb. 1 csapott teáskanálnyi)

Az alsó töltelékhez:

                             40 dkg darált baromfihús (vagy 20 dkg darált hús + 20 dkg főtt hús)

                             1 nagyobb fej hagyma

                             1 egész tojás

                              só, bors, fűszerek, olaj

A felső töltelékhez:

                            3 db kemény tojás

                            10 dkg sajt reszelve

                            1 evőkanál tejföl

                            1 mokkás kanálnyi mustár

                            1  csokor apróra vágott medvehagyma, petrezselyem,

                                  vagy más zöldfűszer,    ízlés szerint

                            só (ízlés szerint)

                            4 evőkanál zsemlemorzsa, és 1 egész tojás a kenéshez.

ELKÉSZÍTÉS:

Először összeállítjuk a tésztát: a liszttel elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a sót és a sört, jól eldolgozzuk, hogy rugalmas, nem túl lágy tésztát kapjunk. Letakarjuk, félretesszük.

14

Elkészítjük a töltelékeket.

Alsó töltelék:

Az apróra vágott hagymát egy evőkanálnyi olajon megpirítjuk, (ha levesben főtt, apróra vágott főtt húst, vagy maradék főtt sonkát használunk, elég 2-3 percig megfuttatni a hagymán), fűszerezzük ízlés szerint, (pirospaprikát, vagy paprikakrémet is adhatunk hozzá), megsózzuk és lassú tűznél, fedő alatt puhára pároljuk (kb. 10 perc).

11

Felső töltelék:

Megfőzzük a tojásokat, megreszeljük a sajtot (többféle, vagy maradék sajtdarabkákat is felhasználhatunk hozzá). A keménytojások sárgáját összetörjük, a fehérjét apróra vágjuk, elkeverjük a reszelt sajttal, mustárral, tejföllel, fűszerezzük és hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket is. (Hogy mutatósabb legyen a töltelék, apróra vágott piros paprikát is adtam hozzá).

10

 

Előmelegítjük a sütőt 180 °-ra.

A tésztát újra átgyúrjuk, 3 cipót formálunk belőle, majd kerek lappá nyújtjuk. Kivajazott tortaformába terítjük az első lapot, zsemlemorzsával megszórjuk és ráterítjük a húsos tölteléket. A következő lapra ismét zsemlemorzsát szórunk, erre kerül a sajtos töltelék. Végül a harmadik lappal betakarjuk, a széleket eligazítjuk, tojással megkenjük. Az előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. (Előbb 180 fokon, kb. 15-20 percig, majd 150 fokon további 10-15 percig).

31

Az eredeti orosz receptet Marina és Anasztaszija írta le, kipróbáltam, és a magyar ízléshez igazítva készítettem el.  Ki gondolta volna, hogy ilyen remek sós tészta készíthető sörrel, tojás nélkül is? Jót, finomat és látványosat alkothatunk – felhasználhatjuk majd a húsvéti tojás- és hús maradékokat is!

Jó munkát és jó étvágyat kíván,

Fodor Anna

 

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

Szólj hozzá

orosz recept sütés Anna maradék felhasználás