2014. jún 20.

Szünidei gyerekprogram ötletek

írta: S. Cecilia
Szünidei gyerekprogram ötletek

vonatkiserok-300x168.jpg

Itt a nyári szünet és a nagy gond, hogy mit csináljunk azokkal az óvodás-iskolás gyerekekkel, akiket még nem lehet magukra hagyni. Ilyenkor mi nagyszülők is igyekszünk kivenni a részünket a gyerekfelügyeletből és boldogok vagyunk, hogy az unokákkal lehetünk. Jól és könnyebben telnek ezek a napok, ha tartalmas programot biztosítunk az unokáknak. Két tündér unoka nagymamájaként van már némi tapasztalatom, de úgy gondoltam, hogy ismerősöket is megkérdezve csokorba szedek néhány program ötletet. Az alábbi programok a fővárosra vonatkoznak, és remélem. hogy  Budapestre látogató vidékiek is  hasznosnak ítélik majd. 

Gyermekvasút

Sok nagyszülő társamnak  élénk emlékei vannak még az egykori  Úttörő vasútról, mely ma Gyermekvasút névén működik és, mint hajdanán, ma is nagy élményt jelent a gyerekeknek. A Széchenyi hegyen lévő állomásról nyári időszakban félóránként indulnak a vonatok a Hűvösvölgyi végállomásig. Mi a Jánoshegyi állomáson szálltunk le és egy szép kis séta keretében értük el a Jánoshegyi kilátót, melynek megmászására a négyéves unokával még nem mertünk vállalkozni. A közelben találtunk egy kellemes játszó-uzsonnázó helyet, ahol elfogyasztottuk a magunkkal vitt szendvicseket. A végállomásig utazva hosszabb sétával lehet eljutni a Hűvösvölgyi rétig.

A vonatozáson kívül nagy élmény volt unokáimnak  a gyerek vasutasok ténykedését figyelni. Szájtátva figyelték, hogyan adtak jelt felemelt tárcsájukkal az indulásra, hogyan kezelték az előre megvett jegyeket, illetve adtak felvilágosítást az utasoknak. Az első vonatozás óta egyik kedvenc otthoni játékunk lett a „kalauzos” játék, melyhez külön táska van rendszeresítve vasutas sapkával, jegyekkel és játékpénzzel.

orias_zongora-300x201.jpg forrás: csodakpalotaja.hu

Csodák Palotája www.csopa.hu/

A Csodák Palotájában két évvel ezelőtt jártunk az akkor hatéves Lilla unokámmal. Jóllehet ez a remek szórakozás inkább iskolás korú gyerekeknek való, az óvódás Lilla is talált kedvére valót. Az óriási területen kiállított több mint 100 játék kipróbálásakor a gyerekek fizikai jelenségekkel ismerkednek meg játékos formában. A vállalkozó kedvű, kíváncsiak sok érdekes képességteszttel is próbára tehetik magukat. Itt az a jó, hogy minden kiállított tárgyat meg lehet fogni, sőt ki kell próbálni. Lillának leginkább az óriási zongora tetszett, melynek billentyűit ráállva kell megszólaltatni. A „hangszer” lejátszik egy hangot, amit vissza kell játszani. Emlékezetes volt az Öveges teremben egy kémia-fizika „show”, ahol a „varázsló” óriási pukkanások és sűrű füst kíséretében mutatott be kísérleteket. Bevallom, nem csak Lilla bújt hozzám időnként ijedten,de én is szívesen kirohantam volna ijedtemben :-).

 

A Csodák Palotája weboldalán azt olvasom (2014-ben), hogy júniustól 4D-és előadások is vannak, júliusba pedig egy teljesen új, interaktív kiállítás szekciót nyitnak Földön kívüli kalandok címmel, ahol a Naprendszerben lehet kalandozni. A kíváncsi gyerekek megmérhetik, mennyi lenne a súlyuk a Naprendszer különböző bolygóin, landolhatnak a Marson, beülhetnek egy holdjáróba és még számos izgalmas űrbéli csodával ismerkedhetnek meg. Úgyhogy kalandra fel!

 

Csavargás gyalog és járművön

Tapasztalataim szerint remekül érezik magukat a gyerekek házon kívül, szervezett program nélkül is, néhány órára. A sokféle budapesti közlekedési eszköz kipróbálása már önmagában is élmény azoknak a „szegény” gyerekeknek, akiket autóval cipelnek oviba és suliba. Nemkülönben élményszámba megy felülni a földalattira, a metróra, a fogaskerekűre, vagy a siklóra a vidéki gyerekeknek. A belvárosi szünidős-ráérős séták során – csak úgy kettesben-hármasban a gyerekekkel - megcsodálhatjuk a Duna parton horgonyozó luxushajókat, valamint az elsuhanó szárnyashajókat és a lassan hömpölygő uszályokat. A séta során útba ejthetünk egy még felfedezetlen játszóteret és akár egy cukrászdát is (szigorúan csak ebéd után). Érdemes például egyszer elmenni a Paulay Ede utcai Sugar Shopba, ahol a százféle színpompás cukorkából önkiszolgáló módon lehet válogatni. Lilla unokám imádta (a szülei este, otthon nem annyira).

Egy nagy bevásárló központban tett nézelődős séta is élményszámba megy, ha nem arról szól, hogy roham gyorsasággal venni kell egy cipőt, vagy egy nadrágot. Unokám és kis barátnői óriási élvezettel, nagyokat vihorászva bámulták - fogdosták az állványokra kirakott, magukat kellető ékszereket, táskákat, sálakat, és a csillogó ruhákat. Arra azért készüljünk fel, hogy ezt sem ússzuk meg pénzköltés nélkül :-).

Egy hasznos weboldal, ahol művelődési házak, színházak, játszóházak, múzeumok  gyerek műsorai vannak összegyűjtve: 

Gyerekprogramok

A szünidei ötletek, programok ismertetését  folytatom egy következő bejegyzésemben.

Cecilia

 

 

Szólj hozzá

nagyszülők unoka gyerekprogram Cecilia Gyermekvasút Csodák Plaotája szünidei program