2016. jan 28.

Egzotikus utazás Délkelet-Ázsiában

írta: Lujza65
Egzotikus utazás Délkelet-Ázsiában

Ízelítő Vietnam, Laosz és Kambodzsa látnivalóiból

694_Banteay_Srei

Társasutazással jártunk nemrég három délkelet-ázsiai országban. Az egzotikus utazás élményeiből kiragadtam hármat, melyeket szeretnék itt megosztani veletek. Vietnam, Laosz és Kambodzsa páratlan látnivalói közül bemutatom egy vietnami császár sírját Huéban, a vientiane-i Wat Si Muang templomot és Angkor legrégebbi templomát, a Banteay Srei-t.

Tudjátok, miért hívnak nagyon sok vietnamit Nguyennek (kiejtése: nyújjen)? Azért, mert még ma is a vietnamiak 40%-a a Nguyen császári dinasztia leszármazottjának vallja magát. Természetesen az utolsó előtti vietnami császár, Khai Dinh is a Nguyen dinasztia tagja volt, az itt említett nevét császárként vette fel. 1916-tól 1925-ig uralkodott, közben a francia gyarmatosítók jóvoltából elutazhatott Franciaországba. (Mindhárom ország – Indokína – francia protektorátus volt 1863-1953 között.) A császár Versailles-be is eljutott, és állítólag annyira tetszett neki, hogy elhatározta: az ő sírja versailles-i stílusú lesz. Az eredmény a különböző építészeti stílusok egyedülálló kevercse lett.

 

 

Hue-császár-600x507.jpg egy vietnami császár sírja Huéban

 

Az 1650-es években épült a laoszi buddhista Wat Si Muang, a ’templomok anyja’ Vientiane-ban (kiejtése: Vientyán vagy Viencsán), Láosz fővárosában. A legenda szerint az állapotos Si Muang asszony elhatározta, hogy feláldozza magát azért, hogy a rossz szellemek elkerüljék az épülő templomot, és a templom fő tartóoszlopa lehelyezésekor belevetette magát az oszlop számára kiásott mélyedésbe, az oszlop pedig halálra zúzta. Valójában a ’lak muang’ vagyis a buddhista szellemet őrző város-oszlop sokkal régebbi, mint a köré épített templom. Akárhogy is történt, a szokatlan módon kettéosztott templom hosszúkás helyiségében állandóan imádkozik valaki. Egész nap hallani a kopogást, ahogy az imára betérő rázza az e célt szolgáló keskeny, magas fadobozt, és a dobozban a fapálcikák egymáshoz ütődnek. A dolognak akkor van vége, amikor egy pálcika kirázódik, arról az imádkozó leolvassa a ráírt számot, és az odakészített rekeszes fadobozból kiveszi, elviszi a számhoz tartozó bölcs mondást.
A templom kisebbik helyiségében a szerzetes – előre megrendelt, kifizetett – imát mond fiatal pároknak, hogy segítse a gyermekáldásukat. Fehér zsineggel összekötözi az előtte térdelő fiatalokat saját magával, dirigálja a segítőjét, meg a fiatalok imáit, végül együtt meditál a fiatalokkal.

 

 

338_Vientiane_Wat_Si_Muang_templom-600x450.jpg a ’templomok anyja’ Vientiane-ban

 

A kambodzsai Banteay Srei, vagyis a ’női szépség fellegvára’ a X. század végén, rózsaszín homokkőből épült kicsi templomkörzet, csodálatosan szép faragásokkal, domborművekkel, szobrokkal. A Siva istennek szentelt templom falain megelevenednek a Ramajana ( ősi indiai eposz) jelenetei. A templom váratlan hírnévre tett szert 1923-ban, amikor André Malraux-t, a későbbi írót és francia kultuszminisztert műkincslopás vádjával letartóztatták, mert a Banteay Srei-ből Phnom Penh-be, Kambodzsa fővárosába szállítatott istennő-szobrokat. A szobrokat visszaszolgáltatta, és a börtönbüntetést elkerülte. Ma a Banteay Srei-ben a szobrok nagy része másolat, az eredetiek a fővárosban, Phnom Penh-ben, a Nemzeti Múzeumban vannak.

 

 

702_Banteay_Srei-600x450.jpg Banteay Srei templom Angkorban

 

Lujza

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Szólj hozzá