2014. jún 10.

NAPSUGÁR - ÁLDÁS, VAGY ÁTOK?

írta: Régiségek blog
NAPSUGÁR - ÁLDÁS, VAGY ÁTOK?

Élvezzük az életet 120 évig - 16. rész

napozás

Rose Londonban él, 87 éves, remekül néz ki, energiával és élettel teli. Élvezzük az életet 120 évig című összegyűjtött írásaiban megosztja tapasztalatait arról, milyen életformát követett, hogy ezt a szép kort jó testi és lelki egészségben megérje

A túl sok és a túl kevés napsugár egyaránt káros lehet. A túlzott mértékű napsugár bőrrákot okozhat. Tanácsos hatékony, jó minőségű napvédőket használni, ha a szabadban vagyunk. Ezenkívül védjük arcunkat széles karimájú kalappal vagy, sildes sapkával. A bőrrák elkerülésére napi bőrvédelemre van szükségünk. A föld ózonrétegének elvékonyodásával növekednek a napnak és a környezet-szennyezésnek az ártalmai. Olyan a környezeti agresszorok, mint a kocsik kipufogógáza, a szmog és egyéb légszennyeződések is naponta hatnak a bőrünkre. Ha a szabadban vagyunk, akár a városban, akár a strandon bőrünk ki van téve az ártalmas UVA és UVB sugaraknak. Ha a napvédővel bekenjük testünk minden napnak kitett részét, megóvhatjuk bőrünket a ráncosodástól, az égésektől és a szárazságtól, amit a nap okozhat. Ha szépen akarunk öregedni, bánjunk nagyon óvatosan a napsugarakkal!

Barátaim gyakran korholnak amiatt, hogy nem használok kozmetikumokat, különösen arckrémet nem. Nem hiszek a hirdetésekben, hogy a drága csomagolású, illatos krémek megóvnak majd a ráncoktól vagy megfiatalítanak. Be kell hogy valljam – talán sokak megrökönyödésesére - , hogy harminc éve nem kentem semmilyen krémet az arcbőrömre.

A túl kevés napfény is kártékony lehet. Angliában október és április között kevesebb a napfényes órák száma, a reggelek szürkék és felhősek. A szomorú, nedves télben a britek milliói érzik magukat levertnek, depressziósnak, letargikusnak, fáradtnak. Sokan szenvednek u.n. szezonális betegségben, azaz SAD-ben. A SAD a szerotonin szintet is befolyásolja, ami a hangulatunkra van hatással.

Mi a lassú öregedés titka? - kérdezik tőlem gyakran. Egy példa: egy hetvenéves brightoni (Anglia) hölgy, aki egyébként negyvennek néz ki, naponta 13 kilométert biciklizik, hetente háromszor teniszezik, 1.7 liter vizet iszik naponta és sokat mosolyog. Fiatalságának titka, hogy fiatalnak gondolja magát, időt szakít arra, hogy élvezze a természetet és gyerekekkel játsszon. Elégedett magával és az életével.

Rose

 

Ha tetszett a bejegyzésünk, örülünk, ha írásainkat lájkolod és megosztod, vagy továbbküldöd e-mailben.

Látogass el közénk, blogunk

 facebook csoportjába, 

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

öregedés egészséges életmód napozás időskor hasznos tanácsok Rose